Šiame etape kvietimams suplanuota skirti 19,57 mln. eurų. Bendrai jungtinio projekto metu siekiama iki 2026 m. įrengti apie 53 tūkst. elektromobilių privačių įkrovimo stotelių.

Elektromobilių Lietuvoje skaičius sparčiai auga: pernai jis didėjo trečdaliu, tuo tarpu per šių metų pirmąjį pusmetį – dar 25 proc. Tolimesniam elektromobilių skaičiaus augimui būtina užtikrinti jiems reikalinga ekosistemą, ir platus įkrovos stotelių tinklas yra viena šios ekosistemos dalių. Valstybės parama privačių stotelių prie daugiabučių ar įmonių yra svarbus argumentas, didinantis visuomenės motyvaciją rinktis pigesnę eksploatuoti ir aplinkai draugiškenę transporto priemonę.“, – pranešime sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak ministro, griūna daugelis mitų apie elektromobilius. Pavyzdžiui, LEA analizė rodo, EV vairuotojas per 7-erius metus vien degalų sąskaita sumoka 6400 Eur pigiau, o įvertinus valstybės paramą, naujas EV atsiperka jau per 5 (gaminantiems vartotojams – dar greičiau). Dabar siekiama, infrastruktūra būtų patogi tiek kasdienėms, tiek ilgesnėms kelionėms.

Įmonės, daugiabučių bendrijos, namų administratoriai galės pasirinkti labiausiai jų darbuotojų ar gyventojų poreikius atitinkančias įkrovimo stoteles su prieigomis iki 44 kW su dinaminiu galios valdymu, o apšvietimo tinklus valdantys subjektai – iki 11 kW suminės galios. Finansuojamos tik privačios įkrovimo stotelės, kurios būtų naudojamos tik gyventojų, darbuotojų ar įmonės poreikiams.

Nustatytos ir kitos lankstesnės sąlygos – pareiškėjas galės pateikti daugiau nei vieną paraišką, kurioje įrengiamų prieigų ir objektų, kuriuose jos įrengiamos, skaičius neribojamas, kaip ir anksčiau. Tokia galimybė sudaryta, nes kvietimas ilgas, įmonės gali valdyti keletą turto objektų ir norėti įsirengti papildomų stotelių su prieigomis, pavyzdžiui, naujame jų valdomame objekte vėliau. Daugiabučių namų administratoriai dažnai aptarnauja gerokai daugiau nei vieną daugiabutį namą ir įrengus stoteles su prieigomis vieno namo gyventojams, gali kilti poreikis jas įrengti ir kito daugiabučio namo, kurį ši įmonė administruoja, gyventojams.

Daugiabučių namų bendrijos, administratoriai, norintys gyventojų poreikiams įrengti elektromobilių privačias įkrovimo prieigas bendram jų naudojimui gali gauti nuo 1588,74 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant sienos ir nuo 2659,06 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant žemės. Tam planuojama paskirstyti daugiau nei 3,32 mln. eurų.

Apšvietimo tinklus valdantys subjektai, norintys daugiabučių namų gyventojų poreikiams įrengti elektromobilių privačias įkrovimo prieigas, gali gauti nuo 811,14 iki 932,59 eurų už ant apšvietimo stulpo (atramos) ar jame įrengtą prieigą. Tam planuojama paskirstyti beveik 1,11 mln. eurų.

Įmonės, kurios neatitinka didelės įmonės statuso, gali gauti nuo 595,78 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant sienos ir nuo 997,15 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant žemės. Tam planuojama paskirstyti beveik 12,12 mln. eurų.

Įmonės, kurios atitinka didelės įmonės statusą, gali gauti nuo 397,19 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant sienos ir nuo 664,76 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant žemės. Tam planuojama paskirstyti beveik 3 mln. eurų.

Finansavimo dydis apskaičiuojamas pagal įkainius, atsižvelgiant į įrengiamų prieigų įrengimo vietą, kiekį, galią.