Analitikai ir investuotojai ne kartą ragino banką didinti palūkanas, siekiant pažaboti infliaciją ir paremti lirą, kuri nukentėjo dėl augančios įtampos pietrytinėje šalies dalyje po konflikto su Rusija dėl numušto lėktuvo „Su-24“.

Tuo pat metu Turkijos bankui ilgą laiką daromas politinis spaudimas, neleidžiantis jam griežtinti monetarinės kreditavimo politikos. Šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą ragino banką mažinti palūkanų normas ir netgi prilygino aukštas palūkanų normas valstybės išdavystei.

Kiek anksčiau bankas buvo užsiminęs apie savo ketinimus didinti palūkanų normas, kai jas padidins JAV federalinis atsargų bankas. Po JAV centrinio banko sprendimo dėl palūkanų normų Turkijos centrinio banko posėdis, ekspertų nuomone, turėjo parodyti, kiek bankas yra savarankiškas.

Centrinis bankas taip pat paliko galioti ir skolinimosi bei skolinimo palūkanas: atitinkamai 7,25 proc. skolinimosi parai palūkanų normą ir 10,75 proc. skolinimo parai palūkanų normą.

Turkijos lira iškart po tokio Centrinio banko sprendimo antradienį, palyginti su pirmadieniu, smuko nuo 2,9130 iki 2,9438 dolerio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)