Vokietijos DAX indeksas po paskutinio dienos sandorio užsidarė su 2,39 proc. pokyčiu, o didžiausią Europos įmonių kapitalizaciją apimantis indeksas Euro Stoxx 50 kilo net 2,7 proc. Nors ECB po paskutinio posėdžio nesiėmė papildomo euro zonos ekonomikos skatinimo, tačiau investuotojai šiuo metu yra kupini optimizmo, kad šis procesas bus pradėtas kitų metų pirmajame ketvirtyje. O tokie svarstymai skatina investuotojus teigiamai pažvelgi į finansinio sektoriaus akcijas, Vokietijos didžiausio banko „Deutsche Bank Ag.” akcijų vertei pakylant 3,64 proc., Ispanijos bankui „Banco Santander SA“ šoktelint 3,36 proc., o Graikijos „National Bank of Greece SA“ kopiant 3,60 proc. JAV akcijų rinkose investuotojai taip pat turėjo galimybę įvertinti šalies ekonominius rodiklius. Nors pramonės fabrikų užsakymų apimtys šalyje spalio mėn. susitraukė -0,7 proc. (prog. 0,00 proc.), tačiau darbo rinkos rodikliai šias neigiamas naujienas užgožė. Remiantis statistika dirbančiųjų pokytis lapkričio mėn. padidėjo sparčiau nei prognozuota ir sudarė net 32,09 proc. teigiamą pokytį. Į tai reaguodami investuotojai stumtelėjo indeksus S&P 500 (0,17 proc.) ir Dow Jones Indus. Avg. (0,33 proc.) teigiama linkme. Šiandien paaiškėjo, kad Vokietijoje spalio mėn. pramonės gamybos apimtys augo mažiau nei prognozuota ir sudarė 0,2 proc. pokytį.

Valiutų rinkos

Penktadienį JAV doleris buvo pranašesnis prieš eurą, EUR/USD valiutų santykiui paliečiant 2012 metų rugpjūčio mėn. buvusį lygi ties 1,2290 riba. Investuotojai šiuo metu yra palankiai nusiteikę dėl gerėjančios JAV darbo rinkos padėties, tikintis kad šalyje esant tokiai situacijai, greitu metu bus sulaukta permainų dėl FED‘o monetarinės politikos, o gal net gi ir gruodžio 17 dieną vykstančiame FED‘o posėdyje. Šiandien ryte ir toliau JAV doleris stiprėja prieš eurą, valiutų kursui dar labiau sumažėjant ir laikantis ties 1,2285 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną investuotojai aktyviausiai keitėsi akcijomis popieriaus gamintojos „Grigiškės“ pozicijoje, 45 sandorių metu sudarant 118 tūkst. eurų apyvartą ir kilstelint akcijos vertę net 4,93 proc. Tuo tarpu bendros tendencijos rinkose nebuvo tokios džiuginančios ir biržų indeksams nesukant Europoje vyraujančiomis nuotaikomis: OMX Vilnius susitraukė -0,36 proc., OMX Riga krito -0,06 proc., o OMX Tallinn -0,10 proc. Pasibaigus prekybai buvo išplatintas pranešimas, kad yra užbaigtas sandoris pagal akcijų pirkimo-pardavimo sutartį dėl bendrovės „ALITA“ (+6,41 proc.) kontrolinio akcijų paketo pardavimo. Pagal šią sutartį UAB „MINERALINIAI VANDENYS“ įgijo 99,03% bendrovės akcijų, o tai reiškia, kad naujam akcininkui bus privaloma skelbti privalomą akcijų išpirkimą. Šiandien bendrovės nenumato skelbti svarbių su veikla susijusių rezultatų, tuo tarpu Azijos rinkose matomos optimistinės nuotaikos, todėl tikėtina, Baltijos akcijų rinkų investuotojai kiek aktyviau stebės ar šis optimizmas palies ir Europos akcijų rinkas.