Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, didesnio pagrindo nerimauti kol kas nėra. Tai patvirtina duomenų, apimančių paskutiniųjų 25 metų laikotarpį, analizė. Kalbant konkrečiau – tai JAV akcijų rinkos pokyčius atspindinčio S&P 500 indekso bei jo prognozuojamus svyravimus matuojančio VIX indekso duomenų analizės. Pastarojo indekso reikšmė apskaičiuojama įvertinus standartinių nuokrypių vertes iš S&P 500 indekso pasirinkimo sandorių.

Bloomberg“ agentūros skelbiamais duomenis, VIX indekso vidutinė reikšmė ilgą laiką siekė beveik 20 punktų, kol 2008-aisiais, pačiame finansų krizės įkarštyje, šovė į viršų ir pasiekė kone 90 punktų vertę. Vėliau nuo 2012-ųjų, kai finansų rinkose nurimo aistros dėl pietų Europos šalių valstybių skolų, investuotojai gyveno išties ramų laikotarpį ir tuo metu VIX indekso reikšmių vidurkis siekė vos 15,5 punkto.

Žmogaus atmintis – netobulas mechanizmas, ir nors treji metai sąlygiškai nėra ilgas laikotarpis, tačiau kai kurie investuotojai jau spėjo primiršti buvusius didesnius rinkų svyravimus. Taip, pernai metų gruodžio mėnesį VIX indeksas buvo kirtęs 30 punktų ribą, tačiau vidutinė jo reikšmė per paskutiniuosius du mėnesius nesiekė net 18 punktų. Tai reiškia, kad buvo tik artėjama prie ilgalaikio indekso reikšmių vidurkio.

Lyginant VIX indekso reikšmes su S&P 500 indekso pokyčiais, matyti, kad didesni nuosmukiai finansų rinkose vykdavo tuomet, kai VIX indekso vertė kurį laiką būdavo pakilusi virš ilgalaikio vidurkio, tai yra, 20 punktų ribos.

Nors S&P 500 indekso reikšmė šiuo metu ir yra istorinėse aukštumose, o žiniasklaidos priemonės nepaliauja pranešinėjusios nerimą keliančių naujienų, vis dėlto bent kol kas dabartiniai VIX indekso svyravimai nerodo didesnių neramumų finansų rinkose grėsmės.

Ilgojo laikotarpio perspektyvos išliekant nepakitusioms, investuotojams visgi vertėtų būti apdairiems renkantis pirkimo laiką, nes po kelių dienų tą pačią investiciją gali būti galima įsigyti keliais procentais pigiau. Norintiems įvertinti šiuos trumpalaikius pokyčius padės techninė analizė. O investuotojams, nesinaudojantiems šiuo metodu, bet norintiems išvengti žymesnio svyravimų poveikio investicijos kainai, galėtų praversti investavimas dalimis.