Priešinga situacija nei Europoje vyravo JAV. S&P 500 indekso vertė šoktelėjo 1,15 proc., taip nubraukiant savaitinį indekso kritimą ir jį persveriant į teigiamą 0,35 proc. kilimą. Dow Jones Indus. Avg. indeksas taip pat fiksavo teigiamą dienos pokytį, kuris sudarė 1,13 proc. Penktadienį dauguma JAV investuotojų stengėsi įsigyti, dėl karinių neramumų per pastarąsias savaites atpigusių, akcijų, taip pasipildydami investicinius portfelius stabiliai veikiančių kompanijų vertybiniais popieriais. Iš nuotaikų Europos ir JAV rinkose matyti, kad karinius neramumus Ukrainoje ir Rusijos paskelbtas sankcijas su didesniu nerimu vertina Europos investuotojai, matant, kad pastarojo regiono bendrovės turi glaudesnius ryšius su Rusijos ekonomika. Šiandien nebus skelbiama svarbių makroekonominių įvykių nei Europoje, nei JAV, todėl investuotojai vis dar vertins praėjusios savaitės įvykius.

Pirmadienio ryte matyti, kad didieji Azijos indeksai rodo teigiamus pokyčius, taip pat Europos indeksų ateities sandoriuose įžvelgiamas nežymus optimizmas, todėl, tikėtina, kad šiandienos prekyba Europoje, gali prasidėti su tam tikru teigiamu pakilimu.

Valiutų rinkos

Penktadienį, po tris iš eilės prekybos dienas buvusio smukimo, EUR/USD valiutų kursas pakilo 0,49 proc. iki 1,3415 lygio. Tokį augimą paskatino praeitos savaitės vėlyvą penktadienį pasklidusios naujienos, kad Rusija užbaigė karinius mokymus netoli Ukrainos sienos, kurie buvo vadinami kaip provokacija esant įtemptai situacijai Ukrainoje. Tačiau pirmadienį matome, kad toks EUR/USD kurso kilimas buvo momentinis, šiandienos prekybos metu pagrindinių valiutų kursui nukritus ir svyruojant aplink 1,3400 ribą. Tikėtina, kad šiandienos prekybos metu nematysime staigių ir aukštų valiutos kurso svyravimų, neskelbiant svarbių makroekonominių įvykių Europoje ir JAV.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkose vis dar buvo jaučiamos stipriai neigiamos investuotojų nuotaikos po paskelbtų Rusijos sankcijų šalims, kurios taip pat prieš ją taiko apribojimus. Bendras Baltic Benchmark indeksas koregavosi -1,81 proc., tuo tarpu Vilniaus, Talino ir Rygos biržų indeksai sumažėjo atitinkamai po -1,57 proc., -1,53 proc. ir -3,44 proc. Bendra apyvarta taip pat buvo didesnė nei įprastai ir viršijo 2,0 mln. eurų. Aktyviausiai investuotojai keitėsi Taline „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jų vertei koreguojantis -0,52 proc. ir 73 sandoriais perleidžiant vertybinių popierių už 715 tūkst. eurų. Tiesioginių sandorių pozicijoje nebuvo užfiksuota ir buvo matoma kaip stambesni investuotojai tiesiogiai rinkoje stengėsi atsistoti su didesniais kiekiais akcijų į pardavėjų pusę. Vilniaus biržoje aktyvumu pasižymėjo investuotojai prekyboje „TEO LT“ akcijomis, pastarųjų vertei susitraukiant -0,67 proc. ir mokant už akciją 0,74 euro. Tuo tarpu per savaitę stipriai nukentėjo lietuviškos pieno perdirbimo bendrovės. Didžiausias savaitinis aktyvumas buvo apsiektas prekyboje „Rokiškio sūris“ akcijomis, sudarant 354 tūkst. eurų apyvartą, įmonės akcijai nukrentant -5,69 proc. iki 1,49 euro už akciją. Tuo tarpu skaidžiausiai Rusijos sankcijos palietė „Vilkyškių pieninė“ ir „Žemaitijos pienas“ akcijų vertes, pastarosioms per savaitę susitraukiant atitinkamai po 8,0 proc. (iki 1,84 euro) ir 8,2 proc. (iki 0,748 euro), tačiau su kiek mažesnėmis apyvartomis, kurios pasiskirstė atitinkamai 129 tūkst. ir 52 tūkst. eurų.