Neaštrėjanti padėtis Rusijoje ir Ukrainoje, taip pat teigiamos tarptautinių rinkų tendencijos lemia optimistines investuotojų nuotaikas ir Baltijos šalių biržose. Vilniaus, Talino ir Rygos biržų indeksų reikšmės kilo atitinkamai 0,3 proc., 0,2 proc. ir 1,2 proc., bendra apyvarta siekė beveik 860 tūkst. eurų. Rinkos dalyviai vertino „Aprangos“, „Baltikos“ kovo mėnesio ir pirmo ketvirčio pardavimo rezultatus, kėlė „Vilkyškių pieninės“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų kainą.

„Vilkyškių pieninės“ akcijų perleista už 84 tūkst. eurų, kurių kaina didėjo dar 3,18 proc. ir pasiekė visų laikų rekordą – 2,27 euro už akciją. Nuo metų pradžios bendrovės akcijų kaina kilo net 41 proc., o toks kainos šuolis aiškinamas puikia metų pradžia. Priminsime, kad tiek sausį, tiek vasarį, bendrovė pardavė maždaug 50 proc. daugiau, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus. Be to, sumažėjus nerimui Ukrainoje ir Rusijoje, juntama mažiau nuogąstavimų dėl bendrovės veiklos rezultatų priklausomybės nuo rytų rinkų. Artėjant „Lietuvos energijos gamybos“ (+3,06 proc., 16 tūkst. eurų apyvarta, 32 sandoriai) eiliniam visuotiniam akcininkų susirinkimui penktadienį, akcijos sulaukia daugiau smulkiųjų investuotojų dėmesio. Lūkesčiai, kad bus pritarta pelno paskirstymo projektams ir toliau gali lemti aktyvesnę prekybą ne tik „Lietuvos energijos gamybos“, bet ir kitų energetikų akcijomis.

„Aprangos“ (+1,12 proc. 42 tūkst. eurų apyvarta) grupė paskelbė kovo mėnesio pardavimo rezultatus – kovą, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, grupės apyvarta augo 16,16 proc. ir siekė 13,30 mln. eurų. Vertinant viso 1 ketvirčio veiklą, apyvarta siekė 38,49 mln. eurų, t. y. 12,3 proc. didesnė negu prieš metus. Maždaug tokio apyvartos augimo tempo tikisi bendrovės akcininkai, kurių vakarykštė reakcija buvo teigiama. Tuo tarpu konkurentė „Baltika“ kovą pardavė tiek pat, kiek pernai (4,03 mln. eurų). Per pirmus tris mėnesius apyvarta siekė 13,4 mln. eurų, t. y. buvo 2 proc. didesnė negu praėjusių metų 1 ketvirtį.

Labai tikėtina, kad esant palankioms investuotojų nuotaikoms tarptautinėse rinkose, vakarykštės „Aprangos“ naujienos bus vertinamos ir šiandien. Nors per dvi savaites akcijų kaina kilo jau 8 proc., erdvės brangimui dar yra. Be to, nereikėtų nustebti, jeigu rinkos dalyvių dėmesio artimiausiu metu sulauktų ir kitos pieno sektoriaus bendrovės – nerimui Rusijoje, Ukrainoje sumažėjus, „Vilkyškių pieninei“ jau gerokai pabrangus, paklausa likusioms pieno sektoriaus bendrovių akcijoms gali stiprėti.