Investuotojų Senajame žemyne nuotaikas lemia vis dar toli nuo kompromiso išliekančios derybos tarp Graikijos vyriausybės ir šalies tarptautinių kreditorių (EURO STOXX -1,30 proc., Vokietijos DAX -1,26 proc., Prancūzijos CAC 40 -1,33 proc.). Penktadienį į parlamentą kreipęsis Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Tsipras (Alexis Tsipras) Europos lyderių pateiktą pasiūlymą dėl šalies finansavimo atnaujinimo sąlygų pavadino „nevykusiu derybų triuku“, mat šaliai keliami reikalavimai, jo manymu, yra aiškiai neįgyvendinami. Europos Komisijos prezidentas Žanas Klodas Junkeris (Jean Claude-Juncker), dalyvaujantis Pietų Vokietijoje vykstančiame Didžiojo septyneto šalių susitikime, savaitgalį teigė, jog Graikijos ministras pirmininkas šalies parlamentui su kreditoriais vykusių derybų detales perteikė netiksliai. Šiandien Briuselyje suinteresuotųjų šalių atstovai tarsis toliau.

Šįryt paskelbta Kinijos užsienio prekybos informacija vėl pagarsino diskusijas dėl papildomų ekonomikos skatinimo priemonių būtinybės (09:10 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE +1,40 proc.). Nors gegužę Kinijos eksporto mastas traukėsi mažiau, negu tikėtasi – 2,5 proc. (balandį -6,4 proc.), importas smuko net 17,6 proc. (balandį -16,2 proc.), pabrėždamas išliekančią silpną vidaus paklausą. JAV dalis bendroje Kinijos eksporto struktūroje gegužę buvo didžiausia nuo pat 2010-ųjų rugpjūčio ir siekė 18,8 proc., į Europos Sąjungos šalis eksportuota 15,1 proc. visų prekių ir paslaugų.

Penktadienį Vienoje vykusiame pusmetiniame posėdyje Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės, kaip ir tikėtasi, sutarė išlaikyti esamą – 30 mln. barelių per dieną – naftos gavybos mastą. Be to, Iranas patikino padidinsiantis žaliavinės naftos eksportą, kai tarptautinės šaliai taikomos sankcijos bus atšauktos, net jei naftos kaina smuks toliau. Per pastarąjį mėnesį juodojo aukso kaina sumažėjusi daugiau negu 4 proc. (šįryt „Brent“ rūšies nafta svyruoja ties 62,90 JAV dolerio už barelį).

Baltijos šalių biržose savaitė baigėsi „Silvano Fashion Group“ (+4,13 proc.) kainos šuoliu. Kitomis pozicijomis prekiauta nuosaikiai (OMXV -0,31 proc., OMXT +0,69 procento). Kaip jau buvo skelbta anksčiau, bendrovės valdyba pasiūlė eiliniam akcininkų susirinkimui, kuris įvyks birželio 29 d., patvirtinti 0,10 euro už akciją dividendus bei naują savų akcijų supirkimo programą. Siūloma supirkti iki vieno mln. akcijų už ne didesnę kaip 2,00 euro už akciją kainą. Tuo tarpu anksčiau supirktas akcijas yra siūloma anuliuoti.

Klaipėdos nafta“ (+0,77 proc.) nemažina augimo tempų. Jau pasibaigus prekybai bendrovė pranešė, kad gegužės krovos apimtys išaugo 49,2 proc. – iki 703 tūkst. tonų, o naftos terminalo pajamos padidėjo 38,54 proc. – iki 3,6 mln. eurų. Iš viso per 5 šių metų mėnesius bendrovės krovos apimtys padidėjo 28,6 proc., o naftos terminalo pajamos – 25,5 procento. Tuo tarpu SGD terminalo gegužės mėnesio pajamos sudarė 5,4 mln. eurų ir tradiciškai buvo lygios vienos dvyliktosios 2015-iesiems metams patvirtintų būtinųjų terminalo eksploatavimo sąnaudų bei vienos dvyliktosios terminalo struktūrinės dalies investicijų grąžos sumai.

Tallinna Vesi“ ir Ekspress Group“ akcijų pirkėjai šiandien dar įgis teisę į dividendus, mokamus iš 2014 metų pelno. Primename, kad „Tallinna Vesi“ akcininkams išmokės 0,90 euro, o „Ekspress Group“ – 0,04 euro už akciją.