O tai vakar lėmė S&P 500 indekso sudėtyje esančio naftos ir dujų sektoriaus kritimą net -4,08 proc., tuo tarpu Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje pastarasis sektorius koregavosi tik -0,84 proc. Penktadienį svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV kur paaiškės kaip pasikeitė dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus bei bendras šalies nedarbo lygis. Prognozės rodo, kad pirmasis rodiklis sumažės nuo 295 tūkst. iki 245 tūkst., o antrasis – išliks nepakitęs ties 6,5 proc. Šiandien bus uždaryta daugelis biržų, tarp jų: Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, JAV, Kanados, Švedijos, Norvegijos, Vienos, Lenkijos ir daugelis kitų.

Valiutų rinkos

Nors vakar dieną JAV savaitinis bedarbių paraiškų netikėtai išaugo, o fabrikų užsakymų apimtys kopė į viršų, tai nesuteikė JAV doleriui papildomo stiprumo prieš eurą, EUR/USD valiutų kursui augant 0,93 proc. (1,0880 ribos). Investuotojai kol kas nusiteikę skeptiškai prieš JAV dolerį, matydami, kad šiandien prognozės rodo mažesnį dirbančiųjų pokytį be žemės ūkio sektoriaus. Jeigu taip atsitiktų, kad pastarasis rodiklis kovo mėnesį susitrauktų -16.9 proc. ar daugiau, tai tikėtina lemtų dar didesnį JAV dolerio silpnėjimą prieš eurą, o priešinga situacija, tik pastiprintų JAV valiutą kitų atžvilgiu. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas 1,0885 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų indeksai ėjo vieninga linkme, Vilniaus biržos indeksui stiebiantis 0,46 proc., Talino augant +0,47 proc., o Rygos šoktelint +0,80 proc. Aktyviausiai investuotojai keitėsi akcijomis Talino biržoje, kur didžiausia apyvarta buvo pasiekta vandens transporto bendrovės „Tallink Grupp“ (0,49 proc.) akcijomis. Ketvirtadienį, dar prekybai neprasidėjus, buvo išplatinta informacija, kad bendrovė kovo mėnesį transportavo 8 proc. mažiau keleivių ir 2 proc. mažiau krovininių transporto priemonių nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu. Teigiamos įtakos duoda krentanti pasaulinė naftos kaina, kuri ateityje gali sumažinti bendrovės sąnaudas. Vilniaus biržoje investuotojai išlaikė aktyvumą komercinio banko „Šiaulių bankas“ (+1,98 proc.) pozicijoje, siekiant įsigyti akcijų ir taip užsitikrinti dividendus bei išmoką už įstatinio kapitalo didinimą. Bendrai per savaitę pastarosios bendrovės akcijos vertė pakilo 3,3 proc., o apyvarta pozicijoje viršijo 229 tūkst. eurų. Šiandien ryte „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad per šių metų kovo mėnesį į talpyklas perkrovė 15,5 proc. daugiau produkcijos nei prieš metus, o preliminarios bendrovės naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės pajamos augo 0,5 proc. Vakar dieną bendrovės akcijos kaina augo 2,11 proc. iki 0,388 euro už akciją, o apyvarta sudarė 14,2 tūkst. eurų. Taip pat norėtume priminti, kad Baltijos akcijų biržos veiklą atnaujins tik antradienį, pirmadienį Švenčiant antrąją Šv. Velykų dieną.