Pirmadienį Stoxx Europe 600 indeksas krito -1,63 proc. ir pasiekė vasario mėnesio žemumas. Atėnų biržos indeksas ASE pirmadienį pasižymėjo dideliais svyravimais, pastarojo vertei koreguojantis -1,68 proc. Atidžiau pažiūrėjus į indekso sudėtį, investuotojai labiausiai smukdė finansinį sektorių. Bankams „Alpha Bank“ ir „Piraeus Bank“ krentant atitinkamai po 9,0 proc. ir 12,1 proc. 

Birželio 18 dieną vyks euro zonos finansų ministrų susitikimas, kuris turėtų būti kritiniu tašku. Graikijos nesugebėjimas rasti kompromiso ją vis atitolina nuo papildomų kreditorių pinigų, kurio fondas siekia net 7,2 mlrd. eurų. JAV akcijų rinkas slėgė (S&P 500 -0,46 proc.) net tik finansiniai neramumai Europoje, bet ir optimizmo nekeliantys šalies makroekonominiai rodikliai. 

Niujorko gamybos sektoriaus aktyvumas gana stipriai sumažėjo, pastarajam indeksui traukiantis nuo 3,09 iki -1,98, tuo tarpu analitikai prognozavo, kad jo vertė augs net iki 6,0. Tuo tarpu pramonės produkcijos apimtys investuotojų taip pat nepradžiugino, gegužės mėnesio duomenimis susitraukus -0,2 proc. (prognozė +0,2 proc.). Šiandien prasideda dvi dienas truksiantis FED‘o posėdis, po kurio investuotojai tikisi išgirsti bent minimalias užuominas apie būsimą šalies monetarinę politiką ir bazinės palūkanų normos didinimą. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad metinis infliacijos lygis, kaip ir prognozuota, sudarė 0,7 proc. 

Investuotojai antradienį stebės Vokietijos esamos ekonomikos aplinkos bei jos perspektyvų vertinimo rodiklius, kurie kol kas brėžia niūrokas tendencijas. O JAV bus paskelbta kaip pasikeitė naujai pradėtų statyti namų apimtys (prognozė -3,9 proc.).

Valiutų rinkos

Rytoj bus skelbiama JAV bazinė palūkanų norma, kuri tikėtina dar išliks žemumose ties 0,25 proc, riba. Tačiau šiandien startuoja FED‘o narių susitikimas, todėl investuotojai atidžiai stebės kiekvieno iš jų viešus pasisakymus, bandant nuspėti monetarinės politikos perspektyvas. 

Pirmadienį JAV dolerio vertė prieš eurą krito 0,35 proc. iki 1,1285 lygio, o pagrindinė to priežastis – blogesni nei tikėtasi JAV ekonomikos rodikliai. Šiandien ryte JAV doleris šiek tiek atsikovoja pozicijas, jo vertei šiek tiek pakylant ir bendram valiutų santykiui ieškant krypties ties 1,1275 riba. 

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitė Baltijos akcijų rinkose (Baltic Benchmark -0,09 proc.) startavo sekant bendras Europos tendencijas. Investuotojų aktyvumas buvo vidutinis ir bendra trijų šalių apyvarta viršijo 723 tūkst. eurų. prieš prekybos sesiją bendrovės svarbesnių naujienų nepaskelbė, o investuotojai pagal apyvartą į pirmąją poziciją išstūmė moteriško apatinio trikotažo bendrovė „Silvano Fashion Group“ (-3,01 proc.), o antrojoje vietoje liko azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“ (-0,54 proc.). 

Tik nuskambėjus skambučiui, skelbiančiam apie pirmadienio prekybos sesijos pabaigą, farmacijos bendrovė „Olainfarm“ (+0,12 proc.) paskelbė apie gegužės mėnesio pardavimus, kurie pasiekė net 7,11 mln. eurų. Bendras visų rinkų rezultatas buvo 33 proc. mažesnis, lyginant su praėjusiais metais. 

Tačiau išplatintoje informacijoje matyti, kad vyksta tam tikras perdavimų persigrupavimas. Rusijoje ir Ukrainoje pardavimai bendrai krito, tuo tarpu Olandijoje ir Latvijoje pasižymėjo augimu, o tai rodo, kad bendrovė ieško stabilesnių rinkų, kurios ateityje sukurtų didesnę finansinę grąžą.

Antradienį svarbesnių naujienų bendrovės nežada skelbti, o investuotojai toliau stebės užsitęsusią dramą tarp Graikijos ir jos kreditorių.