Iš investuotojų nuotaikų atrodo, kad šiandien vyksiančiame euro zonos atstovų ir Graikijos finansų ministro susitikime bus pasiektas konsensusas dėl tolimesnės šalies finansavimo programos ir tai didžiąja dalimi lėmė JAV indeksų S&P 500 (+1,07 proc.) ir Dow Jones (+0,79 proc.) kilimus. Taipogi už Atlanto vyksta aktyvus bendrovių veiklos rezultatų skelbimas. Šiuo metu beveik 70 proc. bendrovių, esančių S&P 500 indekso sudėtyje, jau yra paskelbusios rezultatus. Remiantis statistika, 77 proc. iš jų viršijo pelno lūkesčius, o 56 proc. pranoko pardavimų rezultatus. Šiandien pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į susirinkimą, kurio metu bus toliau sprendžiamas Graikijos finansavimo galimybės. Nors rinkose atrodytų yra ramiau, tačiau nereiktų pamiršti kiek į antrą planą nustumtos įtampos Ukrainoje, JAV siūlant šaliai ginkluotės paramą, o Vokietijai stengiantis numalšinti konfliktą diplomatiniu keliu.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas svyravo amplitudėje nuo 1,1273 iki 1,1356 ir dienos baigoje apsistojo ties 1,1310 lygiu. Kol kas pagrindinės valiutų poros prekyboje nesijaučia didesnės įtampos, nes šios savaitės metu nebuvo paskelbta svarbesnių makroekonominių naujienų, o pagrindinis investuotojų dėmesys yra nukreiptas į įvykius Graikijoje. Atrodo, kad šiuo metu ryškėja tam tikros prošvaistės dėl Graikijos tolimesnių įsipareigojimų finansavimo, o tai investuotojams suteikia tvirtesnę atramą, kad JAV ekonomika bus mažiau paveikta išorinių veiksnių. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi nepakitęs nuo vakar buvusio lygio ties 1,1310 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Investuotojai antradienį Baltijos vertybinių popierių biržose buvo nusiteikę optimistiškai, stumiant Vilniaus (+0,08 proc.), Rygos (+0,57 proc.) ir Talino (+0,56 proc.) biržų indeksus į viršų, bendrai apyvartai viršijant 756 tūkst. eurų. Antrą dieną iš eilės didžiausias prekybos aktyvumas buvo pasiektas „Tallink Grupp“ pozicijoje. Pastarosios bendrovės akcijos vertė kilo 1,01 proc. (iki 0,801 euro/akcija), o apyvarta buvo sudaryta aktyviai prekiaujant smulkiems investuotojams (176,4 tūkst. eurų). Vilniaus biržoje prekyba išsiskyrė agro verslo bendrovė „Linas Agro Group“ (0,0 proc.). Pozicijoje buvo įvykdytas vienas tiesioginis sandoris, kuris ir sudarė beveik visą apyvartą, investuotojams apsikeičiant 200 tūkst. akcijų už 0,71 euro kainą. Pasibaigus prekybos sesijai pieno perdirbimo bendrovė „Vilkyškių pieninė“ išplatino pranešimą, kad šių metų sausio mėnesį bendrovės pardavimai susitraukė 24 proc. lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Šį pasikeitimą didžiąja dalimi lėmė pieno produktų pardavimo kainų kritimas eksporto rinkose 27 - 34%. Tikėtina ši statistika investuotojams duos neigiamą impulsą, bendrovės akcijos vertei šiandienos metu sekant kritimo tendencija. Šiandien bendrovė „Tallinna Kaubamaja“ yra numačiusi paskelbti 12 mėnesių tarpinė informaciją, todėl galime tikėtis aktyvesnės prekybos šioje pozicijoje. Vakar dieną pastarosios bendrovės vertybiniais popieriais apsikeitė už 11,6 tūkst. eurų, akcijos vertei išaugant 0,18 proc. iki 5,49 euro už akciją.