Paradoksali situacija

Vadinamųjų „pašto dėžučių“ – įmonių, kurios neturi krovininių automobilių ir pernuomoja vairuotojus iš trečiųjų šalių užsienio šalims – problema laikui bėgant darosi tik didesnė. Ir nepaisant to, kad apie vilkikų vairuotojų „nuomos“ problemą transporto sektoriui atstovaujančios organizacijos bei asmenys kalbėjo dar prieš gerus metus.

Jau tuomet buvo sakoma, kad vyrauja visiška nelygybė ir laikinojo įdarbinimo įmonėms, kurios „nuomoja“ vairuotojus, veikti yra pernelyg paprasta.

Priešingai, nei daugumos licencijuotų transporto įmonių, „pašto dėžučių“ niekas detaliau netikrina. Nežiūrima, ar tokie verslai turi pakankamą finansinį pajėgumą, jiems nereikia įsipareigoti bankams perkant brangiai kainuojančius šiuolaikinius vilkikus, kuro tiekėjams, servisams ir t. t. Taip pat, kiek turi transporto priemonių, ar yra laikomasi Europos Sąjungos (ES) norminių aktų, mobilumo paketo reikalavimų, reglamentuojančių krovinių bei keleivių vežimo veiklą, ir t. t.

Šiuo atveju turime tikrų tikriausią paradoksą, kadangi laikinojo įdarbinimo įmonės, nuomodamos vairuotojus užsienio šalims, žlugdo sėkmingą ir sklandžią transporto sektoriaus veiklą, tačiau įstatymiškai tarsi nieko ir nepažeidžia.

Kodėl taip yra? Nes iš užsieniečių teisinės padėties įstatymo prieš metus buvo panaikinta nuostata, kad trečiųjų šalių piliečiams draudžiama dirbti pagal laikinojo įdarbinimo sutartį. Nuostata panaikinta statybos įmonių ir kitų verslų atstovų pastangomis, nes jiems važiuojant į užsienį vykdyti užsakymų buvo negalima išsivežti ten dirbti trečiųjų šalių darbuotojų.

Nepaneigsi, tam tikriems verslams užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatų koregavimas buvo labai naudingas. Tik, deja, jos pakoreguotos detaliau nepasitarus su visomis pusėmis, kurioms darbuotojai iš trečiųjų šalių yra aktualūs.

Konkrečiau, nepasitarta su institucijomis, kontroliuojančiomis licencijuojamą kelių transporto veiklą. Tad Lietuvos transporto sektoriuje dabar vyrauja chaosas.

Situaciją dar keistesne padaro faktas, kad pagal Europos Parlamento (EP) ir Tarybos reglamento nuostatas, vežėjai, įdarbinę vairuotojus, kurie nėra ES piliečiai, privalo gauti nustatytos formos vairuotojo liudijimus.

Tačiau, kai į Lietuvos įmones įdarbinti trečiųjų šalių piliečiai su tokiais liudijimais užsiima tarptautinių krovinių vežimu, dirbdami užsienio įmonėse, kurioms tie liudijimai nepriklauso, EP ir Tarybos nuostatos pažeidžiamos.

Gaunasi taip, jog Lietuvoje įstatymai nepažeidžiami, tačiau nepaisoma tarptautiniu mastu įtvirtintų nuostatų.

Chaosas sukelia grandininę reakciją, tačiau išeitis yra

Ne veltui kalbėdamas apie šalies transporto sektoriui skausmingą situaciją iškart pabrėžiau, jog išsprendus vieną problemą, galima greičiau atsikratyti ir daugumos kitų. Juk klestint vairuotojų „nuomai“, susidaro labai nemaloni grandininė reakcija.

Dėl trečiųjų šalių vairuotojų „nuomos“ užsienyje veikiančioms įmonėms deginamos transporto sektoriui labai svarbios darbuotojų iš trečiųjų šalių kvotos, sąžiningos Lietuvos transporto įmonės praranda dalį potencialiai joms galinčių dirbti svarbių vairuotojų, investicijas į vairuotojų apmokymus, neturi galimybės veikti visu pajėgumu. Tokiu atveju prarandamas konkurencingumas, neuždirbamos pajamos bei nesumokami mokesčiai į valstybės biudžetą.

Be to, transporto įmonėms nepagrįstai žeriama kritika dėl didelės darbuotojų kaitos.

Laimei, transporto sektoriui skaudi problema nėra neišsprendžiama. Pakanka, jog užsieniečių teisinės padėties įstatyme atsirastų nuostata, kuri pabrėžtų, kad „trečiųjų šalių piliečiai gali dirbti pagal laikinojo įdarbinimo sutartį, išskyrus licencijuotą kelių transporto ir keleivių vežimo veiklą.“

Apie tai jau diskutuota Migracijos departamente neseniai vykusioje apskritojo stalo diskusijoje, kurioje dalyvavo vežėjų organizacijų, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI), Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) ir Susisiekimo ministerijos atstovai.

Tik, jei norime produktyvumo, svarbiausia, kad diskusijos nebūtų vienkartinis blykstelėjimas, o visos institucijos, tokios kaip LTSA, Migracijos departamentas, Sodra bei VDI, ir toliau glaudžiai bendradarbiautų.

Sakoma, jog vangiai sprendžiama problema gali virsti milžiniška ir nesulaikoma sniego gniūžte. Tad kam leisti didėti „pašto dėžučių“ problemai transporto sektoriuje, jeigu ėmęsi nedelsdami ją spręsti, galėtume kartu išvengti ir daugumos kitų problemų? Jei nesusiimsime dabar, vėliau iš nemalonios situacijos išsikapstyti gali būti jau per sunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją