Visi suprantame, kad verslas be galo dinamiškas. Natūralu, kad tikslai gali keistis, tapti nebeaktualūs ir niekas nesako, kad negali būti ar nebus koreguojami. Bet kiekvienam dirbančiam žmogui visada svarbu turėti ir žinoti savo kryptį. Kokie yra įmonės tikslai? O koks jūsų padalinio, komandos indėlis ir koks jūsų asmeninis indėlis į juos?

Dar daugiau – siekiant savirealizacijos ir tobulėjimo, vien žinoti tikslus ir eiti jų link nepakanka. Pagalvokite, kur norite augti, ką išmokti. Gal ateinantys metai yra tie, kai norėsite imtis papildomų atsakomybių? O gal keisti karjeros kryptį? Artėjantis metinis pokalbis gali tapti gera proga įsivardyti.

Taip pat siūlau galvoti apie du pokalbius, nes valandos aptarti praėjusiems ir ateinantiems metams tikrai neužteks. Jei antrojo pokalbio nepasiūlo vadovas, visada galite inicijuoti jūs. Niekam nepriklauso tiek atsakomybės už jūsų darbą ir karjerą, kaip jums patiems. Taigi pirmojo pokalbio metu rekomenduojama aptarti, kaip sekėsi praėjusiais metais, o per antrąjį pakalbėti apie naujų metų tikslus ir iššūkius.

Kaip tinkamai pasiruošti veiklos vertinimo pokalbiams? Penki patarimai, kurie padės jaustis tvirčiau.

Kalbėkite konkrečiais pavyzdžiais


Visi esame patyrę, kad sausis tų pačių metų gruodį jau atrodo kaip praeito gyvenimo dalis, todėl labai svarbu visus metus žymėtis savo pasiekimus (lygiai taip pat kaip ir iš klaidų išmoktas pamokas). Svarbu į veiklos vertinimo pokalbį (ir kiekvieną pokalbį akis į akį) ateiti su konkrečiais pavyzdžiais ir naivu tikėtis, kad vadovas bus pastebėjęs juos visus. Kiekvieno iš mūsų, o ne vadovo, pareiga konkrečiai žinoti ir galėti įvardyti savo nuveiktus darbus ir pasiektus tikslus.

Išskirkite, kur jūsų pasiekimai viršijo jums keliamus lūkesčius


Šis punktas svarbus tuo atveju, jeigu viršijo. Nėra jokios pareigos daryti daugiau, nei iš jūsų yra tikimasi, ir kasdien nueiti po papildomą mylią. Bet jei ėjote, tai įvardykite ir pasidalykite. Vėlgi, ne abstrakcijomis ir apibendrinimais, o konkrečiais pavyzdžiais su konkrečiais rezultatais.

Peržvelkite ir reflektuokite savo mokymosi kelionę per praėjusius metus

Peržiūrėkite, kokiuose mokymuose, dirbtuvėse dalyvavote. Kokius sertifikatus įgijote. Ir kaip tai padėjo ir padeda jums pagerinti savo įgūdžius bei dar efektyviau prisidėti prie sėkmingo savo darbų atlikimo.

Būkite atviras grįžtamajam ryšiui, kurį gaunate


Svarbu nepamiršti, kad kritika skirta ne asmenybei, o darbui. Arba kitais žodžiais tariant – nepriimkite asmeniškai, o žiūrėkite iš augimo perspektyvos. Visi turi tobulintinų vietų ir sričių. Tai labai svarbu įvardyti, nes tik taip gali vykti augimas ir pokytis. Kviečiu šią mintį išlaikyti visais gyvenimo atvejais: kai kalbama apie grįžtamąjį ryšį, jis visada skirtas darbui ar rezultatui, o ne asmenybei.

Suteikite atvirą, aiškų ir konstruktyvų grįžtamąjį ryšį


Tiek vadovui, tiek komandai. Žinoma, ne visada tai gali būti patogu ir tikėtina, kad ne visi pasaulio vadovai patys linkę priimti grįžtamąjį ryšį. Bet tik konstruktyvus pokalbis ir diskusija veda į realius pokyčius. Lygiai taip pat svarbu nepamiršti padėkoti įvardijant gerąjį grįžtamąjį ryšį. Jeigu sunku atrasti geriausią variantą, kaip grįžtamąjį ryšį teikti, labai lengvai pritaikysite Stop, Start, Continue principą. Vadovaujantis šiuo principu pasidalijama, ką reikėtų nustoti daryti, ką – pradėti daryti ir ką reikėtų tęsti siekiant sėkmingesnių rezultatų.

Šį sąrašą galite tiek pildyti, tiek trumpinti, bet pagrindinė žinutė lieka ta pati – pasiruoškite, neikite tik klausytis. Reflektuokite savo metus, pasiekimus, pamokas. O po metų refleksijos pradėkite galvoti apie iššūkius, kuriuos norite įveikti, ir tikslus, kuriuos ketinate pasiekti ateinančiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją