Europos Komisija (toliau – EK) 2016-04-07 pristatė Veiksmų planą, kuris, anot EK, yra pirmasis žingsnis į vieningo PVM tarifą Europos Sąjungos narėms nustatymą, siekiant kovoti su didėjančiu sukčiavimu PVM srityje, palaikyti verslą bei pagelbėti elektroninei prekybai.

Esamas PVM teisinis reglamentavimas privalo būti atnaujintas, siekiant įgyvendinti vieningą rinką, palengvinti tarptautinę prekybą (angl. cross-border trade) tarp valstybių narių ir siekiant, kad PVM sistema būtų kuo paprastesnė, apsaugota nuo sukčiavimų bei būtų patogi vartotojams.

EK pristatytas Veiksmų planas siekia modernizuoti esamą PVM teisinį reglamentavimą, kuris apima:

1) pagrindinius principus ateityje siekiamai vieningai Europos PVM sistemai;
2) priemones kovai su PVM sukčiavimu;
3) PVM tarifo atnaujinimą ir galimybę valstybėms narėms lanksčiau jį nustatyti pačioms;
4) planą, kuriuo siekiama supaprastinti PVM taisykles elektroninei prekybai.

Ekonomikos ir finansų reikalų, mokesčių bei muitų komisaras Pierre Moscovici nurodo, jog: „PVM – vienas iš didžiausių Europos Sąjungos narių mokesčių šaltinių.

Tačiau susiduriame su stulbinančiu fiskaliniu trūkumu: PVM yra surenkama 170 milijardų eurų mažiau, nei turėtų būti surenkama.

Vien 50 milijardų eurų suma susidaro iš nesurinkto PVM iš tarptautinės prekybos (cross-border trade). Tai yra didžiulis pinigų netekimas, kurie galėtų būti panaudojami plėtrai bei naujų darbo vietų kūrimui. Atėjo laikas šiuos pinigus susigrąžinti.

Mes, be kita ko, esame suinteresuoti suteikti valstybėms narėms daugiau autonomijos, siekiant nustatyti PVM sumažintą tarifą, ką ir apims pateiktas veiksmų planas“.

Pagrindiniai Veiksmų plano elementai:

Vieninga Europos Sąjungos PVM sistema tarptautinei prekybai, siekiant sumažinti galimybes PVM sukčiavimui.

EK siekia 2017 metais pateikti pasiūlymą, kuriuo būtų nustatytos galutinės taisyklės ir teisinis reglamentavimas vieningai Europos PVM zonai.

Naujasis reglamentavimas tarptautinės prekybos sandorius toliau apmokestins valstybės, kurioje sandoris bus vykdomas, tarifu (angl. destination principle) kaip ir lyg šiol, tačiau mokesčių surinkimo mechanizmas bus reglamentuotas siekiant labiau apsisaugoti nuo galimo PVM sukčiavimo.

Neatidėliotinos priemonės siekiant kovoti su PVM sukčiavimu, galiojant esamam teisiniam reglamentavimui

Atlikti tyrimai parodė, jog planuojama PVM sistema ateityje pagelbėtų sumažinti sukčiavimą tarptautiniu mastu maždaug 80 procentų, t. y. būtų surinkta per 40 milijardų eurų mokesčių per metus daugiau. EK dar šiais metais žada pateikti sprendimus, kurių pagalba būtų sustiprintos dabartinės valstybių narių naudojamos priemonės, siekiant padidinti reikalingos informacijos apsikeitimą susijusios su PVM sukčiavimu, sukčiavimo schemomis ir gerąja praktika.

EK atitinkamai nurodo, jog ir toliau tęs atidų mokesčių administratoriaus stebėjimą, kaip pastarasis surenka ir kontroliuoja PVM.

Daugiau savarankiškumo valstybėms narėms nustatant mokesčio tarifo tvarką

Vadovaujantis esamu teisiniu reglamentavimu, valstybės narės yra įpareigotos vadovautis baigtiniu sąrašu, kuris nustato prekes ar paslaugas, kurioms taikomas nulinis ar sumažintas PVM tarifas. EK planuoja modernizuoti teisės aktus, reglamentuojančius PVM tarifus, ir suteikti daugiau lankstumo valstybėms narėms ateityje koreguoti tokių paslaugų ar prekių apmokestinimo tarifą.

Pagalba elektroninei komercijai bei mažoms, vidutinėms įmonėms (angl. Small and Medium-sized Enterprises (SMEs))

Šiuo metu Europos Sąjungos narės, lyginant su trečiosiomis šalimis, konkurencijos prasme yra prastesnėje situacijoje, atsižvelgiant į tai, jog trečiųjų šalių valstybės gali importuoti prekes į Europos Sąjungą, kurios neapmokestinamos PVM.

Todėl EK šių metų pabaigoje pateiks teisinį pasiūlymą modernizuoti ir supaprastinti PVM apmokestinimą tarptautinei elektroninei prekybai.

Papildomai EK žada 2017 metais pateikti teisės aktų paketą, kuris ypač supaprastintų mažų ir vidutinių įmonių augimą ir atvertų joms duris lengviau žengti į tarptautinę rinką.

Apibendrinant, tokiai EK iniciatyvai atnaujinti PVM reguliavimą didelę įtaką padarė PVM sukčiavimo mastas, o tai įrodo, jog esamas PVM mechanizmas nėra tinkamai reglamentuotas ir yra ydingas, dėl to sukčiavimas PVM srityje tendencingai auga.

Teisinio reglamentavimo modernizavimas, atsižvelgiant į startuolių gausą ir elektroninės prekybos plėtrą, reikalingas, siekiant išvengti galimo piktnaudžiavimo ir sukčiavimo. Todėl tikimasi, jog pateiktas EK veiksmų planas bus realiai įgyvendintas ir bus pasiekti teigiami rezultatai mokesčių surinkimo srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)