Norėčiau paminėti, kad gyventojai pirkdami būstą vis dar vadovaujasi emocijomis. Dažnai sprendimą lemia šalia gyvenantys šeimos nariai ar draugai, taip pat prisirišimas prie tam tikros vietos. Tačiau pastaruoju metu žiniasklaidoje vis dažniau kalbant apie statybų kokybę, pasitikėjimą plėtotoju, energines pastatų klases ir kitus statybos kokybę žyminčius veiksnius, pirkėjai tampa apdairesni, daugiau domisi statytoju ir statybų kokybe.

Asmenys, kurie gali sau leisti už būstą mokėti iki 1,5 tūkst. eurų už kvadratinį metrą, yra ne tokie reiklūs. Jie dažniausiai renkasi projektą toliau nuo centro. Šiai pirkėjų kategorijai pats svarbiausias sprendimą lemiantis veiksnys yra kaina. Tai dažniausiai jauni žmonės, studentai ar ką tik susikūrusios šeimos. Ne paslaptis, kad pirkėjų sprendimui įtakos turi ir plėtotojų patikimumas, todėl tokie projektai kaip „Bajorų kalvos“ (plėtotojas – „Hanner“), „LightHouse“ (plėtotojas – „MG Valda“), „Eikos“ namai Pilaitėje yra itin patrauklūs pirkėjams. Žinoma, šios įmonės gali sau leisti gana plačią objektų rinkodaros strategiją, gerai iškomunikuoti įgyvendinamų projektų privalumus ir taip pritraukti daugiau pirkėjų. Tačiau nemažai vidutinės klasės būsto segmente plėtojamų projektų yra statomi ne didžiųjų rinkos žaidėjų.

Pirmas ir pagrindinis objektų pasirinkimo veiksnys yra vieta. Seniai aišku, kad plėtojami projektai arčiau centro yra brangesni, todėl plėtotojui orientuojantis į ekonominės klasės pirkėjus, norint gauti norimą pelno maržą, reikia ieškoti pigesnių sklypų, kurie yra toliau nuo centro.

Ypač visų gerai žinomas Perkūnkiemio kvartalas, kuriame būsto kainos yra išties nedidelės. Trijų kambarių butą viduriniame aukšte su daline apdaila galima įsigyti už maždaug 57 tūkst. eurų. Tačiau perkant pigiai vis tiek nereikia pamiršti kokybės.

Kiti plėtojami ekonominės klasės projektai – „Karaliaučiaus slėnis“, „Vilkpėdės šilas“, „Veikmės“ namai Č. Sugiharos g., „Venecija“, „Helios pilaitė“, „Ambercity“, „Solo city“, „Ozo trikampis“, „Pavasaris“, Gabijos butai, „Smilgos“, Eitminų namai ir panašūs – pasirenkami dėl vietos bei kambarių skaičiaus, kuriuos galima įsigyti už tam tikrą kainą. Pageidaujamas buto plotas ekonominės klasės name yra iki 35 kvadratinių metrų vieno kambario bute ir iki 55 kvadratinių metrų 2 kambarių bute. Tokie būstai nedideli, ir jų bendra galutinė kaina nėra aukšta.

Vertinant pagal vidutinį lietuvių atlyginimą, pirkėjams dažniausiai suteikiamos paskolos dydis yra iki 58 tūkst. eurų. Todėl ekonominės klasės butų paklausa yra didžiausia, sandorių skaičius ir pasiūla dėl savaime suprantamų priežasčių yra didžiausi. Per pastaruosius dvejus metus pradėjo didėti vidutinės klasės plėtojamų projektų. 2012 ir 2013 metais šiame segmente pasiūlos beveik nebuvo. Tačiau augant gyventojų lūkesčiams ir poreikiams, atsiradus paklausai plėtotojai pradėjo judėti įkandin jos.

Vidutinės klasės būsto pirkėjai reiklesni. Jiems svarbu, ar sumontuoti langai yra mediniai, ar plastiko, kokia yra vėdinimo sistema, namo apdaila. Svarbus ir plėtotojo patikimumas. Tokius butus perka aukštesnes nei vidutines pajamas gaunantys žmonės, dažnai karjeros siekiantys specialistai. Vidutinės klasės projektuose svarbus buto plotas – šios kategorijos pirkėjams reikia didesnio ploto, didesnių ir šviesesnių erdvių. Vyrauja didesni butai: 1 kambario iki 44 kvadratinių metrų ploto, 2 kambarių – apie 60 kvadratinių metrų ploto, 3 kambarių – nuo 70 kvadratinių metrų ploto. Taip pat vienas pagrindinių pasirinkimo kriterijų tampa aplink objektą išplėtota infrastruktūra.

Prestižinės klasės projektų po krizės atsirado tik 2014 metais, ir jų kainos per metus pakilo apie 12 proc. Tai rodo didesnę šios klasės objektų paklausą. Žmogus, kuris gali mokėti daugiau kaip 2 tūkst. eurų už kvadratinį buto metrą, kelia itin aukštus pastato kokybės, vietos ir socialinės aplinkos reikalavimus. Klientams rūpi, kas matysis pro langus, ypač svarbus saugumas, kaimynystė. Gyventojams, ieškantiems prestižinio būsto, turi būti įrengtas liftas, namas turi būti ne daugiau kaip 5 aukštų, pro langą turi vertis puikus vaizdas. Svarbu uždaras ir saugus kiemas, vieta automobiliui. Kartais prioritetu tampa ramybė, tada būsto žvalgomasi Valakupių rajone ar kitose prestižinėse Vilniaus vietose.

Ir ekonominės, ir vidutinės, ir prestižinės klasės projektų pirkėjai vis daugiau išmano apie statybų kokybę. Jiems svarbi energinė pastatų klasė, plėtotojo patikimumas, teikiamos garantijos, kaimynų atsiliepimai. Žinoma, tai lemia ir auganti butų pasiūla. O Vilniuje, palyginti su Ryga ir Talinu, naujos statybos butų pasiūla yra didesnė, negu sudėjus abiejų šių miestų būsto pasiūlą kartu.

Todėl plėtotojams svarbu statyti kokybiškai, atitikti visus klientų reikalavimus: patraukli vieta, tinkamas būsto plotas, kambarių skaičius, geras būsto išplanavimas, automobilių stovėjimo vietos, išplėtota infrastruktūra, gera socialinė aplinka, vaizdas pro langus ir kiti aspektai. Nereikia pamiršti ir pardavėjo svarbos visame šiame procese. Maloniai bendraujantis, profesionalus, pasitikėjimą keliantis pardavėjas irgi lemia kliento sprendimą. Todėl esant dideliam pasirinkimui, žmogus iš panašių privalumų ir trūkumų turinčių būstų pasirinks tą, kurio pardavėjas bendrauja maloniau.