Šiaulių apygardos prokurorai Panevėžio apygardos teismo prašo iš PST priteisti 1,2 mln. litų už neteisėtą statybos dokumentų pardavimą 2015-ųjų Europos krepšinio čempionatui skirtas arenas Ukrainoje statančiai kompanijai „United Basketball Investments“.

Prokurorai nustatė, kad balandį PST ukrainiečiams pardavė ne tik, kaip patys viešai skelbė, savo nuosavybę, tai yra statybos darbų dokumentaciją, bet ir jiems nepriklausantį techninį arenos projektą.

Šiaulių apygardos prokurorė Aušra Jovaišaitė įsitikinusi, kad PST arenos dokumentus pardavė neteisėtai, tai yra be savininko, Šiaulių miesto savivaldybės, leidimo.
Anot prokurorės, Savivaldybė net nebuvo informuota apie tokį statybų banginio sandėrį su ukrainiečiais.

Prokuratūra PST pirkiniu susidomėjo po žiniasklaidoje pasirodžiusio Ukrainos statybos kompanijos vadovės pareiškimo, jog už arenos dokumentaciją sumokėjo PST, o panevėžiečiai už tai buvo pasižadėję pasirūpinti leidimais iš Šiaulių savivaldybės bei statinį projektavusių architektų.

Iki šio skandalo Šiaulių savivaldybė deklaravo ukrainiečiams draugiškai padedanti – už ačiū leidžianti naudotis arenos techniniu projektu. Maža to, Saulės miesto valdžia vietos politikus palaikyti dosnią idėją ragino motyvuodama pagalba kaimynams, neva Šiaulių arenos kopiją pastatyti Dniepropetrovske bus patikėta PST.

Vis dėlto Panevėžio statybininkai Ukrainoje darbo negavo, bet bendrovė vis tiek surado būdą, kaip susišluoti per milijoną litų.

Tarpininkavo ukrainiečiams

„Sekundė“ jau rašė, kad dar kovą Šiaulių savivaldybei ir areną projektavusiai įmonei „E. Miliūno studija“ PST nusiuntė prašymą dėl arenos.

Jame PST rašė, kad atstovai iš Ukrainos pageidauja Dniepropetrovske statyti tokią pat kaip Šiauliuose areną, todėl domisi panevėžiečių parengtu darbo projektu.

„Suprasdami, kad Šiaulių arenos techninis projektas yra autorių teisių objektas, kurio užsakovu bei mokėtoju buvo Šiaulių savivaldybės administracija ir kuri už projektą yra visiškai atsiskaičiusi su „E.Miliūno studija“, prašome jūsų pagalbos suteikiant informaciją bei sutikimus, reikalingus statant tokias sporto arenas kitoje šalyje“, – teigiama PST generalinio direktoriaus Daliaus Gesevičiaus pasirašytame rašte.

Panevėžyje manipuliavimu miesto valdžia piketuotojų dar visai neseniai kaltintam PST nereikėjo ilgai vargti ir Šiauliuose. Nuo D. Gesevičiaus prašymo nepraėjus nė mėnesiui Saulės miesto politikai Savivaldybės tarybos posėdyje nusprendė ukrainiečiams leisti naudotis arenos techniniu projektu. Savivaldybė už tai negavo nė lito, tačiau į PST sąskaitą įkrito 1,2 mln. Lt.

Laukė atvažiuojančių pasišnekėti

Šiaulių meras Justinas Sartauskas tikina, esą taryba tik leido pasinaudoti arenos techniniu projektu, bet, šiukštu, nesutiko, kad dokumentas būtų parduotas.

„Mes leidome techninį projektą paimti kaip pavyzdį statant areną Ukrainoje. Bet niekam neleidome jo parduoti, kad projektas taptų kažkieno kito nuosavybe. Čia kaip su muzika – jei parodijuojama daina, ji netampa kito nuosavybe“, – „Sekundei“ aiškino Šiaulių meras.
Ką PST padarė su arenos projektu, anot J. Sartausko, savivaldybė toliau nė nesidomėjo.
Netgi tuomet, kai žiniasklaidoje kilo ažiotažas, kad iš Šiaulių arenos miestas tegavo špygą, o PST kišenę papildė pinigai, miesto valdžia nematė reikalo aiškintis, kas nutiko.

„Galvojom, kad PST atvažiuos, pasišnekėsim. Dabar aiškinsis teismas“, – teisinosi J. Sartauskas.

Tiesa, meras pripažįsta, jog ir pati savivaldybė iš pradžių turėjo minčių užsidirbti iš ukrainiečiams labai patikusios Šiaulių arenos techninio projekto.

„Iš tiesų sužinoję, ko Ukrainai reikia, puolėme džiaugtis, kad galim ką nors parduoti. Bet neleido įstatymas, o jo pakeisti nebuvo laiko“, – prasitaria J. Sartauskas.

Nesupranta, ko nori prokurorai

PST ginasi nesuprantantis, ko nori prokurorai. Įmonės generalinis direktorius Dalius Gesevičius tvirtina, jog ukrainiečiams parduoti tik darbo brėžiniai, parengti pagal techninį projektą.

Kaip pastarasis atsidūrė Ukrainos statybininkų rankose, anot D. Gesevičiaus, jis esą nenutuokiantis.

„O ką aš žinau? To reikia klausti Šiaulių savivaldybės“, – teigė generalinis direktorius.
Nors PST parduotas darbo projektas – bendrovės nuosavybė, bet panevėžiečiai be Šiaulių savivaldybės palaiminimo sandėrio sudaryti nebūtų galėję.

Techninis ir pagal jį parengtas darbo projektai vienas be kito – beverčiai. Kad pastarąjį PST parduotų, įmonei žūtbūt reikėjo, kad ukrainiečiai galėtų naudotis Šiaulių savivaldybės nuosavybe – arenos techniniu projektu.