Parlamentaras siūlo nustatyti, kad norintiems gauti būsto paskolą Lietuvos piliečiams potenciali karo prievolė nebūtų vertinama kaip rizikos veiksnys, pranešė Darbo partijos frakcija.

„Šauktiniais gali tapti ir finansiškai įsipareigoję bankams asmenys. Jei Lietuvoje bus grąžinta šauktinių kariuomenė, bankai žada kiekvienu atveju situaciją vertinti individualiai. Vadinasi, tik nuo bankų malonės priklausys, ar šauktiniui bus atidėtas paskolos mokėjimas 9 mėnesiams. Net jei bankai ir nuspręstų atidėti finansinius įsipareigojimus, nėra jokios garantijos, kad nebus privalu mokėti palūkanų už kreditą. Taigi šauktinis, įsipareigojęs bankui, ir gaudamas vos 38 eurus per mėnesį buitinėms reikmėms, turėtų susimokėti ne tik už būsto komunalines išlaidas, bet ir būsto kredito palūkanas“, – pranešime cituojamas V.Gapšys.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje Valstybės gynimo taryba pasiūlė penkeriems metams grąžinti šaukimą į kariuomenę. Tam jau pritarė Vyriausybė, bet galutinį sprendimą priims Seimas. Įstatymo pakeitimą siūloma Seime svarstyti skubos tvarka, pateikimas numatytas kitą savaitę.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini, siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą. Į privalomąją pradinę karo tarnybą kasmet planuojama šaukti 3-3,5 tūkst. 19-26 metų jaunuolių.

Šauktinių Lietuvos kariuomenėje buvo atsisakyta 2008 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)