Į DELFI kreipėsi skaitytojas, kuris atsiuntė kelias nuotraukas: juose matosi, kaip per sostinėje esančio apsnigto daugiabučio stogą laipioja darbininkas. Nerimą sukėlė tai, kad jis nenaudojo apsauginių virvių, nematyta jį galinčių sugauti sistemų. Tiesa, vyras dėvėjo šalmą.

Bendrovės „Citus Construction“, dirbančios su projektu „Vivulskio butai“, statybos darbų vadovas Ramūnas Jankevičius nurodė, kad situacija yra nagrinėjama.

Valstybinė darbo inspekcija atliko darbų patikrinimą.
„Darbo inspektoriai nuvykę į objektą nustatė, kad darbo vietoje nėra įrengtos kolektyvinės apsaugos priemonės, nuotraukose matyti, kad darbuotojas dirba ir be apraišų - asmeninės apsaugos priemonės nebuvo išduotos arba jomis nebuvo naudojamasi. Šios priemonės yra būtinos užtikrinti saugias darbo sąlygas“, - komentavo Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė.

Pasak jos, darbus vykdančios įmonės vadovas iškviestas į Darbo inspekciją paaiškinti situaciją, bus sprendžiama dėl administracinių poveikio priemonių taikymo.

Darbo inspekcija primena, kad pernai statybos sektoriuje sunkiai susižalojo 24 darbuotojai, dar 9 – žuvo, iš jų 6 mirtinai susižalojo nukritę iš aukščio, pavyzdžiui, nuo stogo, kopėčių ir panašiai.

Už nesaugų darbą - baudžia

Teisės aktai numato, kad jei darbdaviui atstovaujantis asmuo nurodė darbuotojui vykdyti darbus, jam kyla administracinė atsakomybė už darbuotojų saugą ir sveikatą.

Jei darbuotojų sauga rūpinamasi netinkamai ar ja visiškai nesirūpinama, numatytos baudos nuo 144,81 iki 1411,31 euro (nuo 500 iki 5000 Lt).

„Jei tokiomis sąlygomis įvyktų nelaimingas atsitikimas darbe, darbdaviui atstovaujantis ar jo įgaliotas asmuo galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, - paaiškino G. Banaitytė. - Tačiau vykdant darbdavio nurodymus, darbuotojui būtina ir pačiam įvertinti, ar jis galės pavestą darbą atlikti saugiai, reikalauti darbdavio aprūpinti reikiamomis apsaugos priemonėmis bei jomis naudotis pagal paskirtį.“

Kaip turi saugoti gyvybes

Advokatų profesinės bendrijos „iLAW“ advokatas Vilius Mačiulaitis primena, kad atliekant panašius darbus privalo būti naudojamos kolektyvinės bei asmeninės apsaugos priemonės.

„Kaip matyti iš nuotraukų, atliekant stogo dengimo/remonto darbus nėra įrengtos kolektyvinės apsaugos priemonės, t.y. nėra vedlinių, gaudyklių ar panašių įtaisų, kurie galėtų išgelbėti paslydusį žmogų - arba bent jau jų nematyti. Darbuotojas dėvi apsauginį šalmą, tačiau šiuo atveju didžiausia nukritimo rizika, juolab, kad ir oro sąlygos tokiam darbui nėra pačios palankiausios“, - kalbėjo jis.

Žmogui žuvus esant nesaugioms darbo sąlygoms, darbdaviui atstovaujančiam asmeniui gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

„Be to, nelaimės atveju įmonei padidėtų socialinio draudimo įmokos tarifas, o nukentėjusysis, ar darbuotojo žūties atveju, jo šeimos nariai gali reikalauti neturtinės žalos atlyginimo, kuris nėra ribojamas ir paprastai siekia kelis šimtus tūkstančių litų“, - išaiškino advokatas.

Pasak V. Mačiulaičio darbuotojų kritimas iš aukščio jau eilę metų yra viena iš dažniausių nelaimingų atsitikimų priežasčių, todėl tikimybė, kad tokiomis sąlygomis dirbamas darbas nesilaikant saugos darbe reikalavimų gali baigtis tragiškai, itin didelė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)