Auganti ekonomika leido plėtoti ir statybų sektorių. Todėl natūralu, kad ir didieji, ir mažesni nekilnojamojo turto plėtotojai ar net pavienių projektų plėtotojai ėmėsi įgyvendinti savus sumanymus.

Vargu ar pasiūlos didėjimą galima sieti su reikalavimais nuo 2016 metų statyti aukštesnės energinės klasės būstą. Ir šiandien yra projektų, kur daugiau dėmesio ir investicijų skiriama aukštesniam energiniam efektyvumui, gyvenimo komfortui ar pastato ilgaamžiškumui.

Ar turės įtakos mažesnės kainos pranašumas palyginti su energiškai efektyvesnių, kokybiškesnių butų rodikliu? Praktika rodo, kad vieta ir kaina visada yra lemiami veiksniai įsigyjant būstą. Žinoma, svarbūs faktoriai yra ir infrastruktūra bei plėtotojo patikimumas. 2013–2014 metais perkamiausias buvo ekonominės klasės būstas, todėl tikėtina, kad ši tendencija išliks ir ateinančiais metais. Svarbu paminėti, kad vis dažniau gyventojai ieško didesnio ploto butų senamiestyje ar šalia jo. Vieta ir susisiekimas su miesto centru Vilniuje tampa vis aktualesni.

Dauguma pirkėjų, ieškančių ekonominės klasės būsto, pirmiausia vertina jo kainą, o ne geresnę statybos kokybę ar aukštesnę energinio naudingumo klasę. Tik nedaugelis pirkėjų supranta ir vertina tokius dalykus kaip rekuperacinė sistema, mediniai langai, storesniu sluoksniu apšiltintos sienos, ilgaamžiškesnis pastato fasadas. Aukštos energinio naudingumo klasės būstas ir jo teikiami privalumai Lietuvoje yra gana naujas reiškinys. Todėl natūralu – reikia laiko ir švietimo, kad visuomenė suprastų ir įvertintų tai.

2013 metų pabaiga ir 2014 metai, ypač pirmas pusmetis, daugumai Vilniaus nekilnojamojo turto plėtotojų buvo derlingas laikotarpis. Projektų, kurie tuo metu buvo pradėti ir įpusėję ar išsiskyrė savo lokacija, atitiko rinkos kainą, pardavimai išaugo ženkliai – nuo penkių iki keliolikos butų per mėnesį. Sėkmės sulaukė ir didieji, ir mažesni nekilnojamojo turto projektų plėtotojai.

Kol kas paklausiausi yra ekonominės klasės butai, tačiau didėja ir vidutinės bei prabangios klasės butų paklausa. Kol kas jaučiamas tokio būsto stygius. Per šiuos ir kitus metus ši niša turėtų užsipildyti. Jeigu nekilnojamojo turto plėtotojai nepakeis savo planų, vien Užupyje pirkėjams bus pasiūlyti penki prestižinės klasės būsto projektai ir dar penki senamiestyje.