Ventspilis – šeimai ir poilsiui draugiškas miestas. Tokiu šūkiu į Latvijos paplūdimį kviečiami poilsiautojai lietuvių kalba išspausdintame turizmo laikraštyje „Ventspilis“.

DELFI domisi, kuo Latvijos uostamiestis traukia lietuvius ir ar tikrai čia pigiau atostogauti nei, pavyzdžiui, Palangoje.

Ventspilyje portalo DELFI žurnalistų sutikta šeima iš Lietuvos pasakojo, kad keturių asmenų šeima apsigyveno dviejų kambarių, kukliame butuke, tačiau už jį moka 70 Lt (apie 20 eurų parai). Vienam žmogui nakvynė kainuoja apie 22 Lt. Internetiniuose puslapiuose nakvynė Palangoje siūloma nuo 25 Lt už žmogų parai, tačiau DELFI atliktas eksperimentas parodė, kad labai prastomis sąlygomis galima Palangoje apsigyventi ir už 15 Lt žmogui parai.

Poilsiautojų iš Lietuvos šeima savaitės atostogoms Ventspilyje planuoja paaukoti apie 1,5 tūkst. Lt su kelionės išlaidomis.

Ledų kainos prie paplūdimio tiek Palangoje, tiek Ventspilyje panašios. Lietuvoje mobiliuose šaldytuvuose sukrauti ledai kainuoja apie 2-5 Lt, Ventspilyje kaina taip pat svyruoja nuo 2 Lt (0,6 euro).

Nedaug skiriasi ir dviračių nuomos kainos. Ventspilyje dviratį valandai siūloma išsinuomoti už 7,6 Lt (2,2 euro). Tuo metu Palangoje – už 7 Lt/val.

Visame Latvijos kurorte parkavimas yra nemokamas, tačiau automobilių kiekiu užgrūstu miestu taip pat negalima skųstis. Vietiniai netgi juokauja, kad, jei nepavyksta pasistatyti automobilio, tai kažkas jau negerai. Palangoje centrinėje Vytauto g. dalyje parkavimas kainuoja 6 Lt/val., tačiau miesto valdžia teigia, kad mokamas parkavimas tik tose miesto dalyse, kur norima mažinti automobilių eismo intensyvumą.

Kainų palyginimas Ventspilyje ir Palangoje (kainos orientacinės)

Ventspilis Palanga
Nakvynė nuo 22 Lt (6,5 EUR)

nuo 25 Lt

Ledai pajūryje

apie 2-3,45 Lt (0,6-1 EUR)

apie 2-5 Lt

Automobilio parkavimas

nemokamai

0-6 Lt/val.

Nemokama vaikų žaidimo aikštelė

yra

yra

Dviračių nuoma

apie 7,6 Lt/val. (2,2 EUR)

apie 7 Lt/val.

Muziejaus kaina

7,24 Lt (2,1 EUR)

8 Lt (Palangos gintaro muziejus)

Degalų kaina (A95, “Statoil” degalinėje, 2014 m. birželio pab.)

4,48 Lt/l

4,69 Lt/l

Lietuviai poilsiui perka butus Ventspilyje

Ventspilio turizmo informacijos centro vadovė Inga Aulmanė teigia, kad Ventspilyje pramogaujant kainas galima susimažinti dalyvaujant specialioje Ventų akcijoje. Ventus poilsiautojai gali gauti Ventspilio internetiniame puslapyje atsakinėdami į klausimus ir talpindami nuotraukas. Su kurorto „valiuta“ galima atsiskaityti pramogaujant. Jie veikia kaip nuolaidų kuponas.

„Tikslas buvo pakviesti žmones domėtis Ventspiliu, kol jie dar namuose, o už tai pasiūlome geras nuolaidas atvykus. Prie sistemos galima prisijungti septyniomis kalbomis. Tarp jų ir lietuviškai“, - kalbėjo turizmo informacijos centro atstovė.

I. Aulmanė teigė pastebėjusi, kad vis daugiau lietuvių renkasi Latvijos pajūrį. Ventspilio informacijos centro duomenimis, pernai čia su nakvyne atvyko ilsėtis beveik 36 tūkst. Lietuvos gyventojų.

„Vietiniai pastebi ir tai, kad paskutiniais metais Ventspilyje lietuviai pradėjo pirkti butus. Kalbama, kad vasarą jie atvažiuoja ilsėtis patys, o kitu laiku butus nuomoja. Žiemą dalis palieka butus tuščius, kiti nuomoja studentams ir kitiems vietiniams“, - kalbėjo moteris.

I. Aulmanė teigė, kad per krizę būsto pardavimai buvo kaip reikiant pristoję, tačiau dabar vėl paklausa aktyvėja, o kartu ir kainos pradeda augti.

„Mano pačios buvusio buto kaimynais tapo lietuvių šeima. Susipažinome, susidraugavome. Jie įsigijo dviejų kambarių butą, tačiau sakė dar ir mano paimtų, jei pardavinėsiu“, - prisiminė pašnekovė.

Vis dėlto I. Aulmantė tikino, kad Ventspilyje nekilnojamo turto kainos nėra tokios aukštos kaip Jūrmaloje, kuri yra arčiau Rygos ir turi labiau žinomą prekinį ženklą.

Kad ir kaip viliojančiai skambėtų atostogos Ventspilyje miestas taip pat turi trūkumų. Tą pripažįsta ir pati Ventspilio turizmo informacijos centro vadovė. Moteris pripažįsta, kad poilsiautojai kartais susiduria su viešojo maitinimo problema – tiesiog nėra kur prisėsti ir pavalgyti.

„Bandome spręsti šitą problemą. Kai planuojami dideli renginiai, stengiamės pasikviesti mobiliąsias maitinimo įstaigas. Manau, tai vienintelis būdas, kaip būtų galima pagerinti viešojo maitinimo sektorių kurorte. Bėda ta, kad naujos kavinės ar restoranai tiesiog negalėtų pelningai dirbti visus metus, todėl jos ir nesikuria“, - kalbėjo I. Aulmanė.

Palangos meras: Ventspiliui gelbsti uostas

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus teigė, kad Ventspiliui pavyksta prisivilioti vis daugiau poilsiautojų, nes kurortas savo infrastruktūrą gali gerinti dėl didesnių pajamų vykstant uosto krovos darbams.

Palangos meras teigė, kad nakvynės kainos tiek Ventspilyje, tiek Palangoje daug kuo nesiskiria. Tiek ten, tiek čia galima už 25 Lt žmogui parai apsistoti.

„Kalbant apie latvius ir estus, mes taip pat esame pastebėję didesnį jų srautą. Ir Palangą jie renkasi dėl apgyvendinimo kainų, - kalbėjo Š. Vaitkus. - Palangoje apgyvendinimo sektorius didžiulis. Privatus sektorius supranta, kad yra didžiulė konkurencija. Poilsiautojai turėtų suprasti, kad kaina yra irgi derybų rezultatas. Derėtis galima net viešbučiuose“.

Paklaustas apie pakankamai brangų viešąjį maitinimą Palangoje, miesto meras teigė, kad apgyvendinimo paslaugas teikiantys palangiškiai šią bėdą supranta ir stengiasi sudaryti poilsiautojams sąlygas, jog šie galėtų maisto pasigaminti ir namuose.

Statistikos departamento duomenimis, iš viso Palangoje pernai apgyvendinta 200,4 tūkst. turistų (2012 m. - 198,7 tūkst.).

47 proc. visų užsienio turistų – rusai, 14 proc. - latviai, 10 proc. - baltarusiai. Taip pat kurorte lankosi estai (8 proc.), lenkai (5 proc.), vokiečiai (3 proc.), norvegai (2 proc.). Danai, švedai, ukrainiečiai, Jungtinės Karalystės gyventojai sudaro po 1 proc. užsienio turistų.

Nuo 2011 m. Palangoje mažėjo poilsiautojų iš Vokietijos, Lenkijos, Estijos, tačiau augo – iš Baltarusijos, Latvijos, Rusijos.

Palangoje apgyvendintų turistų skaičius (Statistikos departamento inf.)

2011

2012

2013

Viso

182 339

198 721

200 433

Baltarusija

3 038

5 189

4 785

Estija

3 841

3 412

3 729

Latvija

5 712

6 350

6 844

Lenkija

3 437

2 785

2 662

Rusija

18 989

23 339

23 346

Vokietija

1 806

1 683

1 622

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (508)