Daugiavaikės šeimos tėvas nustebo dar labiau. Savaitgalį ta pati suma jam užblokuota 10 kartų – iš viso per 3 tūkst. eurų. Pirmadienio rytą DELFI sulaukė dviejų pasipiktinusių gyventojų skambučių.

Skolininke tapo to nežinodama

„Jūs pasakykite, kas šitaip sugalvojo – prieš Kalėdas, kai ir dovanas reikia pirkti, ir Kūčių stalą ruošti? Nei pranešė, nei įspėjo. O kaip mano ir mano vaiko teisės?“, – piktinosi skaitytoja, kuri tik susisiekusi su banku, sužinojo, jog sąskaitas „areštavo“ Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Moteris pasakojo kiekvienais metais mokanti žemės mokestį, kai tik gauna atitinkamą pranešimą iš VMI. Esą ir šiemet ketinusi mokėti, bet nežinojusi sumos.

„Prieš kurį laiką dar vyras priminė, klausė, ar sumokėjau. Tuomet susisiekiau su VMI skyriumi, kur mane nuramino: skubėti nebūtina, galėsiu sumokėti, kai gausiu pranešimą“, – kalbėjo skaitytoja.

Po skambučio į banką ji prisijungė prie savo paskyros VMI puslapyje ir ten sužinojo, kad tapo valstybės skolininke – skola 30 eurų.

„Pati nesinaudoju ta sistema tik vyras kažkur rado įspėjimą ir raginimą, pati tikrai nebūčiau radusi. Bet ir pranešimas buvo parašytas gruodžio 17 d. – tą pačią dieną kai areštuotos sąskaitos. Ir jūs pasidomėkite, įvedus eurą, žemės mokestis padidėjo 10 kartų“, – stebėjosi skaitytoja.

Anot jos, nesuprantama, kodėl skola už 2015 metus susidaro jiems dar nesibaigus, ir kodėl blokuojamos visos kortelės, nors vienoje iš jų buvo pakankamai lėšų susidariusiai skolai padengti.

Blokuota suma – dešimtkart didesnė

Tuo tarpu daugiavaikės šeimos tėvas Vytas savaitgalį nustėro pastebėjęs, kad žemės mokesčio suma, dėl kurios jis dar ginčijasi su VMI, blokuota 10-yje sąskaitų skirtinguose bankuose.

„Jūs įsivaizduokite: apleista žemė pamiškėje, neseniai iškirsta. VMI net nebuvusi vietoje nustatė nesuprantamą žemės mokesčio sumą, tačiau jį užginčijau. Žadėjo sumą pataisyti, bet... Gruodžio 16 d. sprendimu ta pati ginčytina suma buvo blokuota dešimt kartų“, – greitakalbe žėrė vyras.

Pasak jo, kelių kortelių ir valiutinių sąskaitose blokuota po 316, 99 eurų.

„Ir kaip jaustis? Ateini su vaikais į parduotuvę, atstovi eilę ir niekaip negali susimokėti už pirkinius. Nesuprantu, kaip taip gali būti. Klaida čia negali būti pasiteisinimas. Juk jei verslininkas suklysta, valstybė tokių klaidų neatleidžia“, – piktinosi vilnietis.

Reikėjo sumokėti lapkritį

VMI informavo, jog žemės mokestį gyventojai šiemet turėjo sumokėti iki lapkričio 16 dienos. 82 proc. gyventojų šiemet tai padarė laiku, tačiau apie 80 tūkst. gyventojų ir įmonių gruodžio 16 dieną dar buvo skolingi apie 2 mln. eurų žemės mokesčio už šiuos metus.

„Žemės mokesčio deklaraciją suformuoja ir gyventojams bei įmonėms išsiunčia VMI: jau keletą metų aktyviems Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) vartotojams deklaracijos siunčiamos tik elektroniniu būdu, o kitiems – klasikiniu paštu“, – atsakyme DELFI rašo VMI komunikacijos vadovas Darius Buta.

Jo teigimu, pamiršusiems sumokėti žemės mokestį VMI išsiuntė priminimus tai padaryti. Informacija apie mokėtiną žemės mokestį bei terminus skelbta beveik visuose šalies laikraščiuose, interneto portaluose, kitose žiniasklaidos priemonėse.

„Deja, dalis gyventojų į VMI raginimus nereagavo ir mokesčio nesumokėjo, todėl įstatymo nustatyta tvarka VMI inicijavo priverstinius skolos išieškojimo veiksmus duodant nurodymą kredito, mokėjimo, elektroninių pinigų įstaigoms nurašyti mokestinės nepriemokos sumas iš asmens sąskaitos“, – rašo D. Buta.

Kalta nauja sistema?

Gyventojų ir verslininkų nusiskundimų dėl kelis kartus sąskaitose blokuojamų sumų padaugėjo rugsėjo mėnesį Registrų centrui įdiegus Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS). Ji turėjo užtikrinti vienodas galimybes skolas atgauti valstybės institucijoms, įmonėms ir fiziniams asmenims.

D. Buta patvirtino, kad VMI, kaip ir kitų institucijų, inicijuoti mokestinių nepriemokų išieškojimai atliekami šioje sistemoje.

„Pagal PLAIS veikimo principą, sąskaitose, kuriose yra pakankamai lėšų, turi būti rezervuojama tik skolą atitinkanti lėšų dalis, o kitais pinigais žmogus gali disponuoti. Skolos suma rezervuojama visose sąskaitose, tačiau nurašoma tik iš vienos. Areštas nuo banko sąskaitų „nuimamas“ tą pačią dieną, kai įvyksta lėšų nurašymas. Jei pakanka lėšų nurodymui įvykdyti, tai procesas gali trukti 2-3 dienas, tačiau ir tomis dienomis mokėtojas gali laisvai disponuoti lėšomis, kurios viršija skolos sumą“, – paaiškino VMI atstovas.

Tačiau jei VMI nurodymą nurašyti pateikė penktadienį ir kliento sąskaitoje pakanka lėšų nurodymui įvykdyti, lėšos bus nurašytos ir apribojimai panaikinti tik pirmadienį, kadangi PLAIS dirba tik darbo dienomis.

„Tačiau dar kartą norėtume pažymėti, kad jei vienoje sąskaitoje buvo daugiau lėšų, nei skolos suma, „laisvais“ pinigais žmogus turi galimybę naudotis“, – pabrėžė D. Buta.

Registrų centro direktoriaus patarėjo Aido Petrošiaus žiniomis, PLAIS pastaruoju metu veikia sklandžiai, be trikdžių.

Jis patvirtino, kad sistema iš tiesų įšaldo išieškomas sumas visose surastose skolininko sąskaitose. „Skundų apie skolininko sąskaitoje(-ose) 10 kartų tariamai rezervuotą tos pačios išieškomos skolos sumą negalime patikrinti nežinodami konkretaus skolininko identifikacinių duomenų, tačiau aš tokiais pasakojimais esu linkęs labai suabejoti“, – sakė patarėjas.

Pasak jo, nepaisant pasitaikančių skolininkų skundų dėl tariamai netinkamai veikiančios sistemos, PLAIS tvarkantis Registrų centras nėra gavęs nei vieno kreditoriaus nusiskundimo dėl galimai netinkamai ar nepakankamai operatyviai jo naudai išieškotos skolos. „O tai, sutikite, yra pakankamai iškalbingas PLAIS veiklos kokybės matas“, – kalbėjo A. Petrošius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (924)