Tai matyti ir iš pirkėjų apgulties prekybos centruose, automobilių spūsčių prie jų stovėjimo aikštelių.

DELFI primena, kad įprastai gruodis mažmeninės prekybos įmonėms būna pats dosniausias mėnuo metuose.

Banko „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas DELFI anksčiau sakė neabejojantis, kad šiemet lietuviai parduotuvėse išleis didžiausią sumą pinigų per visą nepriklausomybės istoriją.

Ekonomisto teigimu, skaičiuojant nominalia verte, didžiausia mažmeninės prekybos apyvarta buvo 2008 m. – 29,7 mlrd. Lt. Praėjusiais metais ji dar šiek tiek atsiliko – buvo 28,6 mlrd. Lt, šiemet antrąjį ir trečiąjį ketvirtį apyvarta buvo didesnė nei 2008 m.

Tuo metu SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda gyventojų norą išlaidauti vertino atsargiai, nes esą nerimo kelia euro įvedimas ir Rusijos agresija Ukrainoje.

„Manau, kad žmonės bus atsargūs. Per visus metus pastebime tam tikrą vartojimo džiaugsmo atšalimą. Galbūt apie nuopuolį kalbėti neverta, tačiau pirmąjį pusmetį matėme, kad labai sparčiai augo ne pirmo būtinumo reikmenų  (vaizdo, buitinės technikos, šviestuvų ir pan.) pardavimas. Taip pat manau, kad gana svarbus buvo ir euro aspektas", – DELFI yra sakęs ekonomistas.

Tuo metu Lietuvos prekybos įmonių asociacija šiemet prognozuoja 1-2 proc. kasdieninių produktų apyvartos sumažėjimą lyginant su praėjusiu gruodžiu, tačiau planuojamas 3-6 proc. ilgalaikio vartojimo prekių, pavyzdžiui, buitinės technikos, aprangos, avalynės augimas. Tokie pokyčiai siejami su nuo sausio įvedamu euru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)