Nuo šių metų sausio mėnesio įsigaliojus pensijų reformai apie 152 tūkst. dirbančiųjų automatiškai buvo įtraukti į kaupimą papildomai, su galimybe atsisakyti. Tuo tarpu anksčiau kaupusiems buvo suteikta galimybė arba sustabdyti kaupimą ir pinigus palikti pensijų fonde, arba su pinigais grįžti į „Sodrą“.

Sprendimui priimti suteiktas pusmetis – iki birželio 30 dienos. Po šios dienos sutartį nutraukti pavyks tiks išskirtiniais atvejais.

„Neatsisakius dalyvauti kaupime iki liepos, gyventojas lieka arba tampa kaupimo dalyviu iki senatvės pensijos – nei stabdyti, nei nutraukti kaupimo (sugrąžinti lėšų „Sodrai“) galimybių nebebus, nebent gyventojas įrodys, kad dėl nuo jo nepriklausiusių aplinkybių negalėjo pareikšti tokios valios. Pavyzdžiui, labai labai sunki liga“, – DELFI komentuoja „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis.

„Sodra“ yra numačiusi, kad jeigu žmogus dėl svarbių priežasčių negalėjo atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime, jis turės teisę tai padaryti pasibaigus nustatytam terminui, bet kartu turės pateikti svarbias priežastis įrodančius dokumentus. Tuomet „Sodros“ įgaliotas tarnautojas, įvertinęs pateiktus dokumentus, nustatys, ar priežastys išties gali būti laikomos svarbiomis.

Jeigu paaiškės, kad dirbantysis dėl svarbių priežasčių negalėjo pranešti apie nenorą kaupti, tokiu atveju sumokėtos pensijų įmokos grąžinamos asmeniui ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo atsisakymo dalyvauti pensijų kaupime įregistravimo.

Liks galimybė keisti bendrovę arba pasiimti „atostogų“

S. Jarmalis pasakoja, kad pensijų kaupimo bendroves gyventojas galės keisti bet kada. Yra numatyta, kad keičiant bendrovę kartą per metus tai nekainuos nieko, o keičiant dažniau gali būti taikomas mokestis.

„Gali būti taikomas labai minimalus, maždaug 0,005 proc. sukauptos sumos dydžio mokestis, bet ne visada. Pensijų fondus pačioje kaupimo bendrovėje galima keisti bet kada, įprastai – nemokamai. Tokia tvarka galiojo ir iki šiol.

O nutraukus ar sustabdžius kaupimą, kaupti taip pat galima pradėti bet kada ir bet kurioje kaupimo bendrovėje“, – teigia jis.

Svarbu omenyje turėti tai, kad net jei asmuo ir nebuvo naujai įtrauktas į kaupimą, jis taip pat laiko apsispręsti turi tik iki birželio 30 dienos.

„Jeigu gyventojas iki liepos nepareikš valios nekaupti, jis taps kaupimo dalyviu iki pensijos, nebus galimybės nutraukti kaupimo. Numatyta tik galimybė pasiimti iki 12 mėnesių trukmės per visą kaupimo laikotarpį, kaupimo „atostogas“. Šiuo laikotarpiu žmogus galės laikinai nemokėti įmokų, tačiau jam pasibaigus, toliau mokės įmokas“, – sako S. Jarmalis.

Įtraukė, atsisakei, vėl įtraukė

Taip pat reikėtų nepamiršti to, kad net jei šiais metais gyventojas buvo įtrauktas į papildomą kaupimą ir iš jo pasitraukė, tą patį reikės vėl pakartoti po kelių metų.

„Gyventojai, kurie yra jaunesni nei 40 metų amžiaus įtraukti į kaupimą, tačiau dalyvauti kaupime atsisakę (tai galima padaryti prisijungus prie gyventojo asmeninės „Sodros“ paskyros ir pasirinkus prašymą dėl pensijų kaupimo Prašymų skiltyje) ateityje bus įtraukiami kas trejus metus kol jiems sukaks 40 metų. Kiekvieną kartą jie turės galimybę per pusę metų atsisakyti dalyvauti kaupime.

Kas trejus metus bet ne daugiau nei tris kartus nepriklausomai nuo amžiaus bus įtraukiami tie kaupimo dalyviai, kurie šiemet kaupimą sustabdo ir lėšas palieka kaupimo fonde.

Be to, kiekvienais metais į pensijų kaupimą bus įtraukiami nauji darbo rinkos dalyviai. Tai reiškia, jeigu žmogus įsidarbino tik šiemet, tarkime, kovą, jis šiais metais į kaupimą nėra įtraukiamas, tačiau jeigu kitų metų sausio pradžioje jis bus dirbantysis, bus įtraukiamas į kaupimą su galimybe per pusę metų atsisakyti“, – teigė S. Jarmalis.

Prognozuojamos ateities pensijos skaičiuoklę galite rasti čia.

Skaičiuoklę, ar verta grįžti į „Sodrą“ galite rasti čia.

Pensijų kaupimo scenarijai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)