Lietuvoje gyvenantys, jaunesni nei 40 metų asmenys, kurie įsigaliojus reformai turėjo darbą ar vykdė savarankišką veiklą, buvo įtraukti į papildomą kaupimą ateičiai II pensijų pakopoje. Į kaupimą įtraukti ir tie gyventojai, kurie dalyvavimą sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Beje, į kaupimą įtraukiami ir tėvai, kurie yra motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose.

Vienas iš penkių pensijų fondų šiems gyventojams buvo priskirtas atsitiktine tvarka. Visi įtrauktieji turi kelis variantus – pasilikti priskirtame pensijų fonde, pakeisti priskirtą pensijų fondą arba iš viso pasitraukti iš kaupimo.

Pasitraukus įtrauks ir vėl, ir vėl...

Tie gyventojai, kurie nori iš kaupimo pasitraukti, apie savo sprendimą turi informuoti „Sodrą“ iki birželio 30 dienos. Tai galima padaryti arba prisijungus prie savo asmeninės paskyros „Sodros“ internetiniame tinklalapyje, arba nuvykus į „Sodros“ skyrių.
Nespėjus to padaryti iki šios dienos, vėliau teks gerokai paplušėti bandant įrodyti, kad atsisakyti dalyvauti nespėta dėl svarbių priežasčių, pavyzdžiui, sunkios ligos. Reikės pateikti ir tai įrodančius dokumentus, ir laukti „Sodros“ įgalioto darbuotojo sprendimo, ar tikrai priežastis yra pateisinama.

Net jeigu asmuo ir spėjo atsisakyti dalyvauti kaupime, tai dar nereiškia, kad jis ten vėl neatsidurs. Mat įtraukimas į kaupimo sistemą bus kartojamas kas 3 metus iki asmeniui sueis 40 metų.

„Gyventojai, kurie yra jaunesni nei 40 metų amžiaus įtraukti į kaupimą, tačiau dalyvauti kaupime atsisakę, ateityje bus įtraukiami kas trejus metus kol jiems sukaks 40 metų. Kiekvieną kartą jie turės galimybę per pusę metų atsisakyti dalyvauti kaupime.

Kas 3 metus bet ne daugiau nei tris kartus nepriklausomai nuo amžiaus bus įtraukiami tie kaupimo dalyviai, kurie šiemet kaupimą sustabdo (lėšas palieka kaupimo fonde).

Be to, kiekvienais metais į pensijų kaupimą bus įtraukiami nauji darbo rinkos dalyviai. Tai reiškia, jeigu žmogus įsidarbino tik šiemet, tarkime, kovą, jis šiais metais į kaupimą nėra įtraukiamas, tačiau jeigu kitų metų sausio pradžioje jis bus dirbantysis, bus įtraukiamas į kaupimą su galimybe per pusę metų atsisakyti“, – DELFI komentuoja „Sodros” atstovas spaudai Saulius Jarmalis.

Galima pasirinkti, kokią dalį atlyginimo prisidėsi

Tie asmenys, kurie buvo naujai įtraukti į papildomą kaupimą ir to neatsisakė, įmokas į pensijų fondą pradės mokėti jau nuo liepos mėnesio. S. Jarmalio teigimu, tokių šiai dienai yra 120 tūkst. iš 152 tūkst. įtrauktų dalyvių.

Tačiau tie, kurie užsiima savarankiška veikla, įmokas gali sumokėti ir vėliau.

„Savarankiškai dirbantys gyventojai pensijų kaupimo įmokas sumoka ir valstybės paskatas už kiekvieną mėnesį gauna, kai deklaruoja pajamas ir sumoka socialinio draudimo įmokas už praėjusius metus. Tai, pavyzdžiui, kaupimo dalyvis, kuris užsiima individualia veikla, šiemet iki gegužės deklaravo pajamas, sumokėjo įmokas, tai į jo įmokų tarifą įskaičiuotos ir pensijų kaupimo įmokos, bet pagal praėjusių metų tvarką, taip pat, kaip ir kitos socialinio draudimo įmokos. O valstybė taip pat perveda paskatą, jeigu gyventojas buvo pasirinkęs prie kaupimo prisidėti ir savo lėšomis, pagal praėjusiais metais galiojusią tvarką ir tarifus už 12 praėjusių metų mėnesių.
Kai gyventojas kitąmet už šiuos metus deklaruos pajamas ir mokės įmokas, tuomet jam bus pritaikyta jau šių metų kaupimo tarifas ir tvarka“, – sako S. Jarmalis.

Naujausi „Sodros“ duomenys rodo, kad yra pasirašyta 19 tūkst. naujų sutarčių, iš jų daugiau nei 15 tūkst. naujų kaupimo sutarčių sudarė jaunesni nei 40 metų dirbantieji, kurie, kaip teigia S. Jarmalis, tikėtina, kad būtų buvę įtraukti į kaupimą.

„Tačiau jie nusprendė pradėti kaupti nelaukdami liepos ir toje bendrovėje, kurioje pageidauja. Taip pat 4 iš 5 sudariusių naujas kaupimo sutartis pasirinko kaupti maksimaliu tarifu: 3 +1,5. Automatiškai jiems nuo liepos būtų buvęs taikomas 1,8 + 0,3 proc. tarifas“, – sako „Sodros“ atstovas.

Išties nusprendus pasilikti papildomame kaupime galima priimti sprendimą – kaupti pilnu pajėgumu ar ne. Visi naujai įtraukti gyventojai, kurie neišreikš kitokio noro, nuo liepos pradės kaupti minimaliai: 1,8 proc. prisidės nuo savo atlyginimo, o valstybė prisidės 0,3 proc. paskata nuo praėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio vidurkio.

Ir gyventojo įmoka, ir valstybės paskata penkerius metus palaipsniui augs, kol 2023 m. pasieks maksimalų kaupimą – 3 proc. nuo atlyginimo perves gyventojas ir 1,5 proc. prisidės valstybė.

„Sodra“ buvo informavusi, kad mokant 3 proc. įmokas valstybės paskata sudaro 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio – 197 eurus per metus (16,4 euro per mėnesį). Jeigu liekama prie 1,8 proc. kaupimo tarifo, paskata sudaro 3,3 euro per mėnesį.

Tad jeigu nusprendžiama kaupti pilnu pajėgumu, „Sodra“ praneša, kad apie tai gyventojas turėtų informuoti savo pensijų kaupimo bendrovę ne vėliau kaip iki liepos mėnesio pabaigos.

„Sodra“ taip pat pateikia kelis pavyzdžius ir paskaičiavimus.

Tarkime, asmuo uždirba 1000 Eur (neatskaičius mokesčių) per mėnesį, jo pensijų kaupimo įmoka bus 18 Eur (1000 x 1,8 proc. = 18 Eur). Iš valstybės biudžeto lėšų už jį į pensijų fondą bus pervedama dar 3,28 Eur (1093,07 x 0,3 proc. = 3,28 Eur). Iš viso per mėnesį būtų skiriama kaupti 21,28 Eur.

Du kartus didesnė suma būtų skiriama kaupimui pasirinkus iš karto atsidėti 3 proc. Vėlgi, asmuo uždirba 1000 Eur (neatskaičius mokesčių) per mėnesį, jo pensijų įmoka bus 30 Eur (1000 x 3 proc. = 30 Eur). Iš valstybės biudžeto lėšų už jį į pensijų fondą bus pervedama 16,40 Eur (1093,07 x 1,5 proc. = 16,40 Eur). Iš viso per mėnesį būtų skiriama kaupti 46,40 Eur.

Tiesa, yra ir dar keli variantai. Dirbantysis gali pasirinkti kaupti daugiau nei 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio, tuomet jis galėtų pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Taip pat prie kaupimo gali prisidėti ir dirbančiojo darbdavys, jis dėl to galėtų pasinaudoti pelno mokesčio lengvata.

Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad jeigu žmogus kuriuo nors laikotarpiu neturės darbo, tuo laikotarpiu ir įmokų į pensijų kaupimo fondą jis nemokės. Be to, dėmesį atkreipti turėtų ir tie asmenys, kurie yra emigravę, bet to nedeklaravę ir išsiėmę individualios veiklos pažymėjimus. Jie tuomet taip pat galėjo atsidurti tarp įtrauktųjų kaupti papildomai.

Padėti apsispręsti gali skaičiuoklė

„Sodra“ rašo, kad „ekspertai sutaria, jog kaupimas prasmingas tuomet, kai kaupimas nepertraukiamai trunka ne trumpiau nei 25–30 metų, tačiau sprendimą kiekvienas dirbantysis turi priimti individualiai atsižvelgdamas į savo darbo užmokesčio dydį ir šeimos poreikius“.

Apsispręsti dėl kaupimo taip pat gali padėti sukurta ateities pensijos skaičiuoklė. Ji parodo ko tikėtis kaupiant tiek iš karto atsidedant 3 proc. nuo atlyginimo, tiek palaipsniui didinant nuo 1,8 proc., tiek iš viso nusprendus ateityje gauti tik „Sodrinę“ pensiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)