2+2+2 virto į 3+1,5 proc.

Jei iki 2018-ųjų gruodžio 31-osios kaupėte modeliu 2+2+2, reiškia iki šiol senatvei atsidėdavote maksimaliai: 2 proc. į jūsų kaupimo fondą atkeliaudavo iš „Sodros“, 2 proc. kaupdavote nuo savo atlyginimo, o dar 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) jums pridėdavo valstybė.

Nuo 2019-ųjų sausio šis kaupimo modelis pasikeitė ir tapo modeliu 3+1,5 proc. Tai reiškia, kad nuo sausio 1-osios papildomai kaupdami pensijai kas mėnesį jau atsidedate po 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio, o dar 1,5 proc. nuo VDU jums prideda valstybė.

Labai svarbu suprasti, kad jei sutinkate toliau kaupti, jums jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia. Įmokos ir toliau bus automatiškai nukreipiamos į jūsų pasirinktą kaupimo bendrovę.

Kaip informavo „Sodra“, keisis tik tai, kad pensijų fondas bus automatiškai pakeistas į gyvenimo ciklo fondą pagal kaupiančiojo gimimo metus.

Pensijų reforma: pensijos kaupimas

Štai jei asmuo neatskaičius mokesčių uždirba 1 tūkst. Eur per mėnesį, tai jis iš savo kišenės, o tiksliau, nuo savo darbo užmokesčio, prie kaupimo prisideda 30 Eur. Prie šios sumos dar 16,4 Eur kas mėnesį kaupiančiajam prideda ir valstybė.

Tai reiškia, kad iš viso per mėnesį papildomai pensijai būtų atidedama po 46,40 Eur.

Turi du variantus

Jeigu iki šiol maksimaliai kaupę asmenys nebenori kaupti papildomai, jie turi dvi galimybes: nutraukti kaupimą ir su sukauptomis lėšomis grįžti į „Sodrą“ arba sustabdyti kaupimą ir sukauptas lėšas palikti pensijų fonde, kurios kaupiančiajam bus išmokėtos sulaukus senatvės pensijos.

Jeigu pasirinksite nutraukti kaupimą ir grįžti į „Sodrą“, visi iki šiol sukaupti pinigai bus atiduoti „Sodrai“, o jums bus atkurta teisė į visą „Sodros“ pensiją, o jei pinigų sukaupta daugiau – bus galima įsigyti ir papildomų „Sodros“ taškų. Kitaip tariant, lėšas pervedant „Sodrai“ padidės žmogaus senatvės pensija, tačiau iki šiol kauptos papildomos pensijos žmogus jau nebegaus.

Jau anskčiau „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmais DELFI sakė, kad toks planas, kai su pinigais grįžtama į „Sodrą“, kai kuriems gyventojams net gali būti naudingas ir kai kuriems tiesiog apsimokės su sukauptais pinigais grįžti į „Sodrą“ ir pradėti kaupti iš naujo.

Saulius Jarmalis

„Šiuo atveju kiekvieno situacija yra individuali, bet dažniausiai tai susiję su keliais aspektais – kiek žmogui dar liko iki pensijos ir kiek bei kaip jis kaupė iki šiol. Bendrai, kuo žmogus vyresnis (kuo mažiau laiko iki pensijos) tuo labiau verta svarstyti ar apsimoka grįžti į „Sodra“.

Aktuarų (aktuarai.lt) skaičiavimai rodo, kad daugeliui žmonių neapsimoka – moterims iki 40 metų net neverta šito varianto svarstyti, o vyrams – iki 50 metų. Nes finansinė nauda didesnė paliekant lėšas fonde ir kaupiant toliau“, – aiškino jis.

Ir visgi, svarbiausia sprendimą priimti iki birželio 30-osios, o apie savo pasirinkimą, jei nuspręsta stabdyti kaupimą arba jį nutraukti, informuoti ir savo kaupimo bendrovę.

Priešingu atveju, dalyvavimo pensijų kaupime nutraukti nebebus galima iki žmogus sulauks pensinio amžiaus.

Padėti apsispręsti gali ir pensijos skaičiuoklė. Ją galima rasti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)