Nuo 2020 metų sausio 1 dienos keičiama neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) apskaičiavimo tvarka lemia didesnį NPD.

Dėl to didėja mažiau uždirbančiųjų atlyginimas į rankas. Tačiau kai kurie darbdaviai šią naudą gali norėti pasilikti sau, o darbuotojui mokėti tiek pat.

Kaip DELFI sakė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė, NPD pasikeitimas nėra teisėtas pagrindas keisti darbo sutartyse sulygtą darbo užmokestį.

„NPD taikymas (netaikymas) neturi ir negali turėti įtakos darbo sutarčių keitimui“, – sakė ji.

VDI atstovė nurodė, kad darbo sutarties sąlygas darbdavio iniciatyva galima keisti tik Darbo kodekse (45 straipsnyje) numatytais atvejais, t. y. pakeisti darbo sutarties sąlygas (taip pat ir darbo užmokestį) darbdavio iniciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu.

„Toks darbdavių piktnaudžiavimas teise gali užtraukti jiems baudą iki 880 eurų. Darbuotojai, kurie susidūrė su šia situacija, kviečiami informuoti VDI pasitikėjimo telefonu (8 5) 213 9750. Taip pat, norintys gauti teisinę konsultaciją kviečiami kreiptis bendruoju konsultaciniu telefonu (8 5) 213 9772“, – sakė J. Kažukauskaitė-Sarnickienė.

2020 metais keičiasi kai kurie nuo atlyginimo mokami mokesčiai. DELFI skaičiuoklėje galima sužinoti, kaip dėl to turėtų keistis į rankas gaunama alga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)