Internetinėje parduotuvėje barbora.lt nurodoma, kad šiuo metu kilogramas imbiero kainuoja 17,49 Lt. DELFI skaitytoja Dalia pastebi, kad dar visai neseniai ji imbierą pirkdavo už šiek tiek daugiau nei 10 Lt/kg.

UAB „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė pripažino, kad lyginant šių metų 9 mėnesius su praėjusių metų 9 mėnesiais imbiero kaina šiame prekybos tinkle išaugo daugiau nei 50 proc.

„Didžiausias imbiero kainų augimas buvo šių metų sausio bei kovo mėnesiais, tuomet jo kaina šoktelėjo beveik dvigubai. Šiuo metu kilogramas imbiero „Maxima“ parduotuvių lentynose kainuoja 16,23 Lt, o pernai tuo pat metu kainavo kiek daugiau nei 9 Lt. Per paskutinį mėnesį imbierai pabrango maždaug dešimtadaliu“, – komentavo R. Saulytė.

Pasak prekybos tinklo atstovės, šiais metais išaugusią imbiero kainą lėmė mažesnis šio šakniastiebio derlius Kinijoje bei padidėjęs pačių kinų imbiero vartojimas vidinėje rinkoje.

„Nuo šių metų pradžios imbiero pasiūla yra sumažėjusi kelis kartus. O stipriai sumažėjus pasiūlai, šoktelėjo ir imbiero kainos“, – tęsė ji.

Kol kas imbieras į „Maxima“ parduotuves vežamas tik iš Kinijos, ir didžioji dalis Lietuvoje suvartojamo imbiero užauginama ir transportuojama būtent iš Kinijos.

„Šiuo metu ieškome kitų alternatyvų iš kur būtų galima atsivežti imbiero ir pasiūlyti mūsų pirkėjams mažesnę kainą, tačiau šios alternatyvos yra labai ribotos. Imbieras auginamas Indijoje, Indonezijoje, Tailande, tačiau palyginus su Kinija iš šių šalių imbiero atvežama labai mažai“, – teigė pašnekovė.

Renata Saulytė
Pasak R. Saulytės, imbiero derlius nuimamas kas 10 mėnesių, tad labiausiai imbiero kainos svyruoja dėl pasiūlos ir paklausos santykio. Vasarą imbiero kaina būna mažiausia, rudenį pradeda kilti, o savo piką pasiekia šaltuoju metų periodu bei ankstyvą pavasarį, kai imbiero paklausa Lietuvoje ir kitose Europos šalyse būna didžiausia.

„Maxima“ atstovė pastebėjo, kad lyginant šių metų pirmus šešis mėnesius su praėjusių metų tuo pačiu pusmečiu imbiero nuperkama maždaug ketvirtadaliu mažiau.

„Tam įtakos gali turėti ir išaugusi šio šakniastiebio kaina, taip pat besikeičiantis žmonių gyvenimo būdas, – pripažino pašnekovė. – Gali būti, kad propaguojantys sveiką gyvenimo būdą tautiečiai serga šiek tiek mažiau. Pastebima tendencija, kad klientai nuperka daugiau sveikesnio ir natūralesnio maisto bei suvartoja gerokai daugiau vaisių ir daržovių, kurie organizmą aprūpina reikalingomis medžiagomis bei vitaminais, o tai padeda stiprinti ir imuninę sistemą“.

R. Saulytė pastebėjo, kad gyventojai kaip alternatyvą imbierui renkasi česnaką, kuris yra beveik perpus pigesnis. Tyrimai rodo, kad šaltuoju metų laiku česnako pardavimai auga maždaug tolygiai imbiero pardavimams.

Imbiero trūkumą ir kainų augimą pastebi ir „Rimi“ prekybos centro atstovai. Prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė teigė, kad dabar imbieras kainuoja beveik du kartus brangiau nei prieš metus.

Pernai rugsėjo mėnesį kilogramas imbiero kainavo 9-10 Lt. Dabar – 17,49 Lt. Rugpjūtį „Rimi“ parduotuvėse kainavo 11,99 Lt.

„Imbieras iš Kinijos yra pigesnis, tačiau pastaruoju metu šio produkto iš Kinijos negauname tiek, kiek reikia mūsų tinklui, tad užsakome imbiero iš Peru, kur jis yra brangesnis“, – aiškino prekybos tinklo atstovė.

G. Bielskytė taip pat pastebėjo, kad atšalus orams imbiero žmonės perka daugiau – pernai rugsėjo mėnesį pirkėjai nupirko du kartus daugiau imbiero nei rugpjūčio mėnesį. 

Mažiausiai šio šakniavaisio perkama birželio-liepos mėnesiais, daugiausia – sausio-vasario mėnesiais. Skirtumas tarp šių mėnesių, parduotuvių tinklo atstovės teigimu, gali siekti ir 10 kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)