Dažniau renkasi keliauti autobusu

Poilsinėse kelionėse vieniši atostogautojai yra retenybė – jie sudaro iki 5 proc. keliautojų iš Lietuvos. Dažniausiai užsienyje atostogaujama kartu su šeima, o jos dar nesukūrę renkasi į kelionę vykti nors su vienu draugu, pažįstamu, kolega. Net iš tų, kurie ir skrenda atostogauti vieni, neretai girdime, kad jie mielai važiuotų su kažkuo, tačiau nerado bendraminčių. Tačiau yra ir užkietėjusių vienišių, o tarp jų – net ir turinčių šeimas, kurie keliauti be draugijos renkasi tiesiog norėdami visą atostogų laiką skirti savo poilsiui.

Paklausesnės tarp vienišų keliautojų yra pažintinės kelionės autobusu – jose vienišių dalis perkopia 5 proc. Tokią tendenciją galima paaiškinti tuo, kad pažintinės kelionės yra kur kas intensyvesnės už poilsines, mažiau laiko tenka tinginiavimui, pasyviam poilsiui ar situacijoms, kai kompanija yra labiau reikalinga. Taip pat pažintinėse kelionėse lengviau užmegzti naujas pažintis – yra bendras interesas, nauji įspūdžiai. Taigi, net ir su nauju pažįstamu yra apie ką bendrauti, kalbėtis.

Prioritetai – tokie patys

Vienišų keliautojų tarpe dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus žmonės, nes jaunesni, kelionei į užsienį neradę kompanijos, neretai renkasi atostogas atidėti vėlesniam laikui. Vis dėlto keliaujančių po vieną ar kartu atostogų prioritetai yra beveik tokie patys, išskyrus tai, kad pirmieji greičiausiai nesirinks šeimoms su mažamečiais vaikais skirtų viešbučių.

Keliaujantys ir vieni, ir su draugija įprastai atostogoms renkasi vasaros sezoną, kuris prasideda gegužę ir baigiasi spalį, populiariausia atostogų trukmė – 7 naktys, o mėgstamiausios kryptys yra Viduržemio jūros kurortai – Maljorka, Graikijos salos, Turkija, Kipras, Malta, Sicilija, Ispanija.

Vienišius stabdo didesnė kaina

Vis dėlto viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl keliavimas po vieną nėra toks populiarus – finansinis aspektas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog keliaujant vienam išlaidos bus mažesnės, tikintis gauti paskutinių vietų pasiūlymų, tačiau atostogauti vienam yra brangiau. 

Žinoma, kelionė lėktuvu, autobusu ar traukiniu kainuos tiek pat, kiek ir keliaujant drauge, tačiau papildomai mokėti dažniausiai teks viešbučiuose. Visų pirma, vienviečių kambarių kurortų viešbučiuose pasitaiko itin retai, todėl jei vienišius gyvens dviviečiame kambaryje, tai vienam asmeniui kainuos brangiau. 

Rezervuojant tik viešbutį, standartiniame dviviečiame įsikursiančiam žmogui dažniausiai tenka mokėti pilną kainą, nepaisant to, kad jame niekas daugiau neįsikurs. Kelionių organizatoriai sudaro kelionių paketus, kurių pasiūlymuose nurodo kelionės kainą vienam asmeniui su sąlyga, kad viešbučio kambaryje bus gyvenama dviese. Neretai kelionių organizatoriai turi galimybių pasiūlyti apsigyventi su kitu tokio paties likimo atostogautoju. Galima rinktis gyventi ir vienam, tačiau reikės papildomos priemokos.

Tiksli viešbučio kaina priklauso nuo kelionių organizatoriaus, šalies, viešbučio tinklo, maitinimo tipo ir kitų aspektų. Vis dėlto visa kelionės kaina vienam asmeniui gali būti nuo 10 ir net iki 30 proc. brangesnė nei vieno asmens patiriamos atostogų išlaidos keliaujant dviese.