Laikas ir biudžetas – pagrindiniai klausimai

Apie savo vasaros atostogas reikėtų pradėti galvoti nuo dviejų pagrindinių klausimų – kur norite keliauti, kiek laiko ir kokį biudžetą galite skirti savo kelionei bei jos planavimui. Atsakymai į šiuos klausimus lems, ar kelionę planuosite savarankiškai, ar tai patikėsite kelionių organizatoriams. 

Jeigu kelionę planuosite patys, svarbiausia bus pasirūpinti skrydžio bilietų ir viešbučio rezervacijomis. Nėra universalios formulės, kuri pasakytų, prieš kiek laiko vertėtų rezervuoti lėktuvo bilietus tam, kad juos galima būtų įsigyti pačia mažiausia kaina, kadangi jų kainų kitimas priklauso nuo labai daug kriterijų. Vis dėlto dažniausiai galioja taisyklė, kuo mažiau laiko liko iki skrydžio, tuo už bilietą teks mokėti daugiau. Dauguma suskumba pradėti savo vasaros atostogomis rūpintis iki jų likus mėnesiui ar dviems – tokio termino dažniausiai pakanka net rasti norimą kelionę. 

Tuo tarpu kreipiantis į kelionių organizatorius atskirai rūpintis skrydžių bilietais ar viešbučių rezervacijomis nereikės – pakaks jiems išsakyti savo pageidavimus. Jeigu norite geriausio kainos ir kokybės santykio, palankiausia kelionę užsisakyti per skelbiamus išankstinius kelionių pardavimus. Kelionę pačia palankiausia kaina galima gauti likus pusei metų iki sezono, nors patrauklių pasiūlymų keliautojas gali sulaukti ir likus iki kelionės vienam ar dviems mėnesiams. Kitas kelias – medžioti paskutinės minutės pasiūlymus. Tačiau pastarasis negarantuoja sėkmės dėl galimų nepatogumų, kadangi maršrutų pasirinkimas būna pakankamai siauras, skrydžiui gali tekti susiruošti per vieną ar dvi dienas, be to, laisvų vietų gali ir neatsirasti, ypač vasaros metu.

Planavimą kliudo neapsisprendimas

Palyginus dažnai keliautojams sunku apsispręsti ne tik dėl atostogų krypties, bet ir dėl biudžeto. Tačiau būtent biudžetas visais atvejais lemia galimas kryptis, trukmę ir papildomas paslaugas. Akivaizdu, kad atostogų kelionė nėra pigus pirkinys, tad patariama jai taupyti iš anksto. Taupymas finansiškai kur kas yra palankesnis nei kelionės įsigijimas išsimokėtinai. 

Laiku pasirūpinus atostogomis, galima sutaupyti net iki 50 proc. viso biudžeto. Jeigu norima atostogauti tuomet, kai nori visi, t.y. vasarą, reikėtų kelione pasirūpinti bent prieš 3 mėnesius iki atostogų dienos.

Užsisakius skrydžius, viešbutį, pervežimo transportą ir kitas iš anksto įsigyjamas paslaugas, jau galima numatyti didžiąją kelionės biudžeto dalį. Pravartu iš anksto numatyti ir tai, ar nuvykus į vietą prireiks nuomotis automobilį – praktika parodo, kad kur kas pigiau bus jį rezervuoti iš anksto internetu.

Skaičiuojant galutines kelionės išlaidas, lieka tik atsidėti pinigų maistui ir pramogoms, tačiau svarbu nepamiršti, kad kai kuriems keliautojams per atostogas „įsijungia“ atostogų sindromas ir pinigai leidžiami gerokai laisviau nei buvo planuota prieš išvykstant.

Papildomas dėmesys šeimos atostogoms

Šeimos su vaikais dažniausiai planuoja sėslesnes atostogas, ir tam renkasi Turkijos, Ispanijos, Graikijos ar Kipro kurortus. Pastaruosiuose esantys viešbučiai yra gerai išvystę infrastruktūrą, todėl gali pasiūlyti platų paslaugų ir pramogų pasirinkimą tiek suaugusiems, tiek vaikams. 

Šeimos atostogų planavimo procesas beveik nesiskiria nuo standartinių atostogų planavimo, tačiau akivaizdu, kad šeimos kelionės biudžetas dažniausiai bus didesnis nei į svečią šalį keliaujant dviese. Lėktuvų bilietų rezervacija reikėtų pasirūpinti kaip galima anksčiau. Lėktuvai turi ribotą vietų skaičių, o su kiekvienu nupirktu bilietu kaina dažniausiai kyla. Kuo daugiau šeimos narių keliauja, tuo labiau jaučiamas net ir nedidelis skrydžio bilietų kainų didėjimas.