Kėdainių krašto ūkininkas Saulius Dambrauskas kukurūzus augina jau 14 metų. „Jų derliumi dar nenusivyliau nė karto. Auginu iki 50 hektarų kukurūzų. Jie ypač tinka mano turimose smėlėtose žemėse. Dėl sėjomainos bandžiau auginti grikius, tačiau juos iškeičiau į mažiau įnoringus kukurūzus", - sako S. Dambrauskas, vidutiniškai kuliantis apie septynias tonas iš hektaro kukurūzų grūdų.

Pasak augintojo, juos parduoti problemų nekyla, o supirkėjai už kukurūzus moka kaip už pašarinius kviečius. Kukurūzus paprasta auginti, tik brangiau kainuoja juos nukūlus išdžiovinti. Reikia galingų džiovyklų, juolab kad šiemet kukurūzus kūlė gana drėgnus - grūdų drėgmė siekė apie 35 procentus.

Paprastai kukurūzų derlius imamas spalio mėnesį po pirmųjų šalnų. Šiųmetė vasara buvo kiek vėsoka šiems augalams, tad kukurūzų derlių teko kulti lapkričio pradžioje.

„Pats auginu net kelių veislių kukurūzus, niekada nepasikliauju viena. Tačiau šįmet, kai vasara buvo gana drėgna ir nelabai karšta, visų veislių kukurūzai derėjo labai panašiai", - pastebi Kėdainių krašto ūkininkas.

Kadangi S. Dambrauskas nuolat ieško naujovių ir nebijo eksperimentų, tai dalį kukurūzų derliaus - apie 150 tonų - supylė ir laiko specialiose žarnose. Į jas kėdainietis grūdus supylė net nedžiovintus. „Grūdus supylėme vos nukūlę ir nedžiovinę. Svarbu žarną gerai užkonservuoti. Taip laikau tik tą dalį grūdų, kurią parduosiu į Šilutę bioetanolio gamybai. Kada teks išvežti pirkėjams, net nežinau. Galbūt taip kukurūzus teks saugoti ir iki sausio mėnesio. Ar viskas pavyks, pamatysime, kai ateis laikas grūdus parduoti", - iš anksto nespėliojo S. Dambrauskas.

Didžiausius kukurūzų grūdams plotus šalyje jau ne vieni metai augina Šakių r. Žvirgždaičiuose dirbanti Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonė. Šiemet šiame ūkyje kukurūzams buvo skirta net 1 150 ha plotas.

Kukurūzai jau seniai aruode, liko nenukulti tik gal kokie 20 ha neprivažiuojamoje vietoje. Kol kas jais vaišinasi šernai, tačiau kai pašals, tą plotelį taip pat nuimsime", - sako įmonės valdytojas Aleksandras Stonkus. Kukurūzams šaltis nebaisus - Amerikoje jų derlius dorojamas ir sausio, ir vasario mėnesiais.

Pasak A. Stonkaus, šių metų trūkumas yra tas, kad dėl nepalankių orų kukurūzų derlingumas šiemet apie 30 proc. mažesnis lyginant su praėjusiais metais. Bet net ir nepalankiomis sąlygomis ūkyje pavyko gauti tikrai neblogą derlių - aruodinis (jau išdžiovintų grūdų) derlingumas truputį viršija 8 tonas iš hektaro. „Na ,o įvertinant tai, kad kukurūzų grūdų kainos šiemet dar geresnės negu praėjusiais metais, manyčiau, kad viskas ne taip jau ir blogai", - skųstis nelinkęs A. Stonkus.

Kukurūzai patrauklūs tuo, kad jų auginimas, palyginti su kviečiais, nėra itin brangus. Nereikia naudoti fungicidų, pakanka tik patręšti ir nupurkšti herbicidais, mat kol kas Lietuvos dar nepasiekė kukurūzų ligos ir kenkėjai. Tačiau augant kukurūzų plotams (o pastaraisiais metais ši tendencija Lietuvoje itin ryški), neišvengiamai atsiras ir žaladarių. Preliminariais duomenimis, šiemet mūsų žemdirbiai kukurūzais buvo užsėję apie 30 tūkst. ha plotą.