Gaminančio vartotojo sąvoka ir koncepcija yra tokia, kad gaminantis vartotojas gaminasi elektros energiją, kuri reikalinga būtent tam vartotojui. Šiai dienai turime ydingą situaciją, kad (...) pas gaminančius vartojus atsiranda kažkokie energijos pertekliai. Tada (...) atsiranda politikų siūlymai tiems gaminantiems vartotojams parduoti elektros energiją ir dalintis ja su kitais vartotojais. (...) Tada iš esmės mes griauname pačią elektrą gaminančio vartotojo koncepciją“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Pocius.

„Mes, kaip rinkos reguliuotojas, žiūrime per rinkos prizmę. Ir šitoje vietoje kyla klausimas, kodėl siūloma dalintis tik su giminėmis, kodėl nėra siūloma, pavyzdžiui, pertekline elektros energija apskritai su bet kuriais vartotojais dalintis“, – pridūrė VERT vadovas.

VERT vadovas akcentavo, kad leidus gaminantiems vartotojams elektrą pardavinėti, jie tampa nebe vartotojais, o gamintojais, kuriems turi būti taikomos gamintojų elektros pardavimo sąlygos.

R. Pocius taip pat pabrėžė, kad elektra norintys dalintis gyventojai gali jungtis į atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) bei piliečių energetikos bendrijas (PEB). Tokių bendrijų kūrimui paramą jau yra paskelbusi Energetikos ministerija.

„Tokie principai, kuriuos šiandien siūlo kai kurie politikai, gali būti įgyvendinti per (...) energijos bendrijų konceptą, o ne griaunant elektros energiją gaminančio vartotojo konceptą ir sąvoką kaip tokią“, – pabrėžė VERT pirmininkas.

Be to, R. Pociaus teigimu, būtų sudėtinga sudaryti teisinį reguliavimą, kuris užtikrintų, kad pertekline elektra vartotojai iš tiesų dalinasi su šeimos nariais bei giminėmis.

Atsinaujinančių išteklių energetikos bendrijų (AIEB) ir piliečių energetikos bendrijų (PEB) steigimas numatytas trečiadienį Vyriausybės patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS).

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)