„Lygiai prieš metus paraginome Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją įvertinti VATESI keliamus saugos klausimus dėl Baltarusijos AE. Nuo to laiko iš Baltarusijos gavome tik bendro pobūdžio informaciją apie branduolinės ir radiacinės saugos reguliavimą Baltarusijoje. Matome, kad eksploatuojamos atominės elektrinės saugos problemos ir toliau nesprendžiamos“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojamas VATESI vadovas Michailas Demčenka.

Pasak inspekcijos, neatsakingą požiūrį į saugą vis dažniau rodo neplaniniai Baltarusijos AE energijos blokų sustabdymai bei veikiančių blokų generuojamos galios svyravimai. Visgi apie neplaninius blokų sustabdymus ir užsitęsusius jų remontus Baltarusija informacija nesidalija, nepaaiškina dėl kokių priežasčių tenka juos stabdyti, kokie darbai yra atliekami.

Nurodoma, kad VATESI vis dar laukia atsakymų ir į iškeltus saugos klausimus. Taip pat prašoma paaiškinti viešoje erdvėje paskelbtą informaciją apie 2-ojo energijos bloko reaktoriaus aušinimo kontūro užteršimą organinėmis medžiagomis, 1-ojo energijos bloko antrinio cirkuliacinio kontūro užteršimą radionuklidais, reaktoriaus indo tvirtinimo trūkumus bei nustatytus defektus ir neatliktus darbus.

Baltarusijos taip pat prašoma pateikti informaciją apie jų nustatytas į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumų ribines vertes.

Be to, VATESI ekstremaliųjų situacijų ministeriją ir kitas atsakingas Baltarusijos institucijas ragina paskelbti tarptautinių ekspertų misijų metu pateiktas rekomendacijas ir jų įgyvendinimo rezultatus, pateikti papildomą informaciją, kuri reikalinga prognozuoti tikslesnius galimus avarinius išmetimus.

VATESI išsiųsto laiško kopijos perduotos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją