Ukraina nedidelį kiekį dujų per Lenkiją pradėjo gauti lapkričio pabaigoje. Kaip teigia Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas, kol kas dujos iš RWE tiekiamos nereguliariai. Jau iki 2013 metų gegužės RWE planuoja Ukrainai atgabenti 5 mlrd. kubinių metrų dujų, o iki 2013 metų galo – 8 mlrd. kubinių metrų dujų. Tokias dideles dujų tiekimo apimtis, kaip tvirtina Ukrainos energetikos ministerijos šaltiniai, bus galima pasiekti investavus į dujų pumpavimo stočių statybas Lenkijos ir Ukrainos pasienyje.

Anksčiau tiksli dujų, gabenamų per Lenkiją į Ukrainą, kaina įvardijama nebuvo – N. Azarovas tik buvo sakęs, jog jos kainuoja pigiau nei dujos iš Rusijos. Nepriklausomi analitikai skaičiavo, jog RWE dujų kaina už tūkstantį kubinių metrų gali siekti nuo 380 (1028 Lt) iki 390 dolerių (1055 Lt).

Jeigu Ukraina pradės dideliais kiekiais pirkti dujas iš minėtosios Vokietijos bendrovės, kils grėsmė sutarčiai su Rusijos „Gazprom“. „Gazprom“ atstovai ne kartą sakė, jog netoleruos sumenkusios „Naftogaz Ukrainy“ paklausos, nes toks elgesys, anot rusų, pažeidžia sutarties su „Gazprom“ sąlygas.

Remiantis sutartimi, Ukraina 2012 metais privalo iš Rusijos įsigyti 52 mlrd. kubinių metrų dujų. Ukraina iš Rusijos tenorėtų įsigyti 27 mlrd. kubinių metrų dujų, o 2013 metais – viso labo 24,5 mlrd. kubinių metrų. Be to, iki 2017 metų Ukraina norėtų iš Rusijos perkamų dujų kiekį sumažinti iki 12 mlrd. kubinių metrų. Toks įsigyjamų dujų kiekio sumažėjimas įmanomas dujas pakeitus anglimis, pradėjus išteklius taupyti ir ėmus dujas pirkti iš kitų šaltinių.

„Gazprom“ lapkričio 8-ąją paskelbė nesvarstanti galimybės peržiūrėti sutarties su Ukraina sąlygų – kalbant konkrečiai, dujų kainų. Anksčiau buvo skelbta, jog vidutinė „Gazprom“ taikoma kaina pirkėjams iš tolimojo užsienio siekia 370 dolerių (1002 Lt) už tūkstantį kubinių metrų, o buvusioms Sovietų sąjungos narėms – 290 dolerių (785 Lt) už tūkstantį kubinių metrų. Tai reiškia, kad Ukraina už rusiškas dujas moka žymiai daugiau nei jos kaimynės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)