Žemyną šiuo metu apėmusi energetikos krizė: dujų kainos šoktelėjo iki rekordinių aukštumų, vėl įsibėgėjant ekonominei veiklai po karantinų, įvestų per koronaviruso pandemiją, taip pat stringant energijos iš atsinaujinančiųjų šaltinių tiekimui.

Kritikai Vakarų sostinėse dėl kainų kilimo kaltina Rusiją; jie teigia, kad Maskva nedidina tiekimo, siekdama priversti Europą sudaryti daugiau ilgalaikių sutarčių ir greičiau licencijuoti neseniai užbaigtą dujotiekį „Nord Stream 2“.

Rusiją su Vokietija jungiančio prieštaringai vertinamo vamzdyno, kuriuo aplenkiama Ukrainos teritorija, bendri metiniai pajėgumai siekia 55 mlrd. kubinių metrų.

Bendraudamas su žurnalistais po Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžio, šios institucijos vadovas Oleksijus Danylovas pareiškė, kad jo šalis galėtų pasiūlyti Europai pristatyti daugiau gamtinių dujų ypatingomis sąlygomis.

„Žinote, kad Europoje siaučia krizė“, – sakė O. Danylovas.

„Taigi, apie ką mes kalbame? – pridūrė jis. – Šiandien su Rusija turime sutartį dėl 40 mlrd. kubinių metrų dujų, bet šiandien savo draugams Europoje galime papildomai pasiūlyti 55 mlrd. kubinių metrų dujų.“

Šio pasiūlymo Kijevas nedetalizavo.

Anksčiau penktadienį V. Zelenskis apkaltino Maskvą dėl energetikos krizės Europoje ir paragino Briuselį drauge su Kijevu kovoti prieš Rusijos „dujų agresiją“.

„Ukraina turi ką pasiūlyti savo partneriams Europoje“, – išskirtiniuose rašytiniuose komentaruose naujienų agentūrai AFP pareiškė V. Zelenskis.

„Esamų dujų tiekimo per Ukrainą pajėgumų pakanka ne dabartinei padėčiai normalizuoti, bet ir tam, kad Europa būtų apsaugota nuo tokių kainų šuolių ateityje“, – pabrėžė jis.