Japonija nepalaikys griežtesnių sankcijų prieš Rusiją, nes nenori prarasti prieigos prie rusiškų dujų, naftos ir anglies, pasakė Londono rizikos tyrimų ir konsultacijų įmonės „Eurasia Group“ pasaulinių energijos ir gamtinių išteklių skyriaus direktorius Willas Pearsonas. „Japonijos kompanijos suinteresuotos importuotis gamtinius išteklius iš Rusijos, nes ji arti“, – pasakė jis.

Japonija perka apie 65 proc. suskystintų gamtinių dujų, kurios atkeliauja iš Rusijos „Sachalin-2“ projekto pagrindu. Per metus iš Rusijos Japonijai tiekiama 9,6 mln. metrinių tonų dujų, sako Anglijoje įsikūrusios konsultavimo nenergijos klausimais agentūros „Holmwood Consulting Ltd.“ vykdantysis direktorius Leigh Boltonas. Nė viena iš dviejų šalių dėl sankcijų neketina nutraukti sutarčių, pasakė jis.

Liepos 28 d. vyriausiasis Japonijos ministrų kabineto sekretorius  Yoshihide Suga pareiškė, kas Japonija įšaldys fizinių asmenų ar grupių, susijusių su nestabilumo Ukrainoje kurstymu ir Krymo aneksavimu, lėšas.

Liepos 29 d. Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad naujosios Japonijos sankcijos yra „nedraugiškos, trumparegės“ ir neigiamai atsilieps dvišaliams santykiams.

Japonija ir toliau Rusiją traktuoja kaip įtakingą, išteklių turinčią šalį, Tokijuje pareiškė pareigūnas iš Ekonomikos, prekybos ir pramonės ministerijos. Vidaus politikos sumetimais jis pageidavo likti anonimu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir toliau remia separatistus Rytų Ukrainoje, ir tai paskatino JAV bei Europos Sąjungą įvesti apribojimus kai kurių bankų ir energijos kompanijų vykdomoms operacijoms, siekiant izoliuoti Rusijos ekonomiką.

V. Putino atstovas D. Peskovas atsisakė komentuoti numatytą Rusijos prezidento vizitą į Japoniją ir šalių ryšius energijos srityje.

Rusija reagavo į Japonijos sankcijas, atšaukusi abiejų šalių užsienio reikalų ministrų pavaduotojų derybas, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija savo internetinėje svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)