„Liberalizacija nereiškia viską paleisti savieigai“, – „Delfi“ sako buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Nuostoliai yra tokio masto, kad sukelia klausimą, ar apskritai verta tęsti veiklą“, – teigia nepriklausomo tiekėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Saulėti orai šįkart nedžiugina – nepratęsiamos sutartys

Iki šių metų pradžios Lietuvoje visiems gaminantiems vartotojams elektra skaičiuota kilovatvalandėmis dvipuse apskaita (angl. „net metering“) ir „pasaugoma“, sumokant tik už naudojimąsi tinklais. Tai reiškia, kad pagaminus tam tikrą elektros kiekį, pavyzdžiui, vasarą, jis vartotojui grąžinamas žiemą.

Seimo sprendimu verslo gaminantiems vartotojams palaipsniui įvedama nauja schema – grynasis atsiskaitymas (angl. „net billing“), kai į tinklą patiekiama perteklinė elektra kompensuojama nebe kilovatvalandėmis, o eurais pagal biržos kainą, už juos vėliau elektra nuperkama vartotojui. Tačiau privalomai visiems verslo gaminantiems vartotojams schema bus taikoma tik nuo 2030 metų.

Savanoriškai pasirinkti grynąjį atsiskaitymą jau dabar gali ir buitiniai gaminantys vartotojai.

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) gauna vieną pranešimą po kito apie tai, kad tiekėjai atsisako pratęsti sutartis su verslo įmonėmis, kurios pasistatė saulės elektrines ir naudojasi „net metering“ apskaitos sistemos privalumais“, – socialiniame tinkle neseniai rašė energetikos ekspertas, LPK viceprezidentas Martynas Nagevičius.