Rusijos valstybinė įmonė „Gazprom“ aiškina aptikusi nuotėkį „Nord Stream 1“ vamzdyne, o dėl to jis gali neveikti neribotą laiką.

Baltijos jūros dugnu iš Rusijos į Vokietiją nutiestas dujotiekis neveikia jau tris dienas, o „Gazprom“ sako atliekanti jo priežiūros darbus.

Europa kaltina Rusiją naudojant dujų resursus kaip šantažo priemonę vykstant karui prieš Ukrainą, tačiau Maskva tai neigia.

Energijos produktų kainos išaugo Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir gali dar labiau didėti dėl riboto tiekimo.

Dalis ES gyventojų vis labiau sunerimę dėl šildymo kainų ateinančią žiemą.

Ši situacija taip pat gali paveikti Jungtinę Karalystę. Nors ji ir negauna dujų „Nord Stream 1“ vamzdynu, tačiau šalis gali susidurti su augančiomis dujų kainomis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis sako, kad Rusijos veiksmai jau nieko nestebina.

„Dujų kaip ginklo panaudojimas nepaveiks ES ryžto. Mes dar greičiau žengsime link energetinės nepriklausomybės. Mūsų pareiga yra apsaugoti mūsų piliečius ir paremti Ukrainos laisvę“, – jis rašė tviteryje.

Maskva neigia naudojanti energijos resursus kaip ekonominį ginklą prieš Vakarus už jų paramą Ukrainai. Kremlius sako, kad Vakarų sankcijos apsunkina įprastą „Nord Stream 1“ dujotiekio priežiūrą. Tačiau ES mano, kad tai tik pretekstas Rusijos veiksmams.

Vokietijos dujų tinklo reguliatorius „Bundesnetzagentur“ paskelbė, kad šalis jau geriau pasiruošusi tam atvejui, jeigu Rusija nutrauktų dujų tiekimą. Nepaisant to, Vokietijos gyventojai ir įmonės vis tiek buvo paraginti sumažinti dujų vartojimą.