„Skambučių srautas yra nuo penktadienio 15 val., kai ta žinia pasklido, išaugęs kelis kartus“, – sako „Ignitis grupės“, kuriai priklauso elektros tiekėjas „Ignitis“, ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Nepriklausomi tiekėjai „Perlas Energija“ klientus pasitinka specialiais pasiūlymais, kurių, kaip sako, anksčiau neturėjo: keturis mėnesius leidžia fiksuoti kainą už 24 ar 29 centus už kilovatvalandę (kWh), bet nuo Naujųjų metų tektų mokėti brangiau.

„Niekada neturėjome pasiūlymų kažkokiai išskirtinei klientų grupei. Tai lygiai taip pat ir „Perlo“ klientams: tie, kurie pasirinko „Perlą“, iš principo gauna tokį patį pasiūlymą kaip ir visi kiti klientai“, – sako nepriklausomo tiekėjo „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Tiekėjų pasiūlymai dabar pigesni negu, pavyzdžiui, rugpjūčio 2-ąją, kada vienos laiko zonos 1 kWh kaina svyravo tarp 42 ir 51 cento. Reguliuotojas teigia, kad tiekėjų pasiūlymai šiuo atveju turi būti atsakingi.

„Tie pasiūlymai neturėtų būti kitų klientų sąskaita. Lygiai taip pat tie siūlymai neturėtų būti ne tik kitų klientų atžvilgiu, bet ir kompensacijos, kuri buvo nustatyta Vyriausybės šitam pusmečiui, atžvilgiu“, – perspėjo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Tiekėjai sako, kad nauji tarifai nėra jau esamų klientų sąskaita.

„Lyginant su, tarkime, kaina, galiojusia prieš savaitę, tai ta kaina praktiškai lygi, kokia ji buvo prieš savaitę ar kelias“, – sako nepriklausomo tiekėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

„Ignitis grupės“ atstovas A.Ketlerius komentuoja, kad Lenkijoje, naujuose grupės vėjo parkuose, išaugo piniginiai srautai, bendrovė gali juos panaudoti pasiūlydama „patrauklesnes sąlygas tuos kelis mėnesius“, tai yra, iki šių metų pabaigos.

elektra,energetika,verslas,ekologija,vėjo,jėgainės,energija

Pasak LNK, „Perlas Energija“ klientai ir toliau susiduria su dilema, ką dabar daryti: eiti pas kitus tiekėjus, ar ne.

„Jeigu rinkoje nėra alternatyvų, tokių pačių gerų, kaip buvo sudarytos pirminės sutartys, – tai pasilikti prie tų sąlygų, kurios yra, ir reikalauti, kad tiekėjas jas vykdytų“, – rekomenduoja teisininkas Egidijus Kieras.

Anot kito specialisto, likti su esamomis sąlygomis leidžia specialioji sutarties dalis, kurią klientai pasirašė su bendrove.

„Matau labai aiškų pasakymą, kad štai, siūlomas toks planas su tokia kaina ir už tai numatomas tas kainos galiojimo terminas (...). Reiškia, tą kaina negali būti keičiama“, – sako teisininkas Gintautas Bartkus.

„Perlas Energijos“ vadovas Vilius Juraitis pakomentavo, kas nutiks, jeigu žmonės prašys išlaikyti fiksuotos kainos planus.

„Iki šios akimirkos yra patirta netoli 500 tūkst. eurų (nuostolių – red.). Tai gali privesti ir prie įmonės pabaigos“, – teigia V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Prezidentūra mano, kad elektros rinkos liberalizacijos egzaminas nebuvo išlaikytas, tad trečiąjį jos etapą reikia atidėti.

„Kol teisinė bazė nebus patobulinta, kol nebus praėję pakankamai laiko įsitikinimui, kad liberalizuotas procesas jau veikia saugiai, apie trečiąjį liberalizacijos etapą galima kalbėti turbūt tik vienu žodžiu: atidėti“, – Žinių radijui komentavo prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Persigalvojo ir energetikos ministras Dainius Kreivys: dabar sako, kad atidėjimas įmanomas, jeigu nepavyks iki rudens vyresniems žmonėms išaiškinti, kurį tiekėją rinktis.

„Jeigu matysime, kad tos priemonės techniškai neįsigyvendina artimiausiu metu ir reikia jį nukelti, mes jį nukelsime“, – sakė D. Kreivys.

Opozicija kalba, kad galbūt energetikos ministrui laikas trauktis iš posto: ir už esą paliktas spragas įstatymuose, leidusias veikti nepatikimiems elektros tiekėjams, ir už ypač aukštas šildymo bei elektros kainas.

„Tikrai verta ministro pasiaiškinimo ir tikrai verta klausimą svarstyti interpeliacijos būdu“, – mano opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad situacija sudėtingesnė, elektros tiekimo rinkoje užtikrinti konkurenciją vis sunkiau.

„Žinote, jeigu D. Kreivio atsistatydinimas atpigintų elektrą, tai sakyčiau, galima net ir tris interpeliacijas organizuoti“, – sakė G. Nausėda.

Energetikos ministras žada taisyti situaciją keisdamas įstatymą. Į klausimą, kas nuo pat pradžių neužtikrino pakankamai reikalavimų, jis atsakė: „Pažiūrėkime, kada buvo priimtas įstatymas (...). Parlamentas priiminėja įstatymus“.

Tuo metu prezidentas teigia pirmiausia laukiantis ne ministro atsistatydinimo, o kol iš atostogų grįš premjerė Ingrida Šimonytė, kad su ja galėtų aptarti susiklosčiusią situaciją.

Čia galite pažiūrėti LNK video: