Pasirašytas supratimo memorandumas nėra įpareigojantis pirkti ar parduoti SGD. Šis susitarimas numato galimybę įsigyti SGD, kai tik jos bus parduodamos.

Planuojama, kad Luizianos valstijoje giliavandeniame uoste esantis terminalas „Delfin LNG“ pradės veikti 2019 metais.

„Mes aktyviai tyrinėjame galimybes tiekti dujas iš JAV, tad supratimo memorandumo pasirašymas su vienu iš pirmųjų plūduriuojančio gamtinių dujų skystinimo projektų plėtotojų reiškia reikšmingą žingsnį į priekį. Tikėtina, kad šis bendradarbiavimas ilgainiui prisidės prie dujų tiekimo diversifikacijos Lietuvoje tikslų įgyvendinimo“, – sakė LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus.

Su „Delfin LNG“ bei kitų energetikos bendrovių vadovais susitikęs JAV besilankantis energetikos ministras Rokas Masiulis pabrėžė SGD bei kitų energijos išteklių eksporto svarbą.

„Dabar diskutuojama, ar JAV turėtų tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau sprendimas tiekti energijos išteklius gali būti ne ką mažiau svarbus, nei ginklų. Jeigu JAV pradėtų tiekti energijos išteklius kitoms šalims, tai atimtų iš Rusijos pagrindinį ginklą, kurį ji dabar aktyviai naudoja – energetinį šantažą. JAV energetikos sektorius veikia labai efektyviai, todėl jis turi konkurencinį pranašumą prieš tuos eksportuotojus, kurie naudoja energetiką kaip politinio spaudimo įrankį. Pastarųjų veikla nėra tokia efektyvi“, - sakė R. Masiulis.

Šią savaitę LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus ketina pasirašyti susitarimą su dar viena energetikos kompanija.

Vasario 26 d. Hiustono universitete R. Masiulis taip pat skaitė paskaitą apie energetinį saugumą. Ministras pristatė Lietuvos patirtį, kai SGD terminalas bei SGD importas padėjo šaliai padidinti energetinį saugumą. Susitikęs su Hiustono universiteto mokslininkais, R. Masiulis aptarė galimybę bendradarbiauti SGD tyrimų srityje. Šis bendradarbiavimas būtų vienas iš žingsnių kuriant Lietuvoje SGD kompetencijų centrą.

Tą pačią dieną R. Masiulis susitiko su „Exxon Mobil“ - didžiausios JAV naftos ir dujų kompanijos – vadovais. Jiems pristatyti Lietuvos planai dėl SGD rinkos plėtros bei skalūnų paieškos.

LITGAS yra pasirašiusi 15 neįpareigojančių prekybos SGD sutarčių su kompanijomis, tiekiančiomis apie pusę viso pasaulio SGD, taip pat turi galimybes įsigyti gamtinių dujų rinkoje, iš kitų Lietuvos importuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (458)