„Pagal Rusijoje gautą pirmąjį iš dviejų leidimų praktiniai projekto įgyvendinimo darbai bus pradėti nedelsiant“, - teigiama „Nord Stream 2“ pranešime.

Šveicarijoje registruotai bendrovei „Nord Stream 2“, kurios vienintelis akcininkas yra šio projekto iniciatorius - Rusijos dujų gigantas „Gazprom“, Rusijoje teks gauti dar vieną leidimą - iš valstybinės aplinkosaugos agentūros „Rospriprodnadzor“ vamzdynui tiesti šalies teritoriniuose vandenyse bei išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje.

Kaip jau buvo skelbta, ketvirtadienį „Nord Stream 2“ gavo Švedijos vyriausybės leidimą tiesti vamzdyną šiai valstybei priklausančioje Baltijos jūros teritorijoje.

Švedijos vyriausybės pranešime spaustai teigta, jog nei nacionalinė, nei tarptautinė teisė nesuteikė galimybių nepatenkinti „Nord Stream 2“ prašymo.

Bendrovė „Nord Stream 2“ kovą skelbė gavusi visus reikiamus leidimus Vokietijoje, o balandį - Suomijoje.

Bene su didžiausiais sunkumais „Nord Stream 2“ gali susidurti paskutinėje iš penkių valstybių, kurių pritarimas šio projekto įgyvendinimui pagal dabartinį jo variantą yra būtinas - Danijoje. Šios šalies parlamentas pernai lapkritį priėmė įstatymą, kuriuo vyriausybei suteikta teisė šalies teritoriniuose vandenyse uždrausti grėsmę nacionaliniam saugumui keliančius tarptautinius projektus. Prie tokių projektų priskiriamas Rusijos Europai peršamas „Nord Stream 2“. Reaguodamas į tai „Gazprom“ pareiškė, kad naujojo dujotiekio maršrutą gali tekti koreguoti.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė ir kai kurių kitų Europos šalių, įskaitant Lietuvos ir Lenkijos, pasipriešinimo, kurios jį laiko ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Trečdalį Europos dujų rinkos kontroliuojančio „Gazprom“ projekto „Nord Stream 2“ sąmata siekia 9 mlrd. eurų. Pagal jį, daugiau kaip 1,2 tūkst. kilometrų ilgio, nuo 2011-ųjų pabaigos veikiančio vamzdyno realus metinis pralaidumas išaugtų dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Papildomas dvi dujotiekio gijas tikimasi pradėti artimiausiais mėnesiais, o projektą užbaigti per gana trumpą laiką - iki ateinančių metų pabaigos.

Vienintelis bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas yra „Gazprom“, o jo dabartiniai partneriai - Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ - yra projekto finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)