Petras Auštrevičius, priklausantis Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijai, palaikančiai A. Bratušek kandidatūrą, trečiadienio popietę BNS sakė neatmetantis galimybės, kad bus ieškoma kito kandidato šioms pareigoms.

„Netgi prieš oficialiuosius klausymus ji buvo laikoma ne stipriausia kandidate. Reikia pripažinti, kad klausymų metu ponia A. Bratušek, deja, pasirodė ne iš geriausios pusės, taip pat ir dėl kalbinių apribojimų: ji sunkiau kalba angliškai. Taip pat ir atsakymų turinys nebuvo toks, kad įtikintų komiteto narius. Šiuo metu situacija yra tokia, kad išskyrus mūsų politinę grupę, pritarimo jos kandidatūrai neturime. Vyksta politinės konsultacijos politinių grupių lygmenyje. Vienas pasiūlymas yra turėti antrą klausymų ratą, kas yra sudėtinga, o aš neatmetu galimybės, kad gali pasirodyti kita liberalė arba liberalas kandidatas iš Slovėnijos“, – kalbėjo P. Auštrevičius.

Pasak jo, trečiadienio vakarą turėtų įvykti klausymai dėl jos kandidatūros – jų metu ir paaiškės, ar bus organizuojami antri klausymai, ar ruroparlamentarai priims sprendimą.

„Negaliu pasakyti savo asmeninės nuomonės, bet klausydamasis tokios bendros pozicijos – matyt, ji tikrai turi rimtų trūkumų“, – svarstė P. Auštrevičius.

Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narys Zigmantas Balčytis teigė, kad Slovėnijai reikėtų ieškoti kito kandidato – A. Bratušek, pasak jo, nėra pakankamai kompetentinga užimti tokias svarbias pareigas.

„Iš tikrųjų - viena iš tokių kandidačių, kuri kelia daug politinių aistrų, todėl kad klausymų metu iškilo daug neatsakytų klausimų. Ji kaip vicepirmininkė bus atsakinga už energetikos sąjungą ir tai yra labai svaru ne tik Baltijos šalims, bet ir visai Europos Sąjungai, visoms valstybėms. Mano nuomonė irgi tokia yra, kad jai iš tiesų trūksta patirties šioje srityje – vien tik administracinių gebėjimų, kurie buvo praeityje, čia nepakaks ir kiek galima susidaryti tam tikrą nuomonę, ji ko gero turėtų būti pakeista“, – BNS sakė socialdemokratas Z.Balčytis.

Žaliųjų frakcijai/Europos laisvajam aljansui priklausantis Bronis Ropė sakė neturintis tvirtos nuomonės ir kol kas nežino, kaip balsuotų dėl Slovėnijos kandidatės. Tačiau jam įtarimų sukėlė neatitikimas tarp jos ir Slovėnijos vyriausybės pozicijos.

„Toks įdomus įvyko atvejis su ja – vakar Slovėnijos Vyriausybė paskelbė, kad ji atsiėmė savo kandidatūrą, o šiandien pareiškė Jeanas-Claude'as Junckeris, kad ji neatsiėmė. Ir ji patvirtino, kad ji neatsiėmė, tai kažkokia neaiški atmosfera. (...) Man labai įdomiai pasirodė tas pasielgimas, kad šalis pareiškė, kad ji atsiima savo kandidatūrą, o ji pareiškė, kad ne. Gal ten tarp jos ir šalies vyksta kažkokie nesutarimai ir tas klausimas bus kažkaip nagrinėjamas“, – BNS sakė B. Ropė.

Pasak europarlamentaro, Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas, kuriam jis priklauso, sieks, kad trečiadienį įvykų balsavimas dėl jos kandidatūros.

Trečiadienį europarlamentarai turi priimti sprendimą dėl penkių kandidatų į eurokomisarus, kurių paskyrimas pakibo ant plauko po to, kai jiems nepavyko užsitikrinti palaikymo per klausymus Europarlamento komitetuose.

A.Bratušek, pretendavusi į aukštą Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už energetikos sąjungos kūrimą, postą, praktiškai neteko galimybių jį užimti po ne itin sėkmingo pasirodymo per pirmadienį vykusį jos kandidatūros svarstymą, kurio metu į deputatų klausimus atsakinėjo trumpai ir neįtikinamai.

Slovėnijos premjerės Bratušek kandidatūra į eurokomisarės pareigas atmesta

Europos Sąjungos įstatymų leidėjai dauguma balsų atmetė Slovėnijos buvusios ministrės pirmininkės Alenkos Bratušek kandidatūrą užimti Europos Komisijos vicepirmininkės, atsakingos už energetikos sąjungą, postą būsimoje Jeano-Claude'o Junckerio komandoje.

A. Bratušek nepavyko padaryti įspūdžio parlamentarams per jos kandidatūros svarstymą pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)