„Rusijai sustabdžius anglies tiekimą, Ukrainos šiluminės elektrinės šiuo metu patiria jos trūkumą. Ukrainos pusė teigia, jog elektros pirkimai galimi energetikos sistemos balansui palaikyti“, – BNS teigia Energetikos ministerija.

Pasak jos, Ukrainos reguliuotojo sprendimas leidžia, bet neįpareigoja pirkti elektros iš Baltarusijos.

„Baltarusija šiuo metu elektros energijos neeksportuoja, nes jos energetikos sistema tebėra subalansuota“, – rašoma ministerijos komentare BNS.

Baltarusijos energetikos ministerija skelbia, kad praėjusį antradienį šalis eksportavo į Ukrainą elektros kaip pagalbą avarijos atveju.

Energetikos ministras Dainius Kreivys balandį yra sakęs, kad Ukrainai nustojus pirkti elektrą iš Baltarusijos iširo specifinė jos mainų schema – pagal ją buvo sukeičiami srautai: Ukraina pirkdavo baltarusišką, o realiai rusišką elektrą, ir mokėjo Baltarusijai, o Baltijos šalys per Latviją pirko rusišką, tačiau realiai baltarusišką elektrą ir mokėjo Rusijai.

Patikimi šaltiniai BNS tada teigė, kad Ukraina mokėjimus Baltarusijai nutraukė ne be Lietuvos pastangų. Negaudamas pinigų už eksportuojamą elektrą, Minskas esą sustabdė jos eksportą.

Minskas teigia, kad šiuo metu nekalbama apie ilgalaikes sutartis su Ukraina, tačiau jis tikisi artimiausiu metu atnaujinti prieš kelis mėnesius nutrauktą komercinį tiekimą Ukrainai.

Ukrainos ekspertai prognozuoja, kad nuolatinis baltarusiškos elektros importas prasidės kitą savaitę.

Ukrainos energetikos rinkos reguliuotoja gegužę uždraudė iki spalio importuoti elektrą iš Baltarusijos ir Rusijos, o rugsėjo pabaigoje draudimą pratęsė iki lapkričio pradžios.

Astravo atominės elektrinės (AE) elektrą boikotuojanti Lietuva sveikino tuometinį Kijevo sprendimą.

Lietuva rugsėjo viduryje sumažino linijų su Baltarusija pralaidumą, kad baltarusiška elektra nepatektų į jos rinką per Latviją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)