Be puikiai visiems pažįstamo automobilių dalijimosi paslaugų „Citybee“ verslo, kuris yra gavęs valstybės paramos, „Modus grupė“ visoje Lietuvoje turi daug įvairių atsinaujinančios energetikos projektų: vėjo ir saulės parkų, biodujų jėgainių ir žaliojo vandenilio projektų, grupės įmonė ruošėsi dalyvauti ir valstybės skelbiamame pirmojo vėjo parko Baltijos jūroje konkurse, tačiau vėliau persigalvojo.

Tuo pačiu grupė vis dar nepasitraukė iš Baltarusijos rinkos, kur toliau vysto kelis verslus: čia jai priklauso 8 biodujų jėgainės, saulės jėgainių parkas, taip pat automobilių verslas – grupės įmonės importuoja ir baltarusiams pardavinėja „BMW“ automobilius.

Lietuviškiems verslams – režimo kliūtys

Veikla šioje rinkoje iki šiol nesustabdyta, Baltarusijos įmonės uždirba pajamas, o jose dirba apie 150 darbuotojų – beveik tiek pat, kiek ir prieš metus, nors prasidėjus karui Ukrainoje, „Modus grupė“ paskelbė ketinanti iki šių metų pradžios galutinai pasitraukti iš Baltarusijos. Tačiau šiam planui atsirado kliūčių.

Kovo pradžioje Delfi rašė, kad Baltarusija išplėtė įmonių, kurios turi akcininkų iš vadinamųjų nedraugiškų šalių, sąrašą. Jame esantiems asmenims ir įmonėms neleidžiama laisvai disponuoti savo akcijomis arba, kitaip tariant, parduoti verslą ir pasitraukti iš šalies. Todėl Baltarusijoje įstrigo šimtai Lietuvos verslų, tarp jų buvo minimos ir kelios „Modus grupės“ įmonės.

Tuomet bendrovės atstovai aiškino, kad šios aplinkybės apsunkina su išėjimu iš Baltarusijos rinkos susijusius žingsnius, reikalauja papildomo laiko ir pastangų. Panašu, kad per penkis šių metų mėnesius situacija nepakito.

Tiesa, visai neseniai žiniasklaida skelbė, kad kita Lietuvos įmonė – „VMG Group“, kuri taip pat buvo minima Lukašenkos juodajame sąraše, rusams pardavė vieną iš savo įmonių, medienos apdirbimo gamyklą „Swoods Export“. Nors kol kas neskelbiamas kitų VMG įmonių Baltarusijoje likimas, tai vis dėlto rodo, kad režimo sudarytos kliūtys pasitraukti iš šalies gali būti įveikiamos.

Dar anksčiau veiklą Baltarusijoje nutraukė ir SBA grupė, kuri taip pat atsidūrė minėtame Baltarusijos sąraše. Grupė pranešė, kad pernai patyrė 4 mln. eurų nuostolį, kurį lėmė gamyklų „Mrija“ Ukrainoje ir „Mebelain“ Baltarusijoje ilgalaikio turto nurašymai. Pastarojoje dirbo per 800 darbuotojų.

„Mebelain“ gamyklą sustabdėme vos tik prasidėjus karui. Sustabdžius masinę gamybą atskyrėme šią įmonę nuo Lietuvoje realiai veikiančių mūsų grupės bendrovių. Remiantis apskaitos standartais, „Mebelain“ visas turtas – nekilnojamasis ir įranga – nurašytas į nuostolius, nes dėl esamos situacijos neįmanoma objektyviai įvertinti jo vertės. Šiuo metu vykdome intensyvų pardavimo procesą. Tikimės jį kuo greičiau užbaigti“, – Delfi nurodė SBA viceprezidentė Jolanta Grašienė.

„Modus grupė“: pasitraukti turime ir aiškų ekonominį interesą

„Modus grupės“ komunikacijos vadovė Ugnė Bartašiūtė Delfi patikino, kad grupė laikosi įsipareigojimų palikti Baltarusiją, šiuo metu vyksta derybos su potencialiais verslo pirkėjais.

„Turime ne tik viešai paskelbtą vertybinį įsipareigojimą palikti Baltarusiją, kuris išlieka vienu svarbiausių grupės prioritetų, bet ir aiškų ekonominį interesą.

Pernai šioje rinkoje „Modus Group“ patirti bendri veiklos nuostoliai, kurie atsispindi audituotose metinėse finansinėse ataskaitose, siekė 8,3 mln. eurų. Dalis jų susiję su įgyvendinamais pasitraukimo veiksmais.

Šiuo metu visus būtinus paruošiamuosius darbus dėl pasitraukimo iš Baltarusijos esame užbaigę. Vyksta konkretūs pokalbiai su potencialiais verslo pirkėjais, bet dėl konfidencialumo susitarimų ir situacijos jautrumo plačiau jų komentuoti negalime“, – sako ji.

Ugnė Bartašiūtė

Atstovė atkreipia dėmesį, kad grupė neturi galimybių palikti Baltarusijos rinkos vienašališku sprendimu, todėl procesas trunka ilgiau, nei tikėtasi. Tai esą lemia kelios priežastys: įsipareigojimai tarptautiniams partneriams ir Baltarusijos režimo suvaržymai. Kada galutinai grupė pasitrauks iš Baltarusijos, ji neįvardijo.

„Visų pirma, abi verslo kryptys Baltarusijoje įgyvendinamos su tarptautiniais partneriais, su kuriais mus saisto teisiniai ir finansiniai įsipareigojimai. <...>

Antra, Baltarusijos režimas priėmė įstatymus, kurie labai suvaržo verslo galimybes palikti rinką. Derybos ir verslo pardavimas net ir normaliomis rinkos sąlygomis gali trukti porą metų, o politiškai nestabilioje šalyje tai tampa dar sudėtingiau.

Nors pirminis tikslas buvo šį procesą užbaigti dar pernai, tačiau kaip ir šimtai kitų Lietuvos bei Vakarų Europos bendrovių esame įkalinti režimo įvestų suvaržymų ir apribojimų. Todėl ir dabar nenorime spekuliuoti dėl konkretaus pasitraukimo termino, nes mūsų pačių patirtis parodė, kad pagrįstus lūkesčius gali labai greitai pakoreguoti kintanti geopolitinė situacija ir netikėti Baltarusijos vyriausybės sprendimai“, – komentuoja U. Bartašiūtė.

Vėjo jėgainės jūroje

Lietuvoje investuoja milijonus

„Modus grupė“ Lietuvoje investuoja milijonus eurų į įvairius infrastruktūros projektus. Štai šį pavasarį viena iš grupės įmonių „Green Genius“ pranešė pradedanti 100 mln. eurų vertės šalia Jurbarko esančio 85 MW Skirsnemunės vėjo jėgainių parko statybas. Projektą planuojama pabaigti 2025 m.

Iki minimų metų, kaip skelbiama, „Green Genius“ Lietuvoje iš viso įrengs 500 MW galios saulės parkų ir 200 MW vėjo jėgainių. Bendra „Green Genius“ žaliosios energijos galia Lietuvos saulės ir vėjo elektrinėse 2025 m. sieks 700 MW, o investicijos – 750 mln. Eur. Skaičiuojama, kad šie projektai pagamins apie 10 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos.

Šiuo metu įmonė visoje Lietuvoje turi 13 saulės parkų, kurių bendra galia siekia 5,5 MW, ir 11 biodujų jėgainių, kurių bendra galia – 10,8 MW.

„Green Genius“ taip pat domisi galimybe įžengti į žaliojo vandenilio rinką. 2024 m. įmonė ketina paleisti bandomąjį žaliojo vandenilio projektą, planuoja pilotinius akumuliavimo sprendimus.

Tiesa, šį pavasarį „Modus grupės“ įmonė skelbė planus dalyvauti ir valstybiniame projekte. Kovą „Green Genius“ pranešė pasirašiusi investavimo sutartį su didžiausia privačia Lenkijos energetikos bendrove „Polenergia“ ir kartu sieksianti laimėti Lietuvos skelbiamą konkursą įrengti pirmąjį 1,8 mlrd. eurų vertės 700 MW galios vėjo jėgainių parką Baltijos jūroje, tačiau netrukus persigalvojo. Skelbta, kad toks sprendimas priimtas dėl nepalankių konkurso sąlygų.

Antrąjį būsimo vėjo parko Baltijos jūroje aukcioną su valstybės parama ketinama skelbti šių metų rugsėjį, bet dar nėra aišku, kurios įmonės jame ruošiasi dalyvauti. „Green Genius“ apie tokius planus viešai neskelbia.

Laurynas Kasčiūnas

Kasčiūnas: kelia klausimų dėl patikimumo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad valstybinės reikšmės konkurse norinčioms dalyvauti įmonėms turi būti taikomos Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo nuostatos.

„Interesas, kad tokių ryšių tarp mūsų verslo ir Rusijos bei Baltarusijos rinkų mažėtų. Jei buvo duotas žodis, tai patikimi partneriai žodžio laikosi. Be abejonės, norėtųsi realių veiksmų ir atsisveikinimo su tokiomis rinkomis. Visa tai kelia klausimų dėl (įmonės – red.) patikimumo, bet ar tai problema – reikia konkrečių įrodymų.

Kalbant apie strateginius konkursus ir strategines investicijas į Lietuvos ekonomiką ir plėtrą, visada įsijungia strateginių objektų saugos įstatymo normos, tad, labai tikėtina, teks praeiti filtrą. Šis įstatymas turėtų būti taikomas tokiems konkursams, nes tai – energetika, vienas iš strateginių Lietuvos ūkio sektorių. Tai reiškia, kad ryšiai su trečiosiomis šalimis – Rusija ir Baltarusija – labai rimtai vertinami“, – komentuoja jis.

Maža to, viena mobilumo verslo „Modus grupės“ įmonė yra sulaukusios ir valstybės paramos. Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis, UAB „CityBee Solutions“ iš Lietuvos yra gavusi per 5 mln. Eur įvairiems projektams, susijusiems su automobilių parko plėtra.

Baltarusijoje toliau pardavinėja automobilius

Vieno turtingiausio lietuvio verslininko Kęstučio Martinkėno valdoma „Modus Group“ į Baltarusiją įžengė 2008 m., kai tapo oficialiu BMW ir „Mini“ automobilių atstovu šalyje. Minske iki šiol veikia 7 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos salonas, kuriame vykdoma prekyba BMW gamintojo prekės ženklais bei jų priežiūra.

Anksčiau grupės atstovai Delfi įvardijo, kad Baltarusijoje automobilių verslo veiklą vykdo šios „Modus Group“ kontroliuojamos įmonės: pastatą, kuriame yra BMW salonas, valdanti „Unimodus“, oficialus importuotojo atstovas „Autoimax“ ir automobilių mažmeninės prekybos veikla užsiimanti „Avtoideya“. Šiose įmonėse tebedirba apie 100 darbuotojų, tiek pat, kiek ir prieš metus.

BMW salonas Baltarusijoje

Po dešimtmečio, 2018 m., atsinaujinančios energetikos grupės įmonė „Green Genius“ Baltarusijoje taip pat investavo į biodujų jėgaines. Iš viso bendrovei Baltarusijoje priklauso 8 biodujų jėgainės ir vienas saulės elektrinių parkas. Šios šalies atsinaujinančios energetikos srityje dirba daugiau kaip 50 darbuotojų, prieš metus jų buvo apie 60.

Pernai birželį „Modus Group“ komunikacijos vadovė U. Bartašiūtė Delfi teigė, kad grupė ieško pirkėjo šioje šalyje veikiančiai BMW automobilių prekyba užsiimančiai įmonei, o įgyvendinti pasitraukimą planuojama iki 2022 m. pabaigos. Prasidėjus karui Ukrainoje, taip pat pranešta ir apie „Green genius“ planus trauktis iš Baltarusijos.

Vis dėlto po šios datos praėjus daugiau nei pusmečiui grupės įmonės toliau dirba šioje rinkoje.

Štai Minske įsikūrę naudotų ir naujų automobilių pardavimų skyriai toliau sėkmingai tęsia veiklą ir klientams pardavinėja automobilius. Oficialioje BMW automobilių pardavimo interneto svetainėje Bmw.by nurodoma, kad automobilių importuotojas – Vilniuje registruota UAB „Autoimex“, t. y. viena iš „Modus grupė“ įmonių. Svetainė Autoidea.by taip pat veikia, joje nurodoma, kad „Autoidea“ – dar viena grupės įmonių – yra oficialus prekės ženklų BMW ir „Mini“ atstovas Baltarusijoje.

Green Genius saulės parkas

Trukdo įsipareigojimai partneriams

Grupės teigimu, viena iš priežasčių, kuri lėtina pasitraukimo procesą, – ilgalaikiai įsipareigojimai partneriams. „Green Genius“ Baltarusijoje projektus vystė kartu su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB), kuris suteikė finansavimą jų statyboms. Pernai birželį banko atstovai Delfi patikino, kad Baltarusijoje naujų investicijų neatliko nuo 2021 metų, o dabar nurodė kreiptis į pačią grupę, mat jų sprendimų ir veiklos strategijų esą nekomentuoja.

„Modus grupės“ automobilių verslo įmones su Vokietijos automobilių gamintoju „BMW Group“ taip pat saisto teisiniai ir finansiniai įsipareigojimai. Kokie konkrečiai ir kuriam laikui numatyti įsipareigojimai, abi pusės neatskleidžia.

Prasidėjus karui, BMW koncernas paskelbė apie pasitraukimą iš Rusijos: nutraukė gamybą Kaliningrade ir automobilių eksportą į šią rinką, tačiau apie Baltarusiją jų pranešimuose neužsimenama. Delfi kreipėsi komentaro į BMW, tačiau į užklausą neatsakė.

„Su abiem partneriais esame suderinę savo sprendimą palikti rinką ir jo sąlygas, tačiau, pavyzdžiui ERPB, kelia konkrečius reikalavimus tiek naujam banko finansuotų jėgainių savininkui, tiek pačiam perleidimo procesui, jų privalome laikytis. <...>

Mums, kaip įgaliotam BMW atstovui, galioja visi su gamintoju sudarytoje sutartyje įtvirtinti įsipareigojimai, kurių vienašališkas nevykdymas užtrauktų teisinę ir finansinę atsakomybę. Neturime galimybių vienašališku sprendimu palikti Baltarusijos rinkos. Dėl šios priežasties mūsų valdomoms automobilių prekybos įmonėms šioje rinkoje ieškome naujo savininko, kuris sutartinius įsipareigojimus galėtų perimti“, – komentuoja U. Bartašiūtė.

Green Genius

Baltarusija išlieka tarp pagrindinių rinkų

Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje skelbiama, kad 2022 m. „Modus Group“ bendrosios pajamos sumažėjo 12 proc. – nuo 457,7 iki 404,4 mln. eurų, o pelnas (EBITDA) minėtu laikotarpiu didėjo 82 proc. – nuo 42,8 iki 78,1 mln. eurų.

Kaip teigiama, 2022 m. mažėjusioms grupės bendrosioms pajamoms didelę įtaką turėjo besitęsiantys automobilių tiekimo sutrikimai, auganti infliacija, priimtas sprendimas pasitraukti iš Baltarusijos.

Grupės atsinaujinančios energetikos verslo – „Green Genius“ – pajamos per metus sumažėjo 17 proc. ir siekė 27,4 mln. eurų. Teigiama, kad tai lėmęs esminis faktorius buvo įgyvendinamas pasitraukimas iš Baltarusijos rinkos.

Nepaisant to, „Green Genius“ pelnas augo beveik trigubai iki 44 mln. eurų ir pasiekė rekordinį rezultatą. Tai esą lėmė sėkminga stambių saulės, vėjo ir biodujų projektų plėtra 8-iose bendrovės veiklos rinkose ir metų pabaigoje parduoti saulės projektai Ispanijoje ir Italijoje.

Grupė savo pranešime skelbia, kad praėjusiais metais bendras patirtas nuostolis iš veiklos Baltarusijos rinkoje siekė 8,3 mln. eurų. Ataskaitoje nurodyta, kad iš veiklos šioje rinkoje už 2022 m. pajamos sudarė 42 670 tūkst. Eur, o prieš metus (2021 m.) – 50 186 tūkst. Eur.

Pagal 2022 m. uždirbtas pajamas grupės geografinėse rinkose Baltarusija išlieka trejektuke: pirmoje vietoje – Lietuva (140 782 tūkst. Eur), antroje – Latvija (58 615 tūkst. Eur) ir Baltarusija (42 670 tūkst. Eur). Prieš metus (2021 m.) Baltarusija buvo antroje vietoje. Tokioje pačioje pozicijoje ši rinka buvo ir 2020 m. Tuomet grupė čia uždirbo 38 027 tūkst. Eur.

„Modus Group“ šiuo metu veikia 12-oje Europos rinkų, jos pagrindinė veikla apima keturias sritis: atsinaujinančią energetiką („Green Genius“), mobilumo paslaugas („CityBee“, „MyBee“), automobilių prekybą (atstovaujama 16-ai žinomų auto prekių ženklų) bei investicinių fondų valdymą („Modus Asset Management“).

Juridinių asmenų registro duomenimis, vienintelis „Modus Group“ akcininkas – Nyderlanduose registruota „MG NL holding“, kurios akcininkas yra K. Martinkėnas – vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų, jo turtas 2019 m. įvertintas 125 mln. eurų.

Tarp grupės valdybos narių įvardijami K. Martinkėno dukra Ainė Martinkėnaitė-Martyniuk, jos vyras Olegas Martyniukas, Erika Huhtala ir Ruslanas Sklepovičius, kuris yra ir „Green Genius“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)