„Judame į priekį. Tikėkimės, kad turėsime rezultatą, nors visaip gali būti“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė D. Kreivys.

Apie situaciją dėl bendros Baltijos šalių elektros energijos prekybos su trečiosiomis šalimis D. Kreivio paprašė papasakoti opozicijos lyderis Saulius Skvernelis.

Pasak ministro, praėjusią savaitę su estais ir latviais derybos vyko kasdien.

„Yra (derybos – BNS) žymiai suaktyvėjusios ir paspartėjusios, turime tam tikras nuolaidas šiai dienai iš Baltijos šalių kolegų“, – teigė ministras.

„Žiūrint elektros srautus, kurie turėtų būti ir kurie neturėtų, esame per pusę kelio, tiek kiek reikėtų, kad sakytume, kad mūsų įstatymas yra tenkinamas“, – parlamentarams aiškino ministras.

Tačiau jis pabrėžė, kad dar negali pasakyti, ar per kelias ateinančias savaites pavyks užbaigti procesą sėkmingai.

D. Kreivys priminė, kad Lietuva turi planą B, kuris bus „aktyvuotas“, jeigu derybos nepavyks. Jis, be kita ko, pabrėžė, kad ir pradėjus veikti tokiam planui, dar bus galimybė turėti ir trišalę metodiką.

Prezidentas G. Nausėda praėjusią savaitę paragino Vyriausybę aktyviai siekti susitarimo su Latvija ir Estija dėl veiksmingo Astravo atominės elektrinės (AE) elektros boikoto.

D. Kreivys anksčiau skelbė tikslą, kad dėl naujos metodikos pavyks susitarti iki birželio pabaigos.

D. Kreivys yra sakęs, kad dabartinė Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta ir taikoma metodika ne tik leidžia patekti į Baltijos šalių rinką Astravo elektrai, bet ir sukelia elektros kainas Lietuvoje.

Energetikos ministerija skelbė, jog dabartinė metodika Lietuvos vartotojams papildomai gali kainuoti apie 100 mln. eurų per metus. Lietuva, tarpininkaujant EK, siekia naujos metodikos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)