„Mes esame kreipęsi į tarptautines organizacijas, artimiausiu metu turime gauti baltarusių paaiškinimus. Mes labiausiai pergyvename dėl poveikio aplinkai vertinimo, kitų pažeidimų ir matysim, ką atsakys. Yra pripažinta, kad jie pažeidė konvencijas ir turės teisintis. Mes nenuolaidžiaujam, jų veiksmus esame apskundę tarptautinėms organizacijoms“, - BNS sakė K.Trečiokas.

Pasak jo, iki šiol Baltarusija nenoriai kalbėdavo apie statomą Astravo AE.

Šis klausimas paprastai keliamas tarpvyriausybinėse komisijose, prašoma jį spręsti. Bet baltarusiai labai vengia, nenori į protokolą įrašyti. Šiemet jiems vėl buvo priminta, kad čia yra problema ir kad reikia spręsti civilizuotai. Artimiausiomis dienomis turime gauti jų informaciją ir manau, kad gausime, bet kokią jie pateiks ar įsipareigos kažką, negaliu pasakyti“, - kalbėjo K. Trečiokas.

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys BNS informavo, kad ministerija yra pakvietusi atitinkamos Baltarusijos ministerijos atstovus, su kuriais norima pasirašyti susitarimą.

„Esame Baltarusijos aplinkos ministerijos žmones pakvietę gruodžio mėnesį dėl galimo susitarimo tarp Lietuvos ir Baltarusijos, įgyvendinant konvencijos reikalavimus. Būna pasirašomi tokie susitarimai, kurie padeda interpretacijų klausimu ar etapų detalizacijos, viešinimo. (...) Baltarusijos pusė tokį interesą turi, jie perrašė mūsų ankstesnį susitarimo variantą, spalio gale išsiuntėm jiems atgal su kvietimu atvykti gruodžio viduryje“, - BNS sakė V. Auglys.

Pasak jo, Aplinkos ministerijos organizuojamas Baltarusijos atstovų kvietimas galėtų būti suderintas ir su Užsienio reikalų ministerijos kvietimu.

„Tas dalykas gal bus gretinamas kartu, nes dalis bus tų pačių žmonių, dalis kitų. Galima vieną dieną turėti dėl susitarimo, kitą dieną dėl saugumo, dėl elektrinės statymo“, - svarstė Aplinkos ministerijos atstovas.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva šių metų kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris birželį pateikė išvadas, jog Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas - PAV procesas turi būti tęsiamas, o į Lietuvos klausimus turi būti atsakyta.

Aplinkos ministras šią savaitę paneigė Kremliaus kontroliuojamo Rusijos portalo regnum.ru informaciją, neva Lietuvos Vyriausybė tyliai suderino Astravo AE statybą pagal ESPO konvenciją ir nagrinėja galimybes rekonstruoti elektros jungtis su Baltarusija ir parduoti elektrą tranzitu Švedijai ir Lenkijai.

Šią savaitę Astravo AE klausimas nagrinėtas Minske vykusiame Prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje. K.Trečioko teigimu, Lietuva ragino pakviesti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misiją įvertinti AE aikšteles, nes tai rekomenduoja ESPO konvencija ir manoma, kad tai nėra atlikta.

Pasak V.Auglio, kuris šią savaitę lankėsi Minske, šalies atstovai žodžiu patikino, kad pakvietė TATENA misiją įvertinti AE aikšteles.

„Esame pasiruošę konstruktyviai spręsti šias problemas, todėl taip pat esame parengę ir pateikėme Baltarusijai dvišalio susitarimo, įgyvendinant ESPO konvenciją, projektą“, – sakė K.Trečiokas.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šią savaitę Minske pakvietė Baltarusijos ekspertus gruodžio mėnesį atvykti ir aptarti tarptautinių organizacijų priekaištus, susijusius su Astravo AE statyba.

ESPO yra paskelbusi, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų. Pati Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo.

ESPO konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)