Rusija grasina nuo birželio 3 dienos nutraukti dujų tiekimą

Rusijos valstybinė dujų bendrovė „Gazprom“ pirmadienį perspėjo, kad birželio 3 dieną gali nutraukti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai – tai galėtų paveikti dujų tiekimą mažiausiai 18 Europos Sąjungos šalių.

Koncerno vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad dėl nepadengto įsiskolinimo Ukraina privalo iš anksto sumokėti už birželio mėnesio tiekimą. Jis pridūrė, jog Kijevas iki birželio 3 dienos ryto turi atlikti mokėjimą, „arba Ukraina gaus nulį kubinių metrų dujų birželį“, pranešė „Interfax“.

D. Medvedevas nurodė įvesti išankstinio apmokėjimo už dujas sistemą

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pavedė valstybinei dujų bendrovei „Gazprom“ nuo gegužės 13 dienos Ukrainai taikyti avansinio mokėjimo už gamtines dujas sistemą.

„Laikas liautis lepinus, praneškite jiems ir nuo rytojaus įveskite išankstinį apmokėjimą. Manau, kad „Gazprom“ ėmėsi visų įmanomų priemonių sureguliuoti šią padėtį kitais būdais“, – pareiškė D.Medvedevas susitikęs su koncerno vadovu Aleksejumi Mileriu ir energetikos ministru Aleksandru Novaku.

Ne kartą mėginta sureguliuoti situaciją, pridūrė D.Medvedevas, bet „mūsų negirdi“. „Na jeigu taip, tai reikia pradėti jau veikti, nes ilgiau kentėti tiesiog neįmanoma“, – pasakė D.Medvedevas.

Dar jis pridūrė, kad perėjimas prie išankstinio mokėjimo būdo – nereiškia dujų tiekimo nutraukimo.

„Tai štai, kiek sumokės, tiek ir patieksime. Užmokės vieną eurą, patieksim už vieną eurą, sumokės milijardą – patieksim už milijardą“, – pasakė Rusijos premjeras.

Toks pranešimas didina tikimybę, kad Rusija įvykdys savo grasinimą kitą mėnesį nutraukti tiekimą Ukrainai. Toks žingsnis sukeltų pavojų tiekimui mažiausiai 18-ai Europos Sąjungos (ES) valstybių.

„Mes sakome, jog tam, kad būtų aptarinėjamas koks nors kompromisas, pirmiausia turi būti sumokėtos skolos“, – sakė Rusijos energetikos ministro pavaduotojas Anatolijus Janovskis, kurį citavo naujienų agentūros.

„Sumokėkit skolas, o tada galėsime dėl kažko susitarti“, – pridūrė jis.

Ukraina atsisakė padengti įsiskolinimus, kurie, pasak Rusijos energetikos ministerijos, yra 3,51 mlrd. dolerių (8,8 mlrd. Lt), – protestuodama dėl Maskvos sprendimo beveik padvigubinti kainą už dujas šiai savo kaimynei po to, kai vasario mėnesį Kijeve buvo nuverstas Kremliaus remiamas režimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)