„Kvietimas gyventojams saulės elektrinėms įsirengti planuojamas paskelbti lapkričio mėnesį. Finansavimo sąlygos šiam kvietimui jau yra patvirtintos, todėl jos nesikeis. Paraiškas vertins Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Šiuo metu CPVA vertina APVA paraišką ir turi pasirašyti sutartį, tad konkreti kvietimo data dar nežinoma“, – sako ministerija.

Į ką atkreipti dėmesį teikiant paraišką


Pati APVA nekonkretizuoja mėnesio, bet žada dar šiemet paskelbti net keletą kvietimų.

„Iki šių metų pabaigos (tiksli data nėra aiški) bus paskelbti dar keli kvietimai teikti paraiškas kompensacijoms nuosavoms saulės elektrinėms iki 10 kW savo gyvenamajame būste įsirengti ir tapti gaminančiais vartotojais. Bendra kvietimams skirta suma – 20 mln. eurų iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programoje numatytų lėšų“, – teigiama komentare.

Anot agentūros, gyventojai paraiškas finansavimui gauti galės teikti tęstiniu būdu, tai yra, iki šešių mėnesių arba kol paraiškose prašoma suma pasieks visą kvietimui numatytą sumą.

Priemonės „Didinti atsinaujinančių energijos išteklių dalį, užtikrinant atsinaujinančių išteklių integraciją į elektros tinklus“ aprašas buvo patvirtintas šių metų rugpjūčio 22 dieną ir dabar derinamos kvietimo sąlygos su Centrine projektų valdymo agentūra. Suderinus sąlygas ir pasirašius finansavimo sutartį bus skelbiamas kvietimas gyventojams.
Saulės elektrinė

Kalbėdama apie naująjį kvietimą APVA pabrėžia, jog, pateikus paraišką galima ne tik įsigyti saulės elektrinę, bet ir tapti gaminančiu vartotoju nesulaukus agentūros patvirtinimo, tai yra, galima pradėti vartoti generuojamą elektros energiją. Saulės elektrinę įsigyti ir ją įsirengti galima nuo finansavimo sąlygų aprašo reikalavimų įsigaliojimo dienos – 2023 metų rugpjūčio 23 dienos.

Pasak agentūros, svarbu atkreipti dėmesį, kad pareiškėjai, įsigydami ar įsirengdami saulės elektrinę anksčiau, negu agentūroje bus įvertinta pateikta paraiška dotacijoms gauti, prisiima riziką už jų įsigyjamų technologijų ir veiksmų atitiktį nustatytiems reikalavimams.

„Kalbant apie būsimus kvietimus, svarbu pabrėžti, jog gyventojai, teikdami paraišką, turės atsižvelgti į regioną (Sostinės ar Vidurio ir vakarų Lietuvos regionas), kuriame yra nuosavybės teise valdomas elektros vartojimo objektas ir į kurį bus nukreipta saulės elektrinės pagaminta elektros energija.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad gyventojai, pildydami paraiškas, teisingai pasirinktų kvietimą, atsižvelgiant į tai, ar įrengiama nauja saulės elektrinė ar didinama jau esamos saulės elektrinės galia“, – sakoma komentare.

Ekspertas: reikia daugiau dėmesio baterijoms


Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas sako, kad parama, nepaisant pasitaikančių sutrikimų ar abejonių dėl perspektyvos, yra reikalinga ir jos vėlinti ar atidėti nereikėtų.

„Manau, kad toliau parama reikalinga. Saulės elektrinėms – taip, bet reikia galvoti apie paramą baterijoms, gal šiuo metu būtų svarbesnis dalykas.

Reikėtų labai galvoti apie naują kelią, naują variantą, remti baterijas – tą papildomą priedą, kuris leistų saulės elektrinėms aktyviai dirbti“, – sako V. Jankauskas.

Kalbėdamas apie saulės elektrinių plėtros perspektyvą, jis sakė, kad tai priklauso nuo įvairių veiksnių: elektros kainų rinkoje, reglamentavimo pastovumo valstybėje.

„Vienas iš tų veiksnių buvo kainos: elektros kainos buvo aukštos – kaip džiaugėsi visi, kurie spėjo pasistatyti elektrines ir žmonės statėsi. Kada kainos gerokai nukrito ir Skandinavijoje labai mažos kainos – kai kabelis su Švedija dirba, iškart kainos sumažėja perpus, – reiškia, yra lyg signalas vartotojams, kad nebe taip apsimoka“, – svarsto V. Jankauskas.
Vidmantas Jankauskas

Jis atkreipė dėmesį ir į diskusijas dėl atsiskaitymo schemos keitimo, kuri gali irgi atgrasyti žmones nuo investicijų į saulės energetiką.

Kalbant apie energijos kaupiklius, Energetikos ministerija rugsėjo pabaigoje skelbė, kad pirmą kartą skirta 1 mln. eurų parama baterijoms sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo ir buvo rezervuota per vieną dieną. Paraiškas pateikė beveik 300 gyventojų.

Pasak APVA atstovų, didžioji dalis gyventojų, pateikusių paraiškas finansavimui gauti, planuoja įsirengti 10 kWh energijos kaupiklius, o vidutinė prašoma kompensacinės išmokos suma siekė apie 4200 eurų.

„Turint elektrinę ir įsirengus elektros energijos kaupimo įrenginį perteklinė elektros energija, kuri nesunaudojama, momentaliai yra kaupiama ir panaudojama tuomet, kai jos reikia. Tai leidžia susimažinti elektros energijos pasaugojimo kaštus“, – pranešime teigė ministerija.

Tikisi išvengti trikdžių


Primename, kad balandį APVA paskelbė 40 mln. eurų paramos kvietimas gyventojų saulės elektrinėms įsirengti. Rugpjūtį – 32 mln. eurų kvietimas gyventojų nutolusioms elektrinėms subsidijuoti. Tačiau pastaruoju metu būta pranešmų, kad paramos siekiantys gyventojai susiduria su trikdžiai arba eilėmis.

Energetikos ministerija tikisi, kad trikdžius pavyks pašalinti. Ji pabrėžia, jog gaminančių vartotojų skaičius pastaruosius trejus metus Lietuvoje išaugęs 7 kartus ir didžioji jų dalis pasinaudoja valstybės skiriamomis dotacijomis.

Inverteris

„APVA duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį gauta beveik dvigubai daugiau mokėjimo prašymų nei per visus praėjusius metus. Sparčiai išaugęs noras tapti gaminančiais vartotojais kelia naujus iššūkius paraiškas administruojančiai APVA, tačiau tikimasi, kad tam tikri vėlavimai bus panaikinti“, – teigiama komentare.

APVA savo ruožtu, teigia, kad suderinus naujo kvietimo sąlygas su priežiūros institucija, bus parengta atmintinė gyventojams, kuri turėtų palengvinti pareiškėjams galimybę be klaidų pateikti savo paraiškas. Su atmintine gyventojai galės susipažinti agentūros svetainėje.

„O kalbant apie pagrindinius trukdžius, išilginančius vertinimo procesą, labiausiai norisi akcentuoti vieną svarbų reikalavimą, kurio neatitikimas apsunkina ir išilgina paraiškų vertinimo procesą. Tai
yra: jeigu elektros vartojimo objekte registruota juridinio ir/arba fizinio asmens ekonominė veikla (įskaitant registruotą juridinį asmenį, individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą), privaloma pateikti „Vienos įmonės“ deklaraciją“, – aiškina APVA.

Taip pat esą, jeigu elektros vartojimo objekte registruota daugiau kaip vieno juridinio arba fizinio asmens ekonominė veikla, dotacija pagal finansavimo sąlygų aprašą neskiriama ir paraiška atmetama.

Kitas svarbus momentas – pareiškėjai, teikiantys paraiškas, privalo atitikti Bendruosius atrankos kriterijus, nustatytus Projektų administravimo ir finansavimo taisyklėse. Be kita ko, pareiškėjai turėtų pasitikrinti, ar neturi mokestinių prievolių „Sodrai“ ar VMI, taip pat reikia žinoti, kad paramos gauti negalės teisti dėl mokesčių vengimo ar į sankcionuotų asmenų sąrašus įtraukti asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)