Ukraina su savo dujų transportavimo sistema gali daryti ką tik nori, tačiau nereikia užmiršti, kad jos amžius – daugiau nei 35 metai, o investicijos į jos darbinės būklės palaikymą nevykdomos, – sakė žurnalistams „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. – Įgyvendinus „Pietų srauto“ (projektą), mums Ukrainos dujų transporto sistemos naudojimas taps praktiškai nereikalingas.“

Primename, kad JAV ir Europos Sąjunga paskelbė apie planus investuoti į Ukrainos dujotiekį, jį restruktūrizuojant ir atnaujinant. 

Europa maždaug 30 proc. savo suvartojamų dujų gauna iš Rusijos, pusė šio kiekio tiekiama tranzitu per Ukrainą, tačiau pačiai šaliai Maskva dar birželio 16 d. dujas tiekti nustojo kilus nesutarimams dėl kainų.

Rusija jau yra 2006 bei 2009 metais stabdžiusi kuro eksportą, o tokie veiksmai Europoje šildymo sezono metu sukėlė tikrą chaosą, todėl, praėjusią savaitę pranešus apie Ukrainai dėl įsiskolinimų pradėtą taikyti išankstinio apmokėjimo režimą, ES pareigūnai sunerimo.

Europos Sąjunga ir Kijevas patvirtina svarstantys galimybes Ukrainai dujas tiekti alternatyviais būdais, pavyzdžiui, reversiniu būdu, t. y. perpumpuojant atgal Kijevui į Europą per Ukrainos teritoriją tranzitu tiektas dujas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)