Seimo Ekonomikos komitetas antradienį tęsė diskusijas dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo, kuriame Energetikos ministerija siūlo nebuitiniams gaminantiems vartotojams nustatyti grynojo atsiskaitymo (angl. net billing) modelį, kai į tinklą patiekiama saugoti perteklinė elektra skaičiuojama nebe kilovatvalandėmis, o eurais.

Dabar ji visiems gaminantiems vartotojams skaičiuojama kilovatvalandėmis (angl. net metering) ir „pasaugoma“, sumokant tik už naudojimąsi tinklais.

Energetikos ministerija siūlo savo ruožtu nepritarti elektros tiekėjo „Ignitis“ siūlymui, kuriuo grynasis atsiskaitymas galėtų būti išplėstas ir iki buitinių gaminančių vartotojų.

„(Bendrovė – red.) siūlo grynąjį atsiskaitymą taikyti ir buitiniams gaminantiems vartotojams, tai yra, fiziniams asmenims – ministerijos pozicija yra nepritarti, nes nebuitiniai vartotojai turi daugiau informacijos apie elektros rinką nei nebuitiniai vartotojai“, – komiteto posėdyje kalbėjo energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.
Saulės elektrinė

Anot jos, gaminančių vartotojų reglamentavimas orientuotas į ne pelno siekimą (toks vartotojas atleistas nuo pelno mokesčio). Viceministrė kartu priminė, kad be gaminančio vartotojo fiziniai asmenys gali rinktis ir aktyviojo vartotojo statusą.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius teigia, kad nėra priežasčių nesuteikti pasirinkimo laisvės buitiniams vartotojams.

„Nesiūloma visiems pritaikyti. Siūloma suteikti laisvę pasirinkti buitiniam vartotojui: jeigu nori atsiskaitinėti pagal grynąjį atsiskaitymą, galėtų tai padaryti. Kokios gali būti priežastys, kad jis to negalėtų padaryti?“, – kalbėjo M. Nagevičius.

Pasak jo, jeigu neleidžiama pasirinkti, tuomet naikinama iniciatyva žmonėms statytis baterijas.

„Pavyzdžiui, jeigu turi elektromobilį ir nori krautis naktimis ir taip sutaupyti pinigų, arba įsirengti kaupimo bateriją, elektrą sukaupti joje, o išleisti tuo metu, kai elektra brangiausia rinkoje, – tokiu būdu iš to grynojo atsiskaitymo gauti didžiausias pajamas“, – sako M. Nagevičius.

Savo ruožtu, aktyvaus vartotojo priemonė esą yra dar labiau pažengusi ir „tai tokios kurpaitės, kur ir verslo didelė dalis nelabai gali sunešioti“.

Net billing būtų progresyviausiai daliai, kurie nori kažką keisti pas save, – tai būtų tinkamas variantas. Kodėl jiems neduoti galimybės, nelabai suprantu“, – sakė ekspertas.

Seimo narys Andrius Bagdonas argumentavo, kad jau kelios institucijos siūlo leisti pasirinkimo galimybę.
Pinigai

„Nesuprantu, kodėl ministerija klaidina komiteto narius. Siūlyme yra suteikti galimybę buitiniams vartotojams, kurie savo noru norėtų pasirinkti grynąjį atsiskaitymą. Čia niekaip nepablogina jų situacijos.

Šiam siūlymui pritaria Konkurencijos taryba, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, Prezidentūra, Lietuvos atsinaujinančių energetikos išteklių konfederacija ir Seimo nario siūlymas yra susijęs su šitu klausimu. Tai kodėl atimti iš žmonių galimybę jiems patiems pasirinkti atsiskaitymo būdą, – ministerija neįtikino“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio atstovas A. Bagdonas.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad vartotojams turėtų būti suteikta galimybė rinktis.

„Praktikoje esame iš ne vieno gaminančio vartotojo gavę paklausimą, kad vartotojas yra labiau pažengęs ir supranta, kas vyksta elektros rinkoje, norėtų dalyvauti šioje schemoje. (...)

Jeigu ministerija artimiausiu metu planuoja ir skatinimą elektros krovimo stotelėms, baterijoms, elektros kaupimo įrenginiams, tai jeigu yra net metring sistema, tuomet apskritai technologinė pažanga bus sustabdyta, nes nė vienas gaminantis vartotojas nebus suinteresuotas investuoti į kaupimo įrenginius“, – sakė R. Pocius.

Gaminančių vartotojų statistika (bendras skaičius spalį jau viršija 80 tūkst., o instaliuota galia siekia apie 860 MW, spalio statistiniai duomenys nepilni):

Komiteto išvadą rengęs parlamentaras Lukas Savickas teigė, kad siūlymą dėl gaminančių vartotojų reikia papildyti saugikliais, užtikrinančiais vartotojų interesus.

„Čia galėtume rasti sutarimą, leidžiant numatyti teisę rinktis su dviem svarbiais saugikliais. Nes be visų dalykų, kurie buvo įvardyti, esminis yra, kaip užtikrinti, kad paprastas buitinis vartotojas nebūtų paklaidintas į sistemą, į kurią nenorėtų pakliūti“, – sakė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys L. Savickas.

Anot jo, vertėtų numatyti, kad net metering būtų pirmenybinis pasirinkimas, be to, turėtų būti sudaryta galimybė grįžti iš vienos schemos į kitą.

„Be to, kas yra, įtvirtinti pirmenybę, kad net metering būtų kaip standartinis pasirinkimas, nebent gaminantis buitinis vartotojas paprašo kitaip. Ir kita – teisė keisti: vieną kartą nuėjus į net billling, aš galiu grįžti į net metering“, – sakė jis.

Energetikos viceministrė D. Garbaliauskaitė teigė, kad reikia atsižvelgti ir į mokestinę situaciją.

„Mokestiniai aspektai taip pat turėtų būti, siūlant opciją fiziniams asmenims veikti šioje schemoje (grynojo atsiskaitymo, net billing – red.). Tikriausiai reikėtų platesnės diskusijos su Valstybine mokesčių inspekcija, kadangi iki šiol buvo užfiksuotas sprendimas dėl buitinių vartotojų, gaminančių net metering schemoje.
Elektra

Kitas aspektas: visos paramos schemos, kurios numatytos žmonėms, tai yra buitiniams vartotojams, su Europos Sąjunga yra suderintos būtent net metering sistemoje“, – sako D. Garbaliauskaitė.

VERT pirmininkas R. Pocius teigė, kad jeigu numatomi saugikliai, vartotojas turėtų būti apsaugotas.

„Jeigu saugikliai yra ir tas pagrindinis yra net metering, o vartotojas tik tas, kuris nori, gali rinktis, tai esant tam saugikliui jis bus apsaugotas. Bet kokiu atveju turbūt VERT nagrinės skundus, jeigu kiltų gaminančiam vartotojui kažkokių apskaitos klausimų“, – kalbėjo tarybos pirmininkas.

Seimo komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius pasiūlė palaikyti L. Savicko siūlymą su išlyga, kad nesuradus konkrečių formuluočių saugikliams, prie klausimo būtų sugrįžta.

„Siūlau: pritarti, tačiau – dabar svarstymo stadija – jeigu matysime, kad neišsprendžiame, neužtikriname saugiklių sistemos gaminantiems vartotojams, tai tada vėl grįžtame prie šito klausimo. Turime labai tiksliai turėti. Pritarti iš dalies su Luko (Savicko) pasiūlymu“, – kalbėjo konservatorius K. Starkevičius.

Tam komitete pritarta bendru sutarimu.

Seimo kanceliarija antradienį pranešė, kad Ekonomikos komitetas vienbalsiai pritarė įstatymo pakeitimams. Siekiant užtikrinti nebuitinių gaminančių vartotojų teisėtus interesus ir lūkesčius numatyta, kad galiojančiais elektros kiekio apskaitos principais jie galės naudotis iki 2030 metų gruodžio 31 dienos, tai yra, grynasis atsiskaitymas šiems vartotojams bus taikomas tik nuo 2031 metų sausio 1 dienos.

Be to, naujos reguliavimo nuostatos dėl grynojo atsiskaitymo bus taikomos tik tiems asmenims, kurie prijungimo prie elektros tinklų sąlygas gaus po šio įstatymo įsigaliojimo arba įsigis elektrinės dalį iš nutolusio parko, kuriam leidimas plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus išduotas po šio įstatymo įsigaliojimo.

„Verslui sudarytos sąlygos pradėtus projektus iki 2031 metų užbaigti tomis pačiomis sąlygomis. Kad būtų išpildyti teisėti lūkesčiai – šiai grupei ir anai grupei“, – „Delfi“ komentavo K. Starkevičius, kalbėdamas apie verslo ir gyventojų gaminančių vartotojų grupes.

Anot jo, svarbu, kad neatsirastų papildomų mokesčių gaminantiems vartotojams ir išliktų dabar pasiteisinusi sistema, leidusi taip sparčiai išauginti šių vartotojų gretas. Vis dėlto dar lieka klausimas dėl saugiklių.

„Kad išliktų pasirinkimo laisvė, kad jokiais būdais neatsirastų kažkokių prievartinių elementų, „saldainių“ siūlymų, o paskui pasirodytų, kad pasenęs šokoladas“, – kalbėjo Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)