Pastarosiomis dienomis daugybė žmonės sprendžia, ką daryti po elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimo atsisakyti fiksuotos kainos sutarčių.

„Perlas Energiją“ buvo pasirinkę 180 tūkst. gyventojų, o dar 400 tūkst. nėra pasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo pratęsti trečiąjį elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapą ir neversti gyventojų pasirašinėti sutarčių su elektros tiekėjais aukštomis kainomis.

Nebe toks kategoriškas ir energetikos ministras Dainius Kreivys. Praėjusią savaitę jis žadėjo sprendimus rasti iki rudens.

„Jeigu matysime, kad tos priemonės techniškai neįsigyvendina artimiausiu metu ir reikia jį nukelti, mes jį nukelsime“, – sakė D. Kreivys.

Tačiau su politikų kalbomis sutinka ne visi ekspertai: esą trečiojo etapo atidėjimas apmalšins gyventojų susierzinimą, tačiau šiuo metu elektros kainos nesumažins, – ji į aukštumas pakilo dėl energetinio karo su Rusija, o ne dėl pačios liberalizacijos.

Martynas Nagevičius

„Tas atidėjimas yra daugiau psichologinis rodymas, kad galbūt politikai kažką bando daryti, kažką keisti, bet pasekmė – mažesnė kaina nebus niekam“, – sako Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas mato kitą problemą – pasitikėjmo klausimą.

„Dabar jau net nekalbame apie atpiginimą, tiktai kalbame apie tai, kad žmonės yra pasimetę ir nežino, kuo tikėti, ką galima pasirinkti“, – sako V. Jankauskas.

Latvija ir Estija rinkos elektros liberalizavimą jau įgyvendinusios. Ekspertas atkreipia dėmesį, kad Latvijos atveju elektros kaina po liberalizacijos kilo, bet ilgainiui stabilizavosi.

„Negalima liberalizacijos daryti tokiu metu, kada kainos tiesiog šokinėja ir kada pašoka į tokias didžiules aukštumas, kada toks didžiulis chaosas“, - sako V. Jankauskas.

Tuo metu ministras D. Kreivys pabrėžia: „Turime matyti ateitį, matyti, kad ant tos ašies statysis visa energetika ir mes negalime jos griauti šiai dienai“.

Seimo narys, opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius įsitikinęs, jog „dabartinė situacija yra blogo liberalizavimo proceso valdymo pasekmė“.

V. Jankauskas pažymi, kad Lietuva neturi kur skubėti: Europos Sąjungos direktyvos numato elektros rinkos liberalizavimą įvykdyti iki 2024 metų.

Vidmantas Jankauskas

„Prancūzija, Ispanija, Italija – tos didžiulės šalys turi dar labai didelę dalį vartotojų, kurie gauna fiksuotais tarifais. Ir nė viena šalis turbūt nedaro tos reformos tokiais neramiais laikais“, – kalba V. Jankauskas.

M. Nagevičius primena, kad šalyje jau būta panašių patirčių.

„Panašiai, kaip kažkada buvo vienas „Telekomo“ tiekėjas, po to atsirado rinka, skirtingi mobilaus ryšio tiekėjai ir žmonėms reikėjo kažkaip pasirinkti. Atsirado daug galvos skausmo“, – kalba M. Nagevičius.

Anot eksperto, liberalizacijai „meškos paslaugą“ padariusi „Perlas Energija“ sugadino šio proceso įvaizdį gyventojų akyse visam laikui.

Kol situacija bus aiškesnė, parlamentaras A. Butkevičius siūlo, kad skirtumą tarp rinkos kainos ir to, ką sutartyse buvo pasirašę gyventojai, turėtų kompensuoti valstybė.

„Trijų mėnesių laikotarpiu Vyriausybė turėtų įsipareigoti kaip numatyti kompensavimo tvarką ir tada, manau, būtų galima išvengti tam tikro chaoso visuomenėje, nebėgant gal iš vienos elektros tiekimo įmonės į kitą“, – sako parlamentaras.

V. Jankauskas sutinka, kad atidėjus trečiąjį etapą elektros kainos nesumažės, tačiau, pasak jo, žmonėms reikia leisti atsikvėpti. Dalis iki šiol nesupranta, kodėl yra verčiami keisti elektros tiekėją.

„Palikime dar tuos smulkiuosius elektros vartotojus, kurie iš tikrųjų yra jautrūs, pažeidžiami, kur gal daugiausia neturtingi žmonės. Leiskime jiems pabūti bent jau kokį pusmetį ar metus tam tikrose garantijose – visuomeniniame tiekime“, – siūlo V. Jankauskas.

Esą Lietuva galėtų atidėti liberalizavimą ir ilgesniam laikui, o atsižvelgusi į dabartines aplinkybes jokių nuobaudų už reglamento nevykdymą Europos Sąjunga Lietuvai taikyti neturėtų.

Prezidentas G. Nausėda sako, kad susidariusią padėti norėtų aptarti su premjere. Tai jis padarys po Ingridos Šimonytės atostogų. Ministrė pirmininkė atostogavo rugpjūčio 8-11 dienomis.

Čia galite pažiūrėti LNK video: