Kaip rašoma Prezidentės spaudos tarnybos pranešime, ankstesnė VKEKK nepakankamai kontroliavo šilumos sektorių, todėl Prezidentė įpareigojo naująją Komisijos pirmininkę skirti ypatingą dėmesį šilumos ūkio priežiūrai ir užtikrinti teisingas kainas vartotojams. Pasak Prezidentės, griežtas šilumos ūkio reguliavimas ir kainų mažėjimas vartotojams yra prioritetinė užduotis VKEKK.

„Kainų komisija privalo griežtai kontroliuoti šilumininkų apetitą, taikyti griežtus reguliavimo mechanizmus ir užkirsti kelią nepagrįstam šilumos kainų kėlimui. Gyventojams į sąskaitas už šildymą negali būti įtraukiamos nepagrįstos šilumininkų išlaidos ar išpūstos investicijos. Už nesąžiningą įmonių veiklą neturi mokėti vartotojai“, – sako prezidentė.

Anot pranešimo, nepakankamai užtikrintas šilumos įmonių sąnaudų ir investicijų skaidrumas lėmė aukštas šilumos kainas gyventojams įvairiuose Lietuvos regionuose. Pavyzdžiui, Kauno mieste prijungta 3 kartus daugiau biokuro katilinių, nei yra maksimalus galių poreikis žiemą. Plungėje į šilumos kainą įtrauktos ir investicijos į naujus įrenginius, ir jau nebeveikiančių katilinių išlaikymo kaštai. O Prienuose ir Trakuose šilumą tiekianti privati įmonė tyčia delsė atsisakyti dujų naudojimo, nemažino savo veiklos sąnaudų, todėl ir šildymo kainos šiuose miestuose yra vienos didžiausių Lietuvoje.

Šilumos kainas dirbtinai kelia ir įmonių piktnaudžiavimas biokuro kainomis. Dabar daugiau nei pusė biokuro Lietuvoje įsigyjama ne biržoje – tai yra 20 proc. brangiau. Vilniuje šilumos tiekėjas biokurą perka net 40 proc. brangiau nei biržoje, todėl už šildymą žmonės permoka milijonus. VKEKK turi ištirti tokius piktnaudžiavimo atvejus, taikyti sankcijas ir įpareigoti įmones mažinti tarifą – tai reikštų ir šilumos kainų mažėjimą vartotojams, skelbiama pranešime.

Prezidentė pabrėžia, kad būtina stiprinti viso energetikos sektoriaus kontrolę ir užtikrinti, kad energetikos įmonės paslaugas vartotojams teiktų sąžiningomis kainomis. Pingant visų rūšių energijos ištekliams, integruojantis į bendrą Europos energetinę sistemą, biokurui sparčiai keičiant dujas, didėjant sistemų efektyvumui, kaina vartotojui turėtų mažėti sparčiau.